Сряда, 29 Май 2024
20
апр

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарстваНационалният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работят договорните партньори на НЗОК, голяма част от проблемите в системата обаче остават.

Основен сред тях, свързан с работата на болниците, е продължаващото бреме на лимитите. Условията на фиксирани бюджети, над „тавана“ на които лечебните заведения не получават заплащане на дейността си, макар че тя е извършена и отчетена от Касата, все още спъват работата на болничните мениджъри и ги лишават от възможност да ръководят болниците в атмосфера на предвидимост и спокойствие. В същото време НЗОК продължава да се задъхва от преразхода за лекарства, който устойчиво се увеличава, а мерките за ограничаването му остават без резултат.

„Коя система в Европа обаче работи в такъв дух на лимитиране? Коя система има изработена, отчетена и незаплатена дейност? Какво значи лимит? И то лимит в условията на спешност“, риторично попита в интервю за Zdrave.net председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. За поредна година съсловната организация поставя въпроса за отпадането на лимитите за болниците, но за момента резултат от исканията им няма.

Негови колеги от дълго време също алармират, че болниците не могат да работят в условия на лимити и изтъкват, че те са една от причините за тежкото финансово състояние на голяма част от затъналите в дългове болници. Това е причината, поради която много лечебни заведения започнаха дела срещу здравната каса заради неизплатените им надлимитни средства. Последната болница, която осъди НЗОК, бе тази в Казанлък, а преди това дело срещу фонда спечелиха МБАЛ-Силистра, МБАЛ Асеновград и други.

Въпросът с лимитите за болниците бе повдигнат наскоро и от новия председател на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев, който заяви пред Zdrave.net, че много внимателно трябва да се преосмисли лимитирането на дейността на болничните структури и особено на тези, които са с голямо натоварване.

За последните три години неплатената надлимитна дейност на болниците е над 100 млн. лв., около 150 млн. лв. заедно с лихвите. Големият й размер даде основание на председателя на БЛС д-р Грозев да изтъкне, че на практика сумата е над 2/3 от общите просрочени дългове на държавните болници, за които преди дни зам.-здравният министър Жени Начева отчете, че са в размер на 155 млн. лв. Въпреки че в сметките на ведомството не влизат неплатените суми към общински и частни болници, от съсловието са категорични, че именно лимитите на лечебните заведения са една от причините за тежкото финансово състояние на част от тях.

Освен лимити в болниците, системата от години страда и от лимити, налагани в извънболничния сектор. Проблемът с недостатъчното количество направления за прегледи дотолкова се превърна в „хроничен“, че за него дори спря да се говори, а пациентите предпочитат или да чакат свободна дата за заветния талон, или просто да си плащат за консултация. Наскоро проверка на Zdrave.net установи, че от проблема страдат дори и бременни жени, за които лимити не би следвало да има.

На фона на ограниченията пред болничните мениджъри и медиците от извънболничната система разходите, които Здравната каса има за лекарства, продължават да се увеличават без лимит и без ограничения. Проблемът с тях вълнува почти всички заседания на Надзорния съвет на НЗОК, като на едно от тези в края на март председателят на Надзорния съвет и заместник здравен министър Жени Начева предупреди, че има две тревожни тенденции. „Едната е свързана с лекарствата за домашно лечение, другата тенденция е свързана с онкологичните лекарства“, отбеляза тя.

Според една от последните справки на Касата НЗОК е платила малко над 31 млн. лв. през февруари за онкологични медикаменти. Общата сума за януари и февруари, дадена на онкомедикаменти, възлиза на близо 64,4 млн. лв. При общ бюджет от 282 млн. лв. и средномесечен разход от около 31 млн. лв., дефицитът в края на годината по перото би бил около 90 млн. лв. само за онколекарства. На последното заседание на здравната комисия депутатът от патриотите Калин Поповски изчисли, че той може да достигне и 150 милиона лева и настоя за мерки за контрол. Нещо, което, апропо, се превърна в мантра, подхвърляна в публичното пространство доста често, без да бъде реализирана на практика.

