Събота, 17 Април 2021
02
апр

COVID-19 – равносметката до днес: близо 1 млн. заразени, около 50 000 починали

Най-малката жертва на инфекцията е 6-седмично бебе в САЩЧерната хроника на пандемията от коронавирусна инфекция отбеляза нов трагичен връх с новината, която дойде от САЩ - страната докладва за повече от 1000 смъртни случая само за последния ден. Така три месеца след като светът научи, че Китай започва битка с един непознат досега вирус от семейството на коронавирусите – SARS–CoV-2, се оказа, без всякакво съмнение, че ние хората, сме поставени на колене пред болестта, която той причинява. Едва ли в края на декември някой е предполагал, че човечеството се намира на ръба на бездна и ситуацията скоро ще се превърне е най-сериозното изпитание за всички на планетата след Втората световна война, по думите на авторитетни политици като германския канцлер Ангела Меркел.

Вълненията около Лунната Нова година – времето, през което се очакваше милиони китайци да напуснат страната си, за да празнуват с близките си в други държави на петте континента, бързо се превърнаха в силна тревога след като вирусът напомни, че за него няма граници – нито между страните, нито между континентите. Така дни след като съседни на Китай страни като Южна Корея, Хонг Конг и Япония обявиха, че са регистрирали първите случаи на заразени с новия коронавирус, той успя да се озове в Европа и да докаже, че съвсем не е безобиден. Пострада първо Италия, след нея се наредиха Франция, Германия, Испания. Световната здравна организация – СЗО обяви пандемия и даде име на новата болест – COVID-19. Дни по-късно стана ясно, че наред с огромни по територия и население страни като Русия, Индия и Пакистан не са пощадени и далечни островни държави с малко население в Азиатско-Тихоокеанския регион, край бреговете на Африка и Южна Америка.

Така човечеството заживя в един нов страх, който парализира всичко. Икономика, финанси, образование, туризъм, култура – нито една обществена сфера не остана незасегната.

Днес статистиката сочи, че близо 1 млн. души по света са потвърдени носители ва SARS–CoV-2, а починалите от COVID-19 вече наближават 50 000. Оздравели са над 200 000 души. Също по официални данни от близо 700 000 случая на инфектирани (в това число не се включват оздравелите и починалите) 95% или над 660 000 са в средно тежко състояние, а при останалите 5% - около 36 000 души състоянието се определя като сериозно или критично. Кривите на нарастване на случаите на инфектирани и заболели продължават да се изкачват стръмно в посока нагоре, независимо, че желанието на всички – лекари, политици, граждани, е по-бързо ситуацията да се промени и да станем свидетели на изравняване - плато, или спад в посока надолу, което би дало повод за известен оптимизъм.

Новините днес продължават да бъдат тревожни – броят на починалите в Италия достигна най-драматичния рекорд за Европа – над 13 000 (при близо 111 000 заразени), след нея се нареди Испания с над 10 000 починали (при малко над 110 000 заразени). Най-засегнатите европейски държави съобщават за огромен брой нови смъртни случаи - в Италия и Испания имаше дни с по над 900 починали, Франция - над 500 на ден, Обединеното кралство - близо 600 на ден.

През последните няколко дни инфекцията внезапно преобърна посоката си, като епицентърът й се оформи в САЩ. Там заразените вече са близо 220 000, а починалите - над 5 000. Днес световните агенции донесоха още една тъжна вест – починало е 6-седмично инфектирано бебе, най-малката засега жертва на болестта. Новината дойде след като в началото на седмицата от инфекцията в САЩ почина друго дете на 9 месеца и според американските власти към онзи момент то е било най-малкият пациент, повален от COVID-19.

Болестта стана причини и за безпрецедентни по размерите си мерки за превенция, най-важната от които е социалната изолация - или физическата, според препоръките на СЗО, Днес близо половината човечество живее под карантина – по последни данни в принудителна изолация са поставени 3,3 млрд. души. И те, както и цялото човечество, са отправили поглед към научните лаборатории, откъдето се очаква да дойдат обнадеждаващи новини за открити лекарства и ваксини срещу инфекцията.    Коментари по темата

Правила на форума за коментари
E*hJ


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Николай Петров: Хемофилията не е опасна, когато се лекува
17.04.2021 10:58:51 Елена Цветкова

Николай Петров: Хемофилията не е опасна, когато се лекува

Николай Петров е на 25 години от Перник и има генетичното заболяване хемофилия, свързано с ли ...

2126 са новите случаи, починалите са 121
17.04.2021 10:04:45

2126 са новите случаи, починалите са 121

2126 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през изминалото денонощие, което е близо ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...