Москов подаде сигнал до прокуратурата заради НЗОК

Москов подаде сигнал до прокуратурата заради НЗОК
zdrave.net
17
03
2017
zdrave.net

20 млн. лева са изплатени неправомерно от НЗОК за последните два месеца на миналата година, а кой чиновник е точно виновен, надявам се ще разбере прокуратурата, заяви бившият здравен министър Петър Москов на извънреден брифинг днес. Той информира, че сигналът е подаден от негово име и от името на д-р Ваньо Шарков и в него подробно е описано как точно това се е случило. Брифингът беше отговор на позицията на НЗОК, с която се отричат твърденията за неправомерни плащания.

„В нощта на президентските избори беше опънат политически чадър, който доведе до ограбване на средствата от НЗОК. Чадърът го опъна лично г-жа Корнелия Нинова, когато каза, че първата задача на БСП ще бъде да премахне контролните механизми на касата, основният от които е т.нар. пръстов идентфикатор“, каза Петър Москов.

Той подробно обясни как работи контролната система на касата. „Пациентът се регистрира чрез уникалния идентификационен код, генериран от пръстовия отпечатък, а регистрацията се сравнява с ежедневните отчети на болниците. При съвпадение се получава автоматично потвърждение и се преминава към плащане. При липса на съвпадение се прави проверка и едва тогава се отказва плащане, ако има нарушение. Ако се докаже, че липсата на регистрация е по медицински причини или отказ на пациента, то тези записи не подлежат на отхвърляне. При технически проблем всички записи за проблемния период се обработват централно от НЗОК“, обясни Москов.

По думите му през ноември 2016 г. заявките на болниците са 140 млн. лева за извършена дейност. От тях 11,5 млн. лева са без потвърждение от пациента. За декември 2016 г. заявките са за 136 млн. лева, а сумите за дейност без потвърждение от пациента – 8,8 млн. лева. „Така за два месеца неправомерно изплатените пари са 20,3 млн. лева. Неналичието на пациента е свързано, по собствените нормативни уредби на касата, с неплащане на болницата“, каза Москов.

От 272 болници в отчетите на касата, за 12 от тях неналичието на пациент, който е потвърдил присъствието си с пръстовия идентификатор е над 30% от пациентите за тези два месеца. За 30 от тези болници е над 10%, за всички останали 240 болници несъвпадението е между 1 и 3%. „Там, където са между 1 и 3%, са най-големите болници, в които знаем, че фалшива фактология няма. Т.е. системата работи, просто на едни места се прилага, а на други – не“, категоричен беше Петър Москов.

Той допълни, че за първи път сигнал за несъответствие на подадените данни от болниците за извършена дейност и потвърждение на пациента, е бил получен в края на декември 2016 г., тъй като тогава са получени отчетите за ноември. Вследствие на това председателят на надзора д-р Шарков е разпоредил незабавен анализ, който обаче не е готов и до момента. Когато това се потвърдило и за декември месец, реакцията на новото правителство била смяна на 2/3 от членовете на Надзорния съвет, уволнение на подуправителя на касата, уволнение на IT-директора на каса и на директора на „Медицински одит“, твърди Москов.

„Касата винаги е била източвана и винаги е имало политическа протекция. През последните две години направихме така, че политическият натиск да бъде върху ефективността на събирането на парите и ефективното им изразходване за здравноосигурителни цели, а не за търговските схеми“, каза още Москов.

Оценка


  Оценка 1 от 8 потребител(и)

Правила на форума за коментари

Коментари • Доктор 21.03.2017 13:54

  Няма наяждане Москов. Концентрира всичко в негови ръце и след това на килимчето при него. Комунист в червата

 • Лекар 20.03.2017 16:51

  нямя ли най после прокуратурата да закопчае Пепито. Крадеца вика дръжте крадеца

 • Гост 19.03.2017 18:07

  Няма ли да се намери кой да изрита най-после дъртите памперси-посмешища от НЗОК и РЗОК. Тотално сриват имиджа на институцията.

 • Гост 19.03.2017 01:02

  Хахахах... Чак сега забелязах, че Пешко лее крокодилски сълзи за титана на ИАМО - Златица Петрова. Простено му е на Пешко да не знае, Та баба му Злата все още работи в одита. Като каква обаче ?

 • Метресата 18.03.2017 22:27

  Няма да ми закачате закрилника..... аз какво ще правя ако го няма....как ще си намеря работа до обяд...а след това кой ще преследвам с белите цвички....

