!
Понеделник, 22 Юли 2024
27
септ
9

Д-р Маджаров за новата методика за плащане на онколекарствата: Това е безумие!Новата методика за плащане на онколекарствата в болниците, която беше приета на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, може да увеличи задлъжнялостта на лечебните заведения и да остави хиляди онкоболни без животоспасяващи лекарства. За това предупредиха в съвместно отворено писмо до властите от Българския лекарски съюз, БАТЕЛ, ARPharM и БгФарма. От Zdrave.net потърсихме председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, за да коментира проблема и да разясни причините за възникването му.

Д-р Маджаров, какъв е проблемът с това, че Касата прие методика според приетия текст за заплащане на онколекарствата в Закона за бюджета на НЗОК?

Проблемът е, че самият текст в Закона за бюджета беше неподходящ. Ние имахме уверението, че ще бъде гласуван друг текст. Всички, които следят работата на парламента, знаят, че има внесени две предложения за промяна за тази част, но парламентът прекъсва работата си заради предстоящите избори за близо месец, а в същото време Надзорният съвет трябва да изпълни Закона и приема Методиката, която отговаря на обнародвания вече текст. Този текст е неприемлив. Не знам от кого е изработен, от кого е внесен за гласуване, но практически няма как да се заплаща на лечебно заведение по най-ниска цена фактурирана към НЗОК за миналия месец на даден продукт, които вече закупен от друга болница на по-висока цена. В общото отворено писмо сме обяснили защо това е невъзможно – заради начина, по който се формират различните цени в различните лечебни заведения.

Ние не сме против наличието на механизъм, който да регулира големите разлики в плащанията, които бяха докладвани преди години от един управител на НЗОК, но със сигурност тази методика трябва да е приложