Сряда, 08 Февруари 2023
25
март

EMA: Не купувайте лекарства от неоторизирани уебсайтове и съмнителни доставчици

Урсула фон дел Лайен също предупреди за опасност от заиграване със страховете от COVID-19Европейската агенция по лекарствата излезе с официални препоръки към гражданите на ЕС, в които се подчертава колко важно е да има повишено внимание при покупка на лекарствени продукти от електронни сайтове и други доставчици, които имат за цел да използват страховете и опасенията на хората по време на продължаващата пандемия от коронавирусна болест COVID-19.

От европейския лекарствен регулатор предупреждават, че някои доставчици могат да твърдят, че техните продукти са в състояние да лекуват или предотвратяват COVID-19. В други случаи те могат да предлагат улеснен достъп до законно регистрирани лекарства, които според действащите правила не са лесно достъпни. Подобни продукти вероятно са фалшифицирани лекарства, поясняват от EMA.

По тази причина препоръката на агеницята е да се купуват само лекарства от местна аптека или търговец на дребно или от онлайн аптека, която е регистрирана при националните компетентни органи.

Всички регистрирани онлайн аптеки имат общо лого, което можете да се използва, за потвърждение, че сайтът е регистриран, припомнят от ЕМА. Логото се състои от правоъгълник с хоризонтални ивици и бял кръст, поставен в лявата половина на правоъгълника, съседен на средната линия. Под това е знамето на държавата от ЕС, където е регистрирана онлайн аптеката.

„Преди да купите лекарство от сайт, проверете дали в него има логото и щракнете върху него. След това ще бъдете насочени към уебсайта на вашия национален регулаторен орган и ще се покаже списък на всички легално работещи онлайн аптеки. Проверете дали онлайн аптеката, която сте посетили, е посочена там, преди да продължите с покупката си. Ако не е в списъка, не купувайте лекарства от този сайт!“, съветват от агенцията.

Преди дни председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди, че престъпниците следят действията на институциите онлайн и се опитват да печелят от страховете на хората от коронавируса:

"Моля, проверявайте дали уебсайтовете наистина се поддържат от организации, на които може да се има доверие. Не качвайте приложения, които обещават да следят симптомите ви или разпространението на вируса, премисляйте какво лекарство купувате онлайн и откъде идва то. Ако бъде създадена ваксина срещу коронавируса, вашето правителство и обществените институции ще съобщят това. Ще знаете за него от източници, на които може да се има доверие", препоръча председателят на ЕК.

През изминалите седмици Европол също подкрепи последните операции срещу трафика на фалшиви лекарства, които обхванаха 90 държави. Оттам посочват, че в рамките на тези акции са били заловени над 4,4 млн. опаковки в световен мащаб, разбити са били 37 организирани престъпни групи, извършени са 121 ареста. Друг важен резултат е премахването на 2500 линка на уебсайтове, социални медии, пазари онлайн и реклами на лекарства.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%sjk


Всичко за коронавируса
Още новини
МС със срок да промени Нардебата за достъпа до 7 юли
07.02.2023 17:37:28

МС със срок да промени Нардебата за достъпа до 7 юли

До 7 юли Министерският съвет трябва да приеме изменения и допълнения в Наредбата за осъществяване ...

България, статус: Недостиг на всички категории медицински персонал
07.02.2023 17:19:20 Ирина Пекарева

България, статус: Недостиг на всички категории медицински персонал

Сериозен дефицит на специалисти, недобра обезпеченост с медицински персонал и неравномерно разпре ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...