!
Четвъртък, 28 Март 2024
01
март
15
 

Семейните лекари остават в протестна готовност

Четвъртък, 01 Март 2018 | 15:32:40 Надежда Ненова
15

Софийските общопрактикуващи лекари излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването днес, а исканията им бяха изложени в протестна декларация до здравния министър Кирил Ананиев. Семейните лекари настояват за намаляване на администрат

Софийските общопрактикуващи лекари излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването днес, а исканията им бяха изложени в протестна декларация до здравния министър Кирил Ананиев.

Семейните лекари настояват за намаляване на административните дейности и задължения, рефлектиращи негативно върху медицинското обслужване на пациентите; отпадане на социалните дейности; отпадане на отчетите с описи на касови бележки; освободените от потребителска такса лица да си я плащат, а сумата да им бъде възстановявана от съответните институции, потребителската такса да е в размер на 1% от минималната работна заплата и да отпадне 24-часовото разположение.

„Административната тежест, с която бяхме натоварвани в продължение на години, доведе до невъзможност да извършваме нормалните лечебни дейности. Възникна въпросът ние какви се явяваме – деловодители, счетоводители или лекари? Другият голям проблем е 24-часовото разположение, което ни задължава да осъществяваме телефонни консултации“, каза д-р Гергана Николова. Тя даде пример за неефективността на телефонните консултации със случай от личната си практика, когато по телефона пациент й казал, че е зле и описал симптоми на грип, а при прегледа се оказало, че с тежък жлъчен проблем и трябва да бъде опериран незабавно. „Консултацията и лечението по телефона крият огромен риск за пациента“, заяви д-р Николова.

В подкрепа на протестиращите софийски общопрактикуващи лекари с декларации, както и чрез спиране на работа между 12 и 13 часа се включиха и техни колеги от Павликени, Русе, Варна, Перник, Сандански, Пещера, Калояново, Бургас и много други градове в страната. Изявление до медиите в подкрепа на своите колеги направи и ръководството на НСОПЛБ. Своята подкрепа заявиха на самия протест и от Столичната колегия на БЛС.

По време на изчитането на декларацията, протестиращите получиха покана за среща от министър Ананиев, която продължи повече от час.

„Имаме частично разбиране от страна на министерството, но все още нямаме конструктивна договореност. Единственото, което се разбрахме да се случи, е да се правят регулярни срещи. Засега оставаме в протестна готовност“, каза след срещата д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.    

„Не се удовлетворяват на никакъв етап нито едно от нашите искания. Ще продължим диалога. Това е процес. Но на този етап, острите проблеми за потребителската такса, отчетите, медицинските бележки остават нерешени. Това са проблемите, които преляха чашата и не можем да кажем, че сме удовлетворени от разговора“, каза още д-р Миндов.

„Активно се работи за намаляване на административната тежест. Предстои да обмислим начин отчетите към РЗИ да се подават само в електронен формат. Другото, за което се разбрахме е да направим заедно работна група от БЛС, МЗ и НЗОК във връзка с 24-часовото разположение. Имаме идеи и ще предложим решения, които да влязат в сила от 2019 година. Не постигнахме, разбира се, съгласие към този момент относно проблеми, които касаят промяна в параметрите на държавния бюджет и бюджета на Касата“, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков след срещата.

Относно отчитането на личните лекари към РЗИ, РЗОК и други институции, зам.-министър Жени Начева пое ангажимент да се направи анализ на възможностите за облекчаване на процедурите.

От МЗ съобщиха още, че в Министерството е създадена работна група, която да анализира възможностите за отпадане на изискването ОПЛ да бъде на разположение 24 часа. Обмисля се вариантът за структуриране на мрежа от изпълнители на неотложна медицинска помощ на географски принцип, която да обезпечи 24-часовия достъп до първична медицинска помощ, посочи още д-р Бойко Пенков.

По думите му финансовите искания трябва да се поставят, когато се обсъжда бюджета за следващата година.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
71jp

Гост 02.03.2018 00:47:39

Съжалявам да го кажа но българските лекари са с удивително ниска обща култура.Слабо са запознати с другите аспекти на човешкото познание и развитие.Огромно самочувствие и липса на всякакви човешки качества като - морал,етика,зачитане чуждото мнение и чувства , арогантност и склонност постоянно да съдят другия. Удивителен примитивизъм в съжденията и изказа.А това което е най -фрапиращо и стряскащо е пълната безотговорност към пациентите.Като се почне през излишно изписване на скъпо струващи лекарства и се стигне до ненужни хирургически интервенции при това често пъти без да имат нужната квалификация и опит.Мислите само за пари ,но не и за работата която трябва да свършите на пациента за да ги изкарате.Тъжно.Жалко.Не простимо.

Dr_Doolittle 02.03.2018 12:26:39

Нищо не ти пречи да се лекуваш при австрийските лекари. Но ти и там ще си л айното , което не иска да плаща, затова няма и да отидеш там. А най-вече на тях им дреме на шванца мнението на комуне докопващо се сърцераздитрателно до безплатен лекарски труд. Пролетарската ви обща култура не познаваме, тоест ние си плащаме на всякъде и не знаем за вашата култура да получавате незаплащани неща. Тук си прав. А иначе не си ти профана , който да казва , дали се изписват скъпо струващи лекарства, защото за преценката на експерта лекар няма скъпоструващи лекарства , а ТАКИВА КОИТО ДЕЙСТВАТ И СА АДЕКВАТНИ и ТАКИВА КОИТО НЕ ДЕЙСТВАТ И НЕ СА АДЕКВАТНИ В СЛУЧАЯ. Само за вас простите комунета лекарствaта са делят на .Ау това е много скъпо, тоя какво ми е изписал и А, добре това не е скъпо ще си го взема да го пия . Жалки нещастници сте в опитите да дискредитирате лекаря със сълзливи пролетарски вопли след като утре ще сте в болница и пак ще ви спасят комунистическия задник за да може пак да седите на компа с пяна и злоба на устата...

