!
Петък, 19 Юли 2024
02
юли

CDC препоръчва имунизация с актуализираните COVID ваксини, насочени към вариантите KP.2 и JN.1

Експертите са категорични, че новите ваксини ще осигурят пълноценна защита на ваксинирани, неваксинирани и преболедувалиЦентровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) излязоха с препоръка всички на възраст над 6 месеца да си поставят актуализирана ваксина срещу COVID, когато производителите пуснат на пазара количествата тази есен, съобщават американски медии.

Агенцията взе решението си след среща на Консултативния комитет по имунизационни практики (ACIP) на CDC, който е установил, че вирусът продължава да причинява заболяване, тъй като мутира с течение на времето и това компрометира защитните сили на организма, дори ако човек е бил ваксиниран или преди това е прекарал COVID.

Наскоро Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) поиска от производителите на ваксини да се насочат към по-новия вариант на COVID, наречен KP.2.

Pfizer и Moderna отговориха, че ще могат да създадат такава ваксина до есента благодарение на иРНК технологията, която позволява по-голяма бързина на производствения процес. При технологиите, използвани от Novavax, процесът е по-бавен. По тази причина  Novavax обяви, че неговата есенна ваксина ще бъде насочена към по-ранен вариант на COVID, наречен JN.1, който е бил в процес на разработване, преди FDA да поиска промени в състава. Novavax очаква ваксината й да предпазва и от KP.2.

„Като се има предвид технологичното време за производство, необходимо за ваксините, е трудно те да бъдат напълно съпоставени с вариантите, които циркулират по времето, когато се прилагат“, каза Ан Монро, доктор по медицина и доцент в Катедрата по епидемиология в Университета „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон.

Д-р Монро посъветва всички хора, отговарящи на условията, да получат актуализираната ваксина, когато е налична.

„Актуализираните ваксини могат да ви помогнат да се предпазите от инфекция, хоспитализации и тежки заболявания, и може да ви попречат да разпространите вируса към някой уязвим, ако се разболеете“, каза тя.

„Хората все още умират от този вирус“, предупреди д-р Монро.

Проучванията показват, че ваксините донякъде предпазват от получаване на инфекция с COVID, но най-вече предпазват от тежко заболяване, каза д-р Робърт Хопкинс, медицински директор на Националната фондация за инфекциозни болести и експерт за връзка с ACIP.

Данните, представени по време на срещата на ACIP, показват, че само 11% от хоспитализираните възрастни пациенти между октомври 2023 г. и март 2024 г. са получили ваксина срещу COVID 2023-2024 г. През 2023 г. според агенцията повече от 916 300 души са били хоспитализирани заради COVID, а повече от 75 500 души са починали от вируса. Препоръката за актуализираната COVID ваксина важи дори за хора, които никога не са получавали ваксина срещу вируса. По-старите ваксини вече не са налични, така че учениците за първи път ще започнат с ваксината, която ще бъде актуализирана тази есен.

„Ако сте на 65 и повече години или имате хронично заболяване, може да сте получили актуализирана ваксина срещу COVID, насочена към XBB.1.5 по всяко време от миналата пролет. Независимо от това, все още отговаряте на условията за още една ваксина тази есен, стига да са минали четири месеца от последната ви доза“, посочи д-р Хопкинс. Според него, тъй като случаите на COVID нарастват в момента, има няколко правила, които хората трябва да спазят, ако почувстват, че се разболяват – да си останат вкъщи, за да не разпространяват вируса, да ограничат до максимум контактите си особено с възрастни и уязвими хора и да си направят тест за COVID.

„Ако тестът потвърди, че става въпрос за COVID, можете да започнете ефективно лечение, например с Paxlovid“, казва в заключение специалистът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
mgdB


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията
19.07.2024 17:38:09

НЗОК предупреждава за SPAM-кампания, използваща името на институцията

В Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) зачестяват сигналите от граждани за получаване на ...

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти
19.07.2024 17:29:20

Обнародваха новия начин на плащане за обработка на рецепти

15% от стойността на отпусканите лекарства, но не повече от 25 лв. ще получават аптеките като въз ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...