Така например в болниците така и не бяха въведени автоматизирани и полуавтоматизирани системи за приготвяне на онкомедикаменти. Резултатът от друга мярка, а именно тази, свързана с проследяването на ефекта от новите молекули, тепърва се очаква.

В същото време в доклад на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ за дейността й през 2017 година се посочва, че „прилаганата в лечебните заведения процедура за подготовка на лекарствените продукти за системно лечение на злокачествени заболявания във вид за директно приложение за пациента е с ниска ефективност и води до значителни загуби на финансови средства при унищожаването на остатъчните количества лекарствени продукти“. От агенцията определиха като изключително негативна тенденцията за увеличаване на разходите за лекарствени продукти за сметка на разходите за дейност в рамките на стойността на един преминал болен.

Всичко това красноречиво говори за нуждата от въвеждане на нови правила, които да променят съотношението в разходите на обществения фонд. Поне ако не искаме и тази година  касата да приключи сметките с дългове към едни, на фона неограничени потоци към други.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VbF*

Гост 04.05.2018 07:44:41

Жени Начева преправила цените на медицинските изделия Зам.-здравният министър и шеф на надзора на НЗОК е нарушила закона и лъже, че разликата ще е за сметка на фирмите, а не на пациентите, твърди бившият подуправител на касата д-р Димитър Петров

Гост 26.04.2018 12:12:14

След като излезе информацията, че жена е починала, тъй като нямала пари да си доплати операция за смяна на сърдечна клапа, друга жена заяви в ефир „Аз съм следващата“. Мария Стойнева разказа пред Нова телевизия, че спешно трябва да ѝ бъде направена същата операция. През януари лекарите насочили Стойнева към няколко болници. Отишла в „Света Екатерина“, където лекарите били много любезни, направили ѝ много изследвания. Там ѝ казали, че задължително трябва да ѝ се смени клапата, защото операцията е животоспасяваща. По това време още важели старите правила за финансиране на такива операции. Минали февруари и март и на Стойнева ѝ било съобщено, че трябва да извади 10 000 лева за доплащане на тази животоспасяваща операция. На въпрос дали може да плати, възрастната жена отговори: „И дума да не става, аз съм пенсионер. Всички, които бяха на прегледи там, бяха възрастни хора“. „Смърт, гибел. Те ни обричат на смърт. Дали няма да ни направят операцията, която е животоспасяваща или ще ни забият нож в гърба, е едно и също“, добави тя. „Моля тези хора да преразгледат това тяхно решение, което ни обрича на смърт“, призова жената. Проф. д-р Юлия Джогова от болница „Света Екатерина“ посочи, че жената, за която беше съобщено вчера, не е починала, защото не е имала пари за клапа, а защото е била в много тежко състояние. По думите ѝ, ако болницата имала тази клапа на склад, щяла да я сложи без да чака пациентката да плати. „Ние всъщност сме принудени да чакаме фирмата да ни снабди с такива клапи“, посочи Джогова.

ЗОЛ 07.05.2018 21:08:00

Най-вероятно това не вярно!Винаги има наличности.Това не е нещо строго индивидуално,уникално за пациента.АМА кой съм АЗ да споря с Проф. д-р Юлия Джогова.Това е "космичческа ракета"

Гост 24.04.2018 18:42:47

Няколко дни след влизането в сила на НРД 2018, НЗОК и БЛС са се договорили да подпишат анекс, който в петък бе обнародван в Държавен вестник. Изменението на НРД обхваща значителен брой членове, променени са имената на част от клиничните пътеки, както и 8 от общо 22 приложения към договора. Обект на промяна са изискванията за сключване на договори с лечебните заведения и първичните медицински документи. Предварителна информация за водените преговори не бе дадена нито от БЛС, нито от НЗОК. Анексът към договора е подзаконов нормативен акт и законът изисква в такива случаи същият да се поставя за обществено обсъждане за срок от 30 дни, заедно с мотивите за извършената промяна. Анексът към НРД 2018 няма мотиви, не е публикуван изобщо за обществено обсъждане, а се оказа, че дори част от членовете на Управителния съвет на БЛС не са били информирани нито за съдържанието му, нито дори за подписването. Предстои да се разбере защо е тази тайнственост и какво поражда необходимост да се поставят всички пред свършен факт. Според информирани източници, сега се подготвя съвместно указание на Председателя на БЛС и Управителя на НЗОК за прилагане на анекса към НРД. Изменените изисквания, особено тези за сключване на договори, вероятно ще наложи всички лечебни заведения да преработят и внесат отново документите си в РЗОК, тъй като договорите за 2018 година все още не са сключени. Голяма част от измененията засягат общопрактикуващите лекари, но те самите и организациите им са били в пълно неведение за приетите промени в условията на работа.

