Събота, 04 Февруари 2023
16
дек

Д-р Иван Маджаров: Най-важно е да решим един от основните проблеми у нас – Спешната помощПредседателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред Zdrave.net в равносметка за отиващата си година, очакванията за следващата и решенията на 73-ия извънреден Събор на Лекарския съюз. 

Д-р Маджаров, как изглежда изминаваща 2021 година?

Като още една загубена година в пандемията от COVID. Доброто, което може да се каже, е, че e оцеляхме. Имаше много по-малко жертви сред колегите, благодарение на това, че в огромната си част сме ваксинирани. Що се отнася до натиска върху системата на здравеопазването, тежестта ще продължим да я усещаме и в следващите години. Причината -  има голям брой изостанали случаи в диагностиката, закъсняло лечение, изместването на фокуса на цялото общество от превенцията и профилактиката ще даде своето отражение.

За съжаление и споровете „за“ и „против“ ваксините нанесоха тежка щета  върху бъдещите програми за превенция на здравето. Насади се огромно недоверие и между хората настъпи голям разлом. Ако преди COVID пандемията имаше някакъв малък процент антиваксъри, сега сме свидетели на нещо много по-страшно – обществото ни е разделено на две. Това се вижда и в парламента. Там вече имаме представители на антиваксърските конспиративни теории, далеч от науката, далеч от медицината, базирана на доказателствата. Голяма част от нещата, които се страхувахме, че ще случат, се случиха.

Доколко политическата криза оказа също влияние да се случат?

Може да се каже, че в резултат на политическата обстановка се ускориха тези процеси. Предполагам, че ако нямаше такова политическо противопоставяне, нямаше да е необходимо някои партии да използват ситуацията, за да трупат политически дивиденти чрез един проблем, който е здравен и няма нищо общо с политиката. През годините сме имали много често затваряне на училищата заради грип, т.нар. „грипни ваканции“ и това не е водило до драматични последици и до подобно противопоставяне. Сега дори и обявяването на един ден ваканция за учениците води до бурни дебати в социалните мрежи.

Каква е Вашата оценка за управлението на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров? Той самият каза, че няма груба грешка, която да отчете.

Познавам д-р Кацаров от много години и със сигурност той има много повече положителни качества, отколкото отрицателни. В ситуацията, в която беше поставен: управление от шест месеца, които бяха предвидени да са три, липса на парламент, в условията на пандемия, очакванията към който и да било здравен министър не може и не трябва да са много големи. В крайна сметка той успя да прекара системата през лятната криза. Успя да реши проблема с логистиката на ваксините за общопрактикуващите лекари, затвори обаче ваксинационните пунктове, което направи невъзможно желаещите да се ваксинират там,  да го направят. Той запази политиката на  по-малка намеса на  държавата в здравеопазването и повече свобода на инициативата. Като минус мога да оценя това, че твърде много енергия загубихме в борба с отделни ръководители на различни лечебни заведения. Според мен смяната на ръководството на държавните болници е негово лично право и трябваше да се случи много по-спокойно без да се използват за аргументация твърденията за големи нарушения и кражби, както беше в случая с “Пирогов“ например. Като принципал имаш право да уволниш който си искаш директор и за това не е необходимо да се разтърсва цялата система. Това е нещото, което му изигра лоша шега в първите три месеца. След това се оказа, че трябва да продължи още три месеца и не само да продължи, но и да въведе следващите мерки на фона на очертаващите се нови избори. Беше ясно, че няма друг начин освен да се наложи ограничение за хората, които не са ваксинирани и не са преболедували. Това беше „зеления сертификат“, въведен в много държави в Европа. Факт е обаче, че обществото не се съобразява За съжаление през последните дни видяхме, че от самия парламент заявяват, че няма да има изискване за „зелен сертификат“ на депутатите. За мен д-р Кацаров се справи добре в рамките на възможностите и правомощията, които имаше – без парламент, с увеличен мандат от три на шест месеца, излизайки от една криза и влизайки в друга. Мисля, че оценката, която е дал за себе си е по-скоро правилна. Всички други думи, които могат да бъдат казани, са оцветени конюнктурно, политически или се базират на засегнати лични интереси.

Какви са очакванията Ви за следващата година?

Следващата година могат да се направят първите стъпки за промяна във философията на финансиране на нашата система на здравеопазване. На извънредния Събор на Лекарския съюз взехме решение да се измести тежестта в бюджета на Касата за 2022 г. от болничната към доболничната медицинска помощ. Да се промени изобщо финансирането на болничната помощ чрез въвеждане на високи цени и рязко намаляване на предвижданите обеми за прием на пациенти. Смятам, че това може да бъде направено като за 2022 г. се заложат минимум 300 000 хоспитализации по-малко. От всички страни ни казват, че България няма нужда от толкова много хоспитализации.

