Четвъртък, 17 Октомври 2019
26
септ

Бремето на лимитите остава да виси над болницитеНЗОК за пореден път съвсем ясно отхвърли възможността извършената от лечебните заведения надлимитна дейност да бъде разплатена. В това бе категоричен новият управител на фонда проф. Камен Плочев, който след последното заседание на Надзорния съвет на касата съобщи, че разходите по т. нар. надлимитното плащане ще бъдат ограничавани. „Просто няма да има надлимитно плащане“,  заяви той, като обясни, че подобно плащане би било в нарушение на закона.

Попарването на болниците, за голяма част от които бремето на лимитите е допълнителна тежест на фона на трудното им финансово положение, се случва въпреки многократните призиви за разплащането им. За това периодично настояват както от Българския лекарски съюз, така и различни болнични сдружения и директори на лечебни заведения.

Още повече, че става въпрос за реално извършена от лечебните заведения дейност, която е проверена от касата. Самите лимити ограничават и правото на избор на пациентите, които са поставени в ситуация не да търсят къде ще им осигурят най-доброто според тях лечение, а къде има болници, които все още не са надвишили „тавана“.

Темата за лимитите бе повдигната неколкократно и от здравния министър проф. Николай Петров, който намекна и за различни варианти, ако не за тяхното пълно премахване, то поне за облекчаване на режима на финансиране на болниците. Така в началото на мандата си той излезе с предложение да няма лимити за т. нар. структуроопределящи болници, а впоследствие посочи, че може да се помисли за промяна в правилата за лимитите на болниците, чиито поток от пациенти зависи пряко от сезоните и даде пример с лечебни заведения, обслужващи Черноморието.

По време на пресконференцията, на която представи приоритетите си начело на МЗ, проф. Петров даде заявка, че категорично ще се върви към отпадане на лимитите. „Идеята е да направим така, че да няма лимити за болниците. На база на ясни критерии и добър контрол да няма смисъл от лимит“, заяви тогава той, като уточни, че целта е вместването в средствата, с които се разполага, но без необходимост от налагане на лимити.

Въпреки тези заявки, към момента не само, че не се предприемат мерки за премахване или облекчаване на системата на лимитите, а на практика става ясно, че тя ще бъде „бетонирана“. Това се случва и на фона на обясненията на болнични директори, че голяма част от т. нар. надлимитна дейност на практика е за лечение на спешни състояния, които са отчетени и признати от НЗОК. Припомняме, че за 2015 г. тя е в размер на 52 млн. лв. Приблизително толкова е и неплатеното над  „лимита“ в периода ноември 2016 г. - април 2017 г.

В същото време НЗОК продължава да плаща без лимит и ограничения разходите си за лекарства, което бе посочено и като особено сериозен проблем в доклад на заместник-финансовия министър и председател на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев. Тенденцията за това бе потвърдена преди седмици с взетото решение от резерва на касата да бъдат освободени 42,6 млн. лв., с които ще бъдат разплатени средствата за аптеките.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9CsX

Наблюдател 27.03.2018 23:13:11

Какво значи лимит на болница- да отнемеш правото на пациента да избира къде да се лекува!!!! Няма такава здравна система като българската..... Жалко че някои ходят по света само на екскурзия вместо да видят как е измислено и приложено другаде та да потръгне здравната реформа и в БГ, така че да се случват нещата и пациентът да е доволен от здравеопазване на ниво.

Наблюдател 27.03.2018 23:02:51

Значи ли това че болниците ще отказват прием на пациенти ако са достигнали тавана? А имат ли законното право да отказват прием на пациент ? Как я мислите уважаеми от НЗОК и съгласен ли сте с това Вие г-н министър на здравеопазването с всичко това ?!

Някой 22.12.2017 15:24:18

Абе тоя дръвник, защо си мисли, че някой го пита.