Гост 02.03.2018 16:15:52

За съжаление потвърждаваш това което пиша.Т.н.Дулитъл. Много добре знаеш скъпа госпожо , че изпиването на скъпи лекарства ,особено тези с протокол към НЗОК които скъпо и прескъпо плащаме всички ние ,водят след себе си доста тлъсти комисионни за лекарите които ги изписват.Всички знем каква корупция е да бъде вкарано едно лекарствао в Позитивния списък.Още повече се видя какъв вой настана когато се реши да не се плащат по общия ред новите лекарства ,а по по- строг регламент.За щото на тези иновативни лекарства единственото иновативно е цената ,разбира са това е узаконена кражба.

Гост 02.03.2018 09:07:36

Ами големите опашки пред кабинетите и в болниците друго говорят.А ти като не си доволен не ходи на лекар.Има врачки,има интернет.Ние без теб можем,ти без нас-не.

Един 01.03.2018 18:17:56

Не може никой ни излъга да им бачкаме безплатно и да им даваме 24 часови дежурства ,да си намерят сестри и фелдшери да им дават ,дежурства давам вече само на плажа ,на шезлонга ,на нуждаещите се ,да се обръщат към корифеите от касата и министерството ,щом правист взема за подпис по 300 лв ,моя труд няма да е нито 1 лев ,нито 3 ,нито 10 ,като съберат пари да ми се обадят ,ако съм доживял този момент !

Гост 01.03.2018 17:18:18

ОПЛ са излишни .Да минават на свободна практика и да ни се махат от главите. Да мрат от глад некадърните бивши поликлинични докторя.

Гост 01.03.2018 20:10:51

Пролетарските навлеци сте излишни. Да минавате на билки, корени, щльоковица и да ни се махате от главите. Да мрете от глад за лекари вие бившите милиционерски пенционери.

Един 01.03.2018 18:19:44

Абсолютно си прав ,всички лекари са излишни ,за добичета кат теб си има ветеринари ,лекуват такива умници като теб с чук в главата!

Гост 01.03.2018 17:47:17

Ако има ситуация ОПЛ да умре от глад , то ти отдавна вече ще си в гроба непрегледан и няма как да го видиш. Ти си излишния за обшеството ,но не са ти го казали от куртоазия. Ама ще го разбереш като се луташ да намериш какъвто и да е лекар след 4-5 години . Тоест може и да намериш, ама ще броиш 70-80 лева за преглед. Запиши си го да си го спомняш ридаейки. Точно свободната практика на лекаря ще ви изяде пролетарската тъпа тиква.

Гост 01.03.2018 17:11:35

Миланов да не е станал ОПЛ, че и той се развяваше пред МЗ ?!

Dr_Doolittle 01.03.2018 17:05:38

От тоя пезевенк ли ще намерите подкрепа ? Предстои да обмислим начин отчетите към РЗИ да се подават само в електронен формат. АЛООО наглия, тези отчети РЗИ може да си ги вземе от НЗОК от данните от ежемесечните XML отчети подавани от личните лекари, а не електронно подавани ,тоест трудът не е спестен нито загубеното време, само хартията и пощенските разходи. Кога вие отделните държавни кочинки ще си общувате ON LINE и ще си обменяте данни ? И по нататък :Обмисля се вариантът за структуриране на мрежа от изпълнители на неотложна медицинска помощ на географски принцип, която да обезпечи 24-часовия достъп до първична медицинска помощ, посочи още д-р Бойко Пенков. АЛООО кои са тези от мрежата А ? водопроводчици, жичкаджии или пак личния лекар с нова перверзна форма на даване на дежурства без заплащане и без компенсации на часовете труд ? Тоя е цар на дъвките ,я да си ....

Elf 01.03.2018 16:29:46

Lele,lele .......tezi se imat za hora /permanenten parter/.Glavnite klouni na na NZOK

Гост 01.03.2018 20:16:13

Кирилизирай си компа бе, галфон и ела пак. Или попитай някой чичко да ти го накирилизира срещу дребна услуга без ръце. Едва ли някой се напряга да чете разваленото ти писание

Гост 01.03.2018 17:13:19

Държава в която лекарите наричат "клоуни" ?!? Как не те е срам бе, нищожество просто?! Спри се, и не замърсявай сайта с коментарите си на "маймуница"! Има ли админи да го блокират този кретен !?? (Заради липса на твърди протести с ултиматуми и стачки, и съответно осигуряване на комфорт на драгите ни депутати и министри и премиери - го докарахме до ТУК!)

Elf 01.03.2018 17:21:31

Koito niama dovodi tarsi administratori.Nali ti kazah che ste klouni.E,tova vi e problema che iskate da vi uvajavat ;A NIAMATE KACHESTVA ILI SE PRODAVATE ZA 20 LEVA.Ili i po-evtino.


Всичко за коронавируса
Още новини
Проф. Христова: Грипът все още доминира над COVID, очакваме ръст на коклюш
28.03.2024 11:41:48

Проф. Христова: Грипът все още доминира над COVID, очакваме ръст на коклюш

Все още много повече грипни вируси се доказват, отколкото COVID и респираторните вируси, но и те ...

Откриха Отделение по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Пълмед“
28.03.2024 10:59:32

Откриха Отделение по нуклеарна медицина в УМБАЛ „Пълмед“

В структурата на УМБАЛ „Пълмед“ – Пловдив вече работи Отделение по нуклеарна ме ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...