Как болниците ще си гарантират покриването на разходите?

Ако за една дейност досега са получавали 1-ца, и започнат да получават 1,5 за всеки един пациент, който е приет в болница, ще бъде заплатено много по-добре. Мнението ми е, че така неминуемо ще бъде осигурена и по-добра грижа за пациента. Що се отнася до по-дългосрочните приоритети – това са усилията за целево финансиране на кадрите по региони. Към по-слабо развитите региони, в които има по-малко хора, съответно и по-малко лекари и сестри, би трябвало държавата да насочи определен ресурс. Цяла година бяха давани по 600 лв. на лекари и 360 лв. на медицинските сестри, а бих предложил тези суми да бъдат насочени регионално. Тогава и средствата могат и би трябвало да бъдат повече. Да е ясно, че в регионите, където има достатъчно условия за конкуренция държавата не се меси, но в отдалечените региони би трябвало тя директно да финансира лекари и сестри, за да може да създаде необходимите условия да привлече кадри от други региони.

По време на форума POWERS SUMMIT говорихте за необходимостта от въвеждане на задължително продължаващо обучение като средство за развитие на кадрите в системата. Възможно ли тази задължителност да започне от следващата година?

Продължаващото медицинско обучение би трябвало да се уреди като задължително законово още през първата половина на следващата година. Ние имаме готови текстове и очакваме парламента да ги приеме. Това е нещо, което трябваше да се случи много отдавна. Мисля, че сме изчистили всички пречки с академичните общности. Това, което е ясно е, че продължаващото медицинско обучение се провежда от академичните структури, а се администрира от БЛС.

На тази среща отново бяха повторени проблеми, които са ни до болка познати, но на мен ми се иска да се върви в посока решаването на един голям проблем в системата, за който всички сме съгласни. Всичко започва и всичко свършва със системата на Спешната медицинска помощ в една цивилизована държава. Спешната помощ не е съществувала в средните векове, тя е феномен на съвременната цивилизация. Ако искаме да сме цивилизована държава, трябва да осигурим първо това. Нека си поставим за цел в рамките на година-две да забравим за миналото, в което се произвеждаха “евтини” лекари и се пращаха и в линейките, и в цеховете, и в училищата, и да разберем, че лекар е скъп продукт и трябва да го оставим в отделенията или Спешните центрове. Вместо това в добре оборудвани медицински автомобили трябва да работят лекарските асистенти и парамедиците, линейките да разполагат със съвременни софтуери за управление, да осигурим възможност за предварително запитване за свободни легла, за консултация с лекар-специалист, да се оценят възможностите и проблемите на инфраструктурата и да се осигури въздушен транспорт с обучени екипи. Дори само това да свърши новото ръководство на МЗ, ще бъде голям успех.

Това, което предложи служебното правителство като бюджет на НЗОК ли е ще финансовата рамка за сектора за следващата година?

В нашите предложения ние сме стъпили на рамката, която предложи служебното правителство. Предполагаме, че парламента ще я приеме, съобразявайки се с промяната в минималната работна заплата и други мерки, които ще осигурят приходната част. Що се отнася до вътрешното разпределение вероятно финансовият министър ще предложи нещо различно, предвид политиките, които очакваме от новото правителство. Смятам обаче, че ако макрорамката е същата, ние имаме сходни виждания как да се разпредели разходната част.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
21eZ

Гост 22.01.2022 22:48:55

https://clinica.bg/19569-Tainata-na-razresheniqta-za-novi-bolnici

... 28.12.2021 16:22:08

другаря маджаров защо мълчи за увеличеният членски внос? за какво се харчи, бе другарю?

Гост 20.12.2021 09:45:57

Иване,анализирайте броя на пинсионерите в Спишна помощ,броя на колегите със специалност спешна медицина,от 18 год.не се обучават фелдшери,мед.сестри намаляват а парамедици май още няма!!Пари и хеликоптери ще се намерят,но резултатите отсега са ясни.В една съседна Турция в спешно работят само млади хора до 30год.,а унас едва се движат.

Гост 19.12.2021 17:38:17

НЕЩАТА ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ САМО, АКО НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНО-ОСИГУРИТЕЛНА КАСА ПРЕКРАТИ НЕЗАБАВНО И ЗАВИНАГИ ДА ФИНАНСИРА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ И КЛИНИКИ, КОИТО Я ИЗТОЧВАТ ПО НАЙ-НАГЪЛ НАЧИН. КОЙТО ИСКА ДА СЕ ЛЕКУВА В ТЯХ ДА СИ ПЛАЩА ОТ ДЖОБА, А НЕ ОТ ДАНЪЦИТЕ МИ.ТОВА ЩЕ ОСВОБОДИ МНОГО ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА ЗА РЯЗКО ПОДОБРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯТА В ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ И ЗА ПОВИШАВАНЕ ЗАПЛАТИТЕ НА ПЕРСОНАЛА. И НАЙ-ВАЖНОТО Е, ЧЕ ЩЕ ЛИКВИДИРА НАЙ-МАСОВАТА КОРУПЦИЯ В ДЪРЖАВАТА НАРЕЧЕНА ЗДРАВНА СИСТЕМА.