 • до частниците в бяло  18.03.2017 18:48

  Нали заради тази пуста пазарна икономика в здравеопазването дадохте всички стандарти на ВАС ,за да няма критерии който да ви ограничават къде и кой да сключва договори с касата. Нали затова направихте спешната помощ, заместник на всички който не искат да преглеждат неосигурен , социално слаби полиморбидни.Нали затова искате да премахнете контрола с пръстовия идентификатор. Нали затова искате да махнете всички нормативни актове , който ви пречат да крадете , от държавата от касата от пациентите . Страх от бога нямате ли като нямате съвест като връщате пациентите в който няма печалба ?За бога не усещате ли ,че оскотявате като мислите единственно и само за обеми и клинични пътеки , цени ?

 • до частниците в бяло  18.03.2017 18:42

  Не се затъкнахте , да крадете , да обиждате да злобеете. Мечтата ви да направите българските лекари , като българските зъболекари е на път да се сбъдне , ако този министър остане както го гласят политиците до Коледа. Пита се обаче какво ще последва след потопа. Не всеки пациент има пари да си плати прегледа ,престоя в болницата манипулацията. Спешна помощ агонизира , общинските болници ще станат частни примери колкото щеш в Средногорие в Лудогорие и т.н., ОПЛ са на привършване има цели региони в който със свещ да ги търсиш. Какво правим с тези който частниците не ги харесват - полиморбидни , неосигурени , социално слаби ,но наистина болни пациенти ? Обяснете моля ?Докога пазарна икономика на всяка цена и на всякъде?Ами не всички пациенти са платежоспособни. Другите на естествения отбор ли ще ги оставите ?

 • лекар 17.03.2017 23:56

  Петър Москов не е лекар!Толкова щети на здравната система не може да нанесе никой лекар!Луд за връзване е той,никаква практика за него.Колегите не трябва да работят с него,нека си харчи откраднатото

 • гост 17.03.2017 23:10

  , по-голямо , Москов!

 • един 17.03.2017 23:08

  Реформаторският блок на 26.03 ще разберат какво е да приютиш в редиците си Москов ! Тоя ще ги закопае .

 • Expert 17.03.2017 23:07

  То бива, бива наглост, ама това минава всякакви граници! Има ли още някой да му се вързва на простотиите на този нещастник?

 • Expert 17.03.2017 23:06

  То бива, бива наглост, ама това минава всякакви граници! Има ли още някой да му се вързва на простотиите на този нещастник?

 • Expert 17.03.2017 23:06

  То бива, бива наглост, ама това минава всякакви граници! Има ли още някой да му се вързва на простотиите на този нещастник?

 • Падам и умирам 17.03.2017 22:52

  Що не се скриеш някъде по-надалеч и да не си показваш физиномията мно-о-ого дълго време,г-н бивш?Бита карта си,проумей и спри да страдаш по телевизиите,че до гуша ни дойде от некомпетентни и супер заблудени изказвания.По-добре замълчи,че нищо от изказванията ти не е вярно!

 • Пунокио1 17.03.2017 22:24

  Този е по-отвратителен и от БСП, идентификатора не работи, когато не работи се идентифицира по другата система. Колкото до уволнените това са най-големите отрепки.

 • пинокио 17.03.2017 22:11

  Пинокио, не ти ли стига да ти расте носа от лъжи!

 • д-р Г. Тодоров от фейса му 17.03.2017 22:09

  Колегата Петър Москов, наистина има нужда от психиатрична помощ, това не е срамно. Това е колегиално. Моля колегите и най -вече проф. д-р Вихра Миланова, да му помогне ако може. Да дадеш сам себе си на прокурор и заместниците ти е меко казано раздвоено състояние, на медицински език е състояние с раздвоение и налична дупка! Шизофрения , синтезирано!

 • reforma2014gerb 17.03.2017 21:57

  Усещайки, че ще обикаля около Парламента като гладно псе, Пепи убавото започна всекидневно да пръска в медийното пространство зловоние. Не така! По този начин отблъскваш и останалия един файтон почитатели.

 • Dr_Doolittle 17.03.2017 21:48

  Мирише на политически труп. Някой да отвори прозорците ,че тоя комунист осмърдява ефира редовно със зловонието си . Дотам докара задлъжнялостта на цялата здравна система, че от чужбина вече връщат българските пациенти когато чуят перверзната дума 'НЗОК'. Вредите материални и морални, които нанесе това нищожество на здравната система и лекарското съсловие са космически. Няма такъв комунист дори в БСП като този. Но просто е един политически труп.

 • Пациент 17.03.2017 21:42

  Вместо да се извини на целия народ,да наведе глава и да се скрие в мазето,тръгнал да съди касата!Що проблеми създаде,що небивалици сътвори!СТИГА,до кога ще го търпим?Пръстовия отпечатък напълно му отива да е негова идея-идиотска и без никакъв смисъл,да не говорим,че никакъв смисъл няма от това,то се видя.