всичко е точно 22.04.2018 23:12:26

Важното е, че 1 милиард лева всяка година отиват в правилната посока и лобистите в МеЗе и НеЗеОК са си заслужили комисионните. Другите да си се оправят с лимитите. Ама имало принцип за солидарност ? - Винаги го е имало : "Взимаме от всички - Даваме на нашите". А пък, на който не му харесва - да си... ! Честито на печелившите ! Таз година берекет - догодина повече !

Чернописец Храбър 22.04.2018 14:05:34

НЗОК няма монопол на квазипазара на здравните услуги в страната. Тя не е нито продавач нито доставчик на здравни услуги, защото е само купувач на такива или по-скоро закупчик-платец в полза на здравноосигурените лица у нас. На нашия пазар както и във всички останали цивилизовани страни с този тип здравно осигуряване, този вид обществени фондове имат монопсон, но не и монопол на пазара. Терминът „монопсония” е въведен още преди повече от 100 години и то именно за такива пазарни форми. Това че нашите „пишман здравни икономисти” нямат познания за това и не могат да определят ситуацията и фактите е достатъчно красноречив показател, за това колко е инсуфициентна и примитивна /за да не кажа повърхностна, глупава и дори назадничава/ е дискусията, която се води у нас по този род проблеми за здравеопазването. Всъщност монопол има единствено и само лекарското съсловие, защото това е единственият доставчик на здравни услуги на квазипазара у нас. Поради това именно нашето лекарско съсловие, към което имам нещастната възможност и аз да принадлежа има изключителния интерес от три неща както и всеки друг монополист: -1. Да се качват постоянно цените на здравните услуги; -2. Да се задържа на досегашното ниво тяхното качество и ако може даже да се влошава; -3. Да се ограничава всячески възможността за поява на нови продавачи или доставчици на здравни услуги, като нови играчи на квазипазара. Затова отворете си очите о неразумни колеги и вижте реално само своите лични интереси. Защото както бе казано „интересът клати феса”. Не си спомням да има някакви действия и/или прояви на лекарското съсловие у нас в полза на защита на обществения интерес, та камо ли в посока на държавническо мислене. Или ако трябва да перифразираме проф. Иван Хаджийски общественият интерес на българския лекар „не преминава оттатък дувара и портата” на неговото лечебно заведение, било то практика или болница. Дали има клинични пътеки (КП) или диагностично-свързани групи (ДСГ) или каквато и да е система винаги ще има система на заплащане според дейност (както в една нормална и цивилизована страна) Друг е въпросът че на българина му се отдават две неща които той прави с много голямо желание. Едното е това как да прецака системата, а другото е това как да псува по системата; Някои представители на нашето лекарско съсловие включително и „най-често изказващите се в Здраве нета" не правят изключение. За да се заплаща лекарския труд адекватно, трябва да има преди това остойностяване на всички медицински дейности. Това не е направено у нас повече от 20 години, а някой отново поставя пак каруцата пред коня. Така е когато не може да се разбере кое е причината и кое е следствието. А основната първопричина е това че системата не е дофинансирана. И това не е заслута на касата.

Гост 23.04.2018 00:01:31

Докога ще мастурбираш и се самозадоволяваш с един и същи текст при това с дълбоко съмнителни и неверни изводи ?

Elf 21.04.2018 18:23:16

Sistemata e napravena za ubiistva na pacientite a vie ste v roliata na palacite.Satova koito raboti s tazi sistema e bokluk.

Компетентен 21.04.2018 10:42:42

Драги приятелю,хич не е много. Тук в Германия гони 16 процента и данъкът върху доходите не е 10 процента както у нас. Вадиш едни големи мангизи и накрая пак гол Х.Й ти остава

Гост 22.04.2018 23:58:48

Глупости. Какво се правиш на работещ в Германия ? В балканската кочинка данъкът е 15 % за ЕТ каквито са повечето ОПЛ , а на всичко отгоре общата данъчна тежест като сметнем парите към НОИ, които са хвърлени през прозореца и не са лични вложения стигат 45 % от доходите, без да смятаме другите индиректни плащания с характер на данъчно облагане....

Компетентен 20.04.2018 19:37:05

точно така . пакетите трябва да са два - безплатен и с доплащане и чакане . 14 % здравна вноска не е малко , ако осигуряването става върху реалните доходи и вниание - ако държавата осигурява контингентите си не по сегашния измислен начин , ами например кърху ср. доход за страната . Да не залбравяме и как преди години правителството взе милиард и 200 милиона пари от същите тези мизерни вноски ... прибрааги ! А това е червеното в системата за 3 години !

Личко 21.04.2018 00:35:14

14% здравни вноски?! Не си ли се побъркал бе човек.

Личко 21.04.2018 00:36:58

Пообъркал- исках да кажа

Компетентен 20.04.2018 17:55:15

Лимитите са пряко свързани с либерализма, достъпността и свободния пазар в системата . Имате 350 болници, безконтролен брой специалисти на договор с касата ? Да ? Лесен достъп до всичко ,да ? Ами не се чудете на доплащанията, лимитите и пр. Борете се за вноска от 14 процента и здравна карта.

БЛС-Въоръжено Крило 20.04.2018 18:19:43

Я малко да помислиш. Едно е вноска 14% върху 3000 евро заплата (=420евро), друго е 14% върху 400 евро заплата (=56евро ) . 420 евро срещу 56 евро в кочинката. Знаеш ли кога ще имаш германско здравеопазване с покачване на вноската ? НИКОГА,ДА, НИКОГА. ЗА да има справедливост и задържане на медицинският персонал тук вноската трябва да остане същата но да я плащат всички пенсионери и за децата от родителите , а да се въведе И ДОПЛАЩАНЕ. Още повече ,че парите от вноската отива в държавния посредник монополист НЗОК , дори и там не отива, а в консолидирания републикански бюджет да бъде харчена от мутромилиционерите за каквото си решат , но не и за плащане на медицинския персонал. И колко пъти тук ти казаха да не лъжеш като правителстввените наглеци за броя на болниците - те са 242 , а не 350. Пък безконтролния брой специалисти скоро ще видите колко са като 2-3 месеца може и да не бъдете прегледани от специалист особено извън София

Гост 20.04.2018 22:24:00

Точно така ,увеличаването на здравната вноска е просто спекулация на управляващите тъпанари. Тези пари не отиват при работещия лекар ,а в шортите на Баце за строежи на залички и договори за асфалтиране и последващи безкрайни ремонти на наши фирмички собственост на близки до герберастията. И ако не въведат доплащане тоест частично плащане за здравните услуги, то много скоро ще се озоват в ситуация на пълно плащане за всички здравни услуги.

Гост 20.04.2018 21:20:56

Крилце на Патка ,тъп си като маймунски гъз.

Lekar 20.04.2018 22:15:57

da ti e,p,m,


Всичко за коронавируса
Още новини
Надзорът коригира средствата на четири РЗОК
28.05.2024 17:56:15

Надзорът коригира средствата на четири РЗОК

Допълнителни средства за МБАЛ „Болница Европа“ в размер на близо 900 хил. лв. одобри ...

Нова ангиографска система дава по-добри възможности за лечение в УМБАЛ „Канев“
28.05.2024 17:25:34

Нова ангиографска система дава по-добри възможности за лечение в УМБАЛ „Канев“

По-прецизно и бързо лечение на съдови заболявания се извършва в Университетската болница „К ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...