Гост 20.12.2021 10:48:41

Това бай ти Маркс ли ти го каза.

Гост 19.12.2021 17:29:28

Най-важното е да се направи достойно заплащането на труда в здравеопазването. Умишлено и съзнателно се поддържа ниско заплащане. Високата смъртност е резултат на неметивираното съсловие и многото "псевдо" професори клонирани да работят на 20 места едновременно. Дирекция "Бюро по труда" гр.Перник СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА към дата : 15 декември 2021 г. "Брой СРМ" Длъжност "Изисквания за длъжността образование,трудов стаж" "Срок за кандидат - стване" Допълнителни умения "Населено място" "Работна заплата /лева/" Чужд език/ци Компютърни 5 Електрозаварчик средно образование Радомир 1100-1300 5 Шлайфист средно образование Радомир 1000-1200 2 Лекар висше образование-медицина Перник 1273 2 Фелдшер висше образование-медицина Перник 1832 5 Шивач, обувки основно/средно образование Нови Искър 1150 20 Доставчик на храна с личен автомобил средно образование София 1400 2 Международен шофьор средно образование Перник по договаряне 4 Шофьор тежкотоварен автомобил средно образование Перник по договаряне 1 Автомонтьор основно образование Перник по договаряне 20 Лекар висше образование/медицина Перник 1060+600 50 Медицинска сестра висше образование/медицина Перник 840+360 10 Акушерка висше образование/медицина Перник 810 10 Медицински лаборант висше образование/медицина Перник 780 1 Работник, поддръжка средно образование, кат. В Перник 650+клас 1 Медицински лаборант висше образование/медицински лаборант Перник 900-950+клас 5 Медицинска сестра висше образование/медицинска сестра Перник 900-950+клас 3 Лекар висше образование/медицина Перник по договаряне 2 Шофьор, тежкотоварен автомобил средно образование Перник 800 1 Общ работник,строителство средно и основно образование Перник 900-1200 4 Водопроводчик средно и основно образование Перник 1000-1500

някой си 16.12.2021 20:30:57

Защо Д-р Иван Маджаров не смята че най-важното е да решим един от основните проблеми в здравеопазването у нас, а това са ТЕЛК-овете.

Гост 17.12.2021 09:00:05

Разбира се . РЕВИЗИЯ НА ВСИЧКИ ТЕЛКОВЕ. Десетки хиляди гащници получават фалшиви телкови решпения съответно 'грешни пари' благодарение на фалшиви диагнози и необосновани хоспитализации от 'помагащи' кретени от съсловието. Аз предлагам отнемане на лекарски права за минимум 5 години след недоказана , но написана диагноза за ИБС, СН, и прочее. А лекарите в ТЕЛКовете трябва лично да преглеждат пациента ,да му извършат всички лабораторни ,образни и функционални изследвания и да излязат със СВОЯ ДИАГНОЗА, а не на база фалшиви документи в 20-30% от случаите. Но напразно очаквате някакви шамандури в УС на БЛС да застанат зад това, нито скапаната политическа класа ,която купува така електорат

Гост 17.12.2021 15:42:27

Най-после! Почва да ти идва акъла.

До долния 17.12.2021 21:49:28

Бяло мафиотче, тичай да си пиеш хапчетата.

Гост 17.12.2021 21:05:24

Ти сигурно също си някой гащник с фалшив ТЕЛК ИЛИ с поне един издаден фалшив болничен лист. ,гаранция. Знаем ви Сульовците ,които в кабинета изнудвате докторите да ви дадат болничен. Когато им кажа ,че не издавам такива се презаписвате при друг. Толкова сте ни прозраааааачнииииииии......

Поли...някой си 16.12.2021 20:09:45

То ти така ли решаваш проблеми с касата..по телефона...Рашков трябва да знае !

Гост 16.12.2021 21:29:56

Дано да разбере скоро що за ватници и калинки има събрани из стаите на Кричим 1.

реален 02.01.2022 06:47:56

ами здравните каси по места,пълно е с пенсионери и в пенсионна възраст,приближени на директори,още си седят по местата си.

Dost 17.12.2021 07:29:13

Премахване на мързеливи лични лекари!