Гост 02.11.2017 09:43:10

Трябва да се закрие здравната каса. При наличието на лимити, здравната каса е излишна институция, която само черпи ресурс за своята издръжка. След като ще работим лимитирано - министерството да разпределя сумите за болници и извънболнична помощ. Така както беше при социализма. Тези тъпаци друго няма да измислят. Лимитирането на дейността нарушава основен принцип на здравното осигуряване - парите следват пациента.

мнение 02.10.2017 14:42:04

докато бюджета на касата се определя на исторически принцип върху заплатената (естествено в рамките на лимитите) дейност винаги ще има и дейност, отчетена над определените суми. Изобщо някога някой правил ли си е труда да пресметне каква сума е необходима като анализира стойностите на изработената през предходната година/и дейност при отчитане и на увеличаващото се застаряващо население?? и да се отчете ще бъдат ли вноските за здраве достатъчни?? Друг е въпроса, че (да ме извиняват съвестните изпълнители на извънболнична помощ) докато основната дейност на сим-повете е да "въртят направления", а не да лекуват ще се увеличава и необходимостта от болнично лечение. Хоспитализациите ще се увеличават и с все по-трудния достъп до здравеопазване на населението от селата и малките градове, защото за един преглед трябва да се изхарчат едни пари да стигнеш до областния център, където са повечето специалисти - друго си е да пробваш "бабини илачи" и после да извикаш линейка да те закара до болницата, да полежиш 10-тина дни (без значение по колко пътеки ще те врътнат)...... Те така, "драги ми Смехурко", дейност над лимита ще има и за напред, а докато неспазването на бюджетната дисциплина тежи над главата на управителя на касата няма да има и разплащане на "всичко заработено"

едно мнение за лимитте 29.09.2017 18:02:04

http://a-specto.bg/d-r-cvetan-mngov-pred-praga-sme-na-totalen-sriv-na-zdravnata-sistema/

ха 27.09.2017 12:11:50

Споко, няма да се оправим! Народ, който счита, че е нормално излежаването под плажен чадър да е в пъти по-скъпо от болничен престой, е обречен.

Директор на болница 27.09.2017 09:36:04

Ако бяхме се вслушали в думите на "предходното недоразумение", както някой глупавичък драскач тук го е нарекъл по-долу, щеше вече българския съд да е отсъдил кой крив, кой прав. Но явно нямяме тази смелост, вкл. и БЛС, който се заканваше да го направи от името на всички нас, които сме формирали надлимитна дейност. И затова агонията ще продължава. Както и джавкането.

Гост 26.09.2017 23:07:00

Кой приемал пациенти приемал, плащане няма. Кака се ожени, а комунягите пари не дават. Само крадат от лекарите за да дават на своите червени потници безплатни блага под формата на социална политика.

Гост 26.09.2017 21:09:16

Това е ситуацията другари - НЗОК си има Плочев, БЛС - Грозев. Освен тях, в Парламента вършеят Бърбориткова и Мозъка. За каква здравна политика иде реч, другари?

гост 26.09.2017 19:19:38

Сега не се казва лимит. Имаме индикативен бюджет . Егати порнографията.

Гост 26.09.2017 18:08:18

Положението става все по-налудничиво този че не е на себе си е ясно. Все пак съда може да определи кое как е. Затова както каза предходното недорозумение Комитов "нека болниците да съдят Здрвната каса"

Гост 26.09.2017 19:28:05

Те много болници са я осъдили.Трябва да се намери ербап съдия изпълнител,който да запорира сметките ѝ и да се разплати с болниците!


Още новини
Медицинските сестри: Донякъде постигнахме консенсус  с министъра
16.10.2019 17:18:44 Надежда Ненова

Медицинските сестри: Донякъде постигнахме консенсус с министъра

Медицинските сестри напуснаха сградата на Министерството на здравеопазването, тъй като са постигн ...

Промени в правилника за ТЕЛК
16.10.2019 16:54:48

Промени в правилника за ТЕЛК

Правителството прие изменение и допълнение на Правилника за устройство и организация на работата ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...