Орязват с 10% бюджетите на лечебните заведения във Варна

Орязват с 10% бюджетите на лечебните заведения във Варна
zdrave.net
20
04
2017
zdrave.net

Предвижда се бюджетът на РЗОК-Варна за следващото тримесечие да бъде намален с 10% спрямо планувания. За това съобщават от районната колегия на БЛС в морската столица в писмо, изпратено до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов. Информация за готвеното намаление е била обсъдена на проведено открито заседание на УС на Регионална Колегия на БЛС - Варна с участието на изпълнителните директори на заведенията за болнична помощ в областта.

„Това намаление е близо 10% от предвидения бюджет за тримесечието. Не са посочени аргументи и обосновани причини за този административен акт. Такъв подход категорично не е обсъждан и приет в наскоро гласувания Национален рамков договор“, се посочва в позицията.

В нея се изтъква още, че широко прокламираното възстановяване на договорното начало между лекарската гилдия и НЗОК е опорочено още в самото начало на действието на договора. От колегията прогнозират и какви ще са очакваните ефекти от намаляването на бюджетите. На първо място това ще доведе до драстично ограничаване на достъпа до болнична медицинска помощ на голяма част от населението на варненска област чрез ненужно увеличаване на листата на чакащите за лечение. Подобно орязване на средствата на практика представлява и  въвеждане на още една рестрикция за болничното лечение, освен вече прилаганите лимити за хоспитализация на пациенти с необходимост от такъв тип лечение, категорични са от колегията в морската столица. От там предупреждават още, че това ще доведе и до риск от намаляване на качеството на медицинско обслужване на населението на варненска област, както и ограничаване на консултативната и болнична помощ на пациенти от други региони в Източна България във високо технологични и специализирани болнични лечебни заведения.

Предстоящото повишаване на стойността на издръжката на болничните структури и неоправданото намалението на определените бюджети неминуемо ще доведе до генериране на непредизвикани от болниците задължения, както и до  невъзможност на болниците на планират и управляват своята дейност за неопределен период от време, се посочва още в позицията.  Негативна последица ще е и рязкото влошаване на условията на труд на лекарите в болничните заведения и невъзможност за провеждане на лечебния процес според изискванията на добрата медицинска практика.

Всичко това ще принуди ръководствата на болничните заведения във варненска област да преосмислят необходимостта и целесъобразността от сключване на договори с РЗОК за оказване на болнична помощ, предупреждават още от колегията на БЛС. В заключение от там настояват в името на запазване на доброто и качествено здравеопазване на населението на региона ръководството на НЗОК трезво да преосмисли и коригира предвижданите финансови рестрикции в частта “Болнично здравеопазване”, както и да бъде променена методиката за разпределение на бюджетите на регионалните здравни каси.

Припомняме, че от този месец бюджетите на болниците се преразпределят от РЗОК, а не на национално ниво от Надзорния съвет на касата, както беше до момента.

Оценка


  Оценка 5 от 1 потребител(и)

Правила на форума за коментари

Коментари • Гост 21.04.2017 09:33

  Москов носи основна вина за това. Най големия лобист на фармаиндустрията. Като изразходи бюджета за лекарства наплюе болниците и взима от там пари да попълва дупките на лекарствения бюджет. Защо всички мълчат?

 • Лекар 21.04.2017 09:30

  Пак Няма пари за лекарства. Ананиев е дал разпореждане пак да се режат болниците. Държавата се превърна в една голяма аптека

 • Гост 20.04.2017 20:06

  КомитOOF, какво стана? След като натири Ванчето, няма кой да разпредели парите нещо

 • Гост 20.04.2017 19:55

  Баш демократчето Семерджиев + Комитов се чудят чий финансов интерес да задоволят по-напред. На Тони Веков ли, на Дечо ли, на Коцето ли, на още една камара бутикови частни болници ли

 • Гост 20.04.2017 16:04

  таз година договорно начало - парите по нататък

 • ти да видиш 20.04.2017 14:22

  Що така направи спасителя -министър?Нали върна договорното начало !Или сега наказва ,че Варна му се опъна и не му позволи да изпълни партийната поръчка за нови болнични ръководства !Ех не случихме на спасител

 • Гост 20.04.2017 12:41

  Като бягат от контрол - затова сега всички солидарно ще "плащат" . Изводът е за тези които работят коректно - крайно време е да се вземат в ръце .

 • Факти 20.04.2017 12:33

  Увеличаване финансирането на една или друга болница пълни единствено джобовете на управителите и мижитурките около тях. И естествено, на политическите плазмодии, които назначават първите след измислени конкурси! Та в този ред на мисли - от Комитов изобщо нищо не зависи и не е зависело!

 • willy 20.04.2017 12:04

  ЛС отново се занимава с това което не му е работа. Вместо твърдо да отстоява индивидуалните доходи на своите членове, като заплащане на час или минимален хонорар за дадена процедура, както и да съблюдава запазването на високия професионален имидж на съсловието и ограничаването на евентуални порочни практики, той навлиза в територията на други институции. Очевидно и "другите институции" не намират точния инструментариум как да ограничат далаверите и изтичането на средства в публичните здравни заведения, най- вече чрез липсата на заинтересуваност от страна на- , и адекватен надзор спрямо техните управители. Както и да е...при съществуващата ситуация и законова рамка, се прави най- елементарното-свиване на кесията. А изолираният призив " дайте повече пари" , без допълнителни разсъждения, не е особено мъдър и полезен.