Гост 17.12.2021 08:52:17

Разбира се премахнете ги да видим кой ще ви имунизира децата , как утре ще имате И ПАНДЕМИЯ ОТ МОРБИЛИ, как ще ходите с деца на ръце да намерите кой да ги прегледа и как ще намерите дедовия , нещастни неблагодарници. Внимавайте какво си пожелавате. Без личните лекари ще бродите като зомбита да намерите лекар . ще се влачите по корем и ще падате на улицата без диагноза даже. Няма и кой да ви напише и 'смъртния акт' . Защото до професорите няма да стигнете , гащници....

Hospital 1 16.12.2021 19:40:28

Маджаров, стига си плещил едни и същи глупости, ами вдигни телефона и питай Салчев защо са ни НАМАЛИЛИ ЗА ДЕКЕМВРИ?

Hospital 1 16.12.2021 19:41:47

ПАРИТЕ ЗА ДЕКЕМВРИ

Гост 16.12.2021 20:40:22

Утре ще разберем дали е така и ако е вярно, един надменен тип ще отлети от касата точно за Коледа.

Гост 17.12.2021 09:02:16

DO F 20 От 01.01. единственият невролог при нас разбива схемата на точене на касата. Започва да работи кеш.

До долния с шизофрения F20 17.12.2021 08:46:44

Така е ,никакви пари на докторите чрез НЗОК. Вие трябва да си плащате кеш за всеки медицински преглед и ще го постигнем. После търсете дедовия салчев да ви прегледа безплатно.

F20 16.12.2021 20:48:44

Ало Вие нещо като ммафия ли се държите? Това са пари на народа и не ви се полагат без да сте работили ! Дано новата власт да разбие тази схема за точене на касата .

Гост 16.12.2021 19:34:37

Скапаняците от УС на БЛС преди да са направили нещо за работещия лекар вече качиха членския внос за овчарника на неприемливи височини. Разбрахте ли вече колеги ? Мухълът във върха на тази овча организация се подсигури с едни парички ОЩЕ без да е направил нещо за пукната стотинка в повече за българския лекар. Честито на стадото ,благодарение на едни подбрани делегати дигащи послушно ръчички и зяпащи с влажни очи и отворени усти овчаря.

Гост 16.12.2021 18:04:22

КОГА ЩЕ СЕ МАХНАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ ОТ НЗОК. В МОН ВЕЧЕ ГИ МАХНАХА. АЙДЕ ПОЧИВАЙТЕ КАКВО ЧАКАТЕ.

СО 17.12.2021 07:28:15

То в СЗОК ги върнаха отново Вие искате в НЗОК да ги махнат!

СЗОК 17.12.2021 08:21:39

Никой не е върнат. Информацията нещо ти е невярна.

Гост 16.12.2021 20:43:37

Закривайте я тази клоака, санаториум за пенсионери и телкаджийки.

Гост 16.12.2021 19:48:48

Долу мръсните ръце от Багряна Маркова и Зоя Вълева ! Как си представяш НЗОК без тях - нали всичко ще се срути !!!

Гост 16.12.2021 22:50:20

Багряна е под крилото на Доган, а ЗОЯ е видна ГЕРБерка. Ето ви причина да бъдат изринати. Освен това са култуви мръсници и новия шеф на касата трябва първо да се оттърве от тях , иначе ще го изпържат тия двете дърти и долни интригантки. След това да се смени целия управленски ешалон до трето ниво, назначен по времето на ГЕРБерите. Нов шеф-нов управленски екип.ПЪЛНА ПРОМЯНА

реален 02.01.2022 06:52:52

НАПЪЛНО ВИ ПОДКРЕПЯМ КОМЕНТАРА.РЕСТАРТ И ПЪЛНА ПРОМЯНА.

Рашко 16.12.2021 20:07:27

И Страшко е пенсионер !

Гост 16.12.2021 20:02:45

А каката от Делиормана къде се забравя?

СО 16.12.2021 19:10:44

То в Парламента има пенсионери и нищо не се случва...и Пррезидента е пенсионер даже !!!

Гост 16.12.2021 20:44:37

Уж всички сме равни ... но за някои не важат разпорежданията !

Гост 16.12.2021 20:19:09

Ало глупако президента е избран а ти си спуснат да получаваш заплата и пенсия.

СО 16.12.2021 20:27:18

Богоизбран ли е ? Глупак е баща ти, че те е пръкнал !

Спешен медик 16.12.2021 17:32:12

Най-важното е подобни на този плужеци да бъдат изчегъртани.


Всичко за коронавируса
Още новини
Социолози: 74% от българите никога не са ходили на профилактичен онкологичен преглед
04.02.2023 14:01:59 Невена Попова

Социолози: 74% от българите никога не са ходили на профилактичен онкологичен преглед

Близо 74% от българите никога не са провеждали профилактичен онкологичен преглед, а само 3,2% вяр ...

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...