 • Не издържам повече 17.03.2017 21:35

  Така и не разбра Москов няколко неща: тази пръстова идентификация издишаше от всякъде като изпълнение и разработка,то не бяха сривове,то не бяха проблеми.Малко хора го знаят-пациентите и тези по касите,дето без нерви останаха да описват и пращат всекидневно проблемите до НЗОК,да тичат да проверяват кой правилно и кой неправилно си е сложил пръста на четеца!Пълно безумие!Тези глупости дето ги говори Москов пак някой го е подвел.Проверявайте си информацията,моля.Първо докажете,че пациент не е лекуван,пък после страдайте по медиите!Как някои хора не умеят да губят достойно?!

 • Гост 17.03.2017 21:03

  И от къде на къде един бивш министър на здравеопазването ща продължава да говори и се меси в работата и плащанията на една независима от държават общаственна институция, която работи и разпределя не държавни пари, а обществен ресурс, акумулиран от здравните ни осигуровки. Този никога не е бил и няма да бъде в час.

 • Пинокио 17.03.2017 20:00

  Пич съм нали? За това, че ме изритахте от топлото местенце, отнехте ми BMW-то, омаскарихте невероятния любимец на СДС-то Ваньо Шарков, ченгезлийското синче Томата Томов, няма да ви простя. Съд и разправии до дупка!!!

 • Гост 17.03.2017 19:07

  Всичо, да кажем - как да е. Обаче не мога де си обясня едно нещо - защо този деградирал и психично болен човек са нарича от журналистите в публичното пространство "Политик". Толкова ли е деградирало /като него/ това иначе престижно понятие

 • Гост 17.03.2017 18:48

  Пешко, смешно е...

 • Ставрито 17.03.2017 18:20

  Извинете, но дали контрабандистът на ваксини Петър Москов е сам в главата? Очаквам го при мен да му покажа как се играе балкански белот

 • Гост 17.03.2017 18:15

  Простата кифла Иванка Кръстева сътворила поредното малоумно писмо. А изцъкленото Пешковче е тотално деградирало и не може да се усети как го плъзгат . НЕКА МУ Е ЯСНО - НИКОЙ БЪЛГАРИН НЕ Е ЗАДЪЛЖЕН ДА СИ ДАВА ОТПЕЧАТЪКА, ТА ДА МОЖЕ КРЪСТЕВА И ПАСМИНАТА НА КОЙ? ДА ИЗНЕСАТ ДАННИТЕ КЪМ ТУРЦИЯ

 • do gost 17.39 17.03.2017 17:56

  прочетете какво сте написали, безумно е! особено последното изречение! А пращането на Москов до психиатър от сериозния д-р Г. Тодоров си е попадение в десетката!

 • Гост 17.03.2017 17:39

  По -добре да се проверят отделения на болници с над 10 % спад на приема след въвеждане на идентификатора , като цяло логиката се губи защото започва да се работи повече и да се приема повече с цел да се компенсира - както самият екс . министър казва това не са големите болници ......... . Ефекта не се изразява с икономии , а с повече ефективност , което няма как да се докаже .

 • Д-р Г. Тодоров 17.03.2017 17:29

  Колега Москов, след това ви изказване с което сте опозиция на целия правен мир, моля ви потърсете специализирана психиатрична помощ! Не е срамно! Психиатрите са обикновено, най умните и подготвени колеги!

 • ## 17.03.2017 17:02

  Поне тук Москов е абсолютно прав. Дано обаче прокуратурата си свърши работата

 • Въоръжено крило 17.03.2017 16:47

  Кой му плаща скъпия PR който си прави по телевизиите ? that is the question

 • Гост 17.03.2017 16:46

  Хайде сега две персони от касата - теренът е ваш-плюйте! Имате два почивни дни за коментари!

 • ???? 17.03.2017 16:46

  ПРОКУРАТУРАТА НЯМА ЛИ ДА ЗАДЪРЖИ ПОД СТРАЖА ИЛИ ВЪДВОРИ ТОЗИ ОПАСЕН ЛУД - ДОКАЗАНИЯ ШИЗОФРЕНИК ПЕТЪР МОСКОВ? ОСВЕН ПСИХИАТРИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ Е И НАРКОЗАВИСИМ КЪМ КОАКИН И ПРИЕМ НА ОБЕЗБОЛЯВАЩИ СЛЕД РАКОВО ЗАБОЛЯВАНЕ СПАСЕТЕ ГО И ГО ВКАРАЙТЕ В ЛУДНИЦА!

 • Лекар 17.03.2017 16:45

  Многоо,ама много нагъл.

 • Доктор 17.03.2017 16:44

  Няма по корумпиран човек от Москов. Той е толкова нагъл че искаше да централизира всички търгове за лекарства и да папка само той

 • Лекар 17.03.2017 16:42

  Крадеца вика дръжте крадеца