Понеделник, 17 Декември 2018
17
май
4
 

Из пресата: Премиерско нареждане, здравна карта, проверка в болница

Четвъртък, 17 Май 2018 | 09:23:53
4

„Заплатите на лекарите в Ловеч и Враца да бъдат изплатени, нареди премиерът Бойко Борисов на здравния министър Кирил Ананиев вчера. В началото на правителственото заседание той заяви, че е грехота при толкова дадени от държавата пари за здравеопа

„Заплатите на лекарите в Ловеч и Враца да бъдат изплатени, нареди премиерът Бойко Борисов на здравния министър Кирил Ананиев вчера. В началото на правителственото заседание той заяви, че е грехота при толкова дадени от държавата пари за здравеопазване, да има недоволни”, четем днес в „Стандарт” за случая, отразен от всички печатни издания.

„Не може с над 480 млн. лв. да сме увеличили пътеките тази година, близо 5 млрд. лв. да отиват за здравеопазване и да гледам сестри и санитари да казват, че не са си получавали заплатите. Такива пари за здравеопазване никога не са давани. И те точно да не са доволни”, заяви Борисов. И разпореди: „Хората да си получават заплатите и паралелно с това правете реформите. Не може да се крадат и да се източват болниците”, цитира вестникът думите на министър-председателя.

„Общото увеличение на бюджета на НЗОК е с 407 млн. повече от миналата година, каза министър Кирил Ананиев, но добави, че две болници систематично са водени към фалит повече от 13 години. Борисов му нареди да ги стабилизира”, допълва всекидневникът и отбелязва: „Премиерът заяви още, че вината е в тези, които са довели болниците дотук, и че има задържани, обвинени, включително представители от ГЕРБ. „Ще си получат заслуженото. Да не се получава повече това, това са ни два областни града”, заяви Борисов”.

Далеч по-слабо е отразяването на пресконференцията на болнични сдружения по проблемите на здравната карта. Един от вестниците, който дава подробна информация по темата, е „Дума”. „Орязани са общите легла във вътрешните отделения в общинските болници. По този начин тези отделения стават нерентабилни, коментира вчера председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

Да бъде направена пълна и истинска оценка на въздействието на Националната здравна карта (НЗК), преди да бъде приета от Министерския съвет, както и да бъде публикувана методиката за създаването й, настояха представители на Сдружението на общинските болници, на Националното сдружение на частните болници, на Центъра за защита правата в здравеопазването”, четем във всекидневника.

„НЗК е политически инструмент, който ни отнема правото на избор къде да се лекуваме и ни районира като пациенти, коментира д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ. Това връща районирането, което бе у нас преди повече от 25 години, каза той. Затова НЗК е инструмент на политиците, който отнема правото на пациентите да избират къде да се лекуват, освен ако не си платят. Картата не отчита движението на хора: например през лятото населението се увеличава в морските области, а през зимата - в планинските”, допълва публикацията и продължава: „Той пресметна, че картата намалява болничните легла в страната с 6 хил. При среден престой от 5 дни болниците ще отчитат 30 хил. хоспитализации по-малко месечно, а касата ще плати 360 хил. лв. по-малко при средна цена на клинична пътека от 1000 лв. Така касата ще спести 360 млн. лв. годишно от болниците, пресметна експертът”.

„Монитор” съобщава за поредна прокурорска проверка в болница. „Районната прокуратура в Ямбол се е самосезирала и е разпоредила проверка, която да установи събирана ли е застрахователна такса от пациенти на здравно заведение в града”, информира изданието, като се позовава на съобщение от прокуратурата.

„Ще бъдат проверени ръководствата на здравното заведение и на застрахователното дружество, за да се установи извършвана ли е застрахователна дейност и разполага ли дружеството с офис в болницата. Ще се проверява също постъпвали ли са в здравното заведение парични средства от пациенти за застраховка и в какъв размер.

След приключване на проверката в срок от 30 дни, събраните материали ще бъдат предоставени на наблюдаващия прокурор”, допълва вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
htLq

Гост 17.05.2018 20:51:31

Г-н министър Ананиев и г-жа Жени Начева, като ще да реформират здравния сектор и като едни видни финансисти нека проверят и отговорят как така ВСЕКИ директор или управители на областна и общинскаи болница сключва договор за работа като специалист в извънболничната помощ? За какво му се плаща на него - за да управлява болница с договор за управление или да лекува в извънболничната помощ? И кое от двете, за чия сметка е? Или целта е да насочва пациенти от болницата към извънболнична помощ и обратно? Ето, от тук започнете реформата

БЛС-Въоръжено Крило 17.05.2018 13:16:37

Кой пък вярва на мутрата правеща се на добрия чичко милиционер ? Фалитът на болниците е държавно правителствено замислен от години с идеята да не се харчат повече пари отколкото болшевишката партийна класа е склонна да даде за здравеопазваене .Така,че се на министерските им съвети се водят бутафорни диалози за пред камерите и простите им гласуващи. Тези тиквеници много добре знаят причината за окаяното състояние на здравната система . Затова е повече от нагло да чуваме такива репликии диалози на уж загрижност. Досега Тиквата никога не е коментирала 20 кратното по-ниско финансиране спрямо Австрия при едни и същи параметри като население и територия. Коментарите са им като за овце на които не е дадено фураж без да се казва ,че същите селяндури са се наговорили категорично да не се дава повече фураж от вече хвърленото И овцете си чакат вместо да напуснат кошарата на наглите овчари.

Гост 17.05.2018 12:14:35

Навсякъде в страната където имат болници е така.

Гост 17.05.2018 09:37:12

На Тихомир Каменов простотиите с псевдо-застрахователната му дейност изпищяха


Още новини
Научните дружества по специалности ще консултират съдържанието на е-регистрите
17.12.2018 14:11:16

Научните дружества по специалности ще консултират съдържанието на е-регистрите

Специализираните научни дружества по различните специалности ще консултират новите е-регистри, ко ...

Пациенти протестират срещу отстраняването на хирург от болницата в Сандански
17.12.2018 13:32:16

Пациенти протестират срещу отстраняването на хирург от болницата в Сандански

Пациенти протестират пред МБАЛ „Сандански“, тъй като директорът на болница д-р Илия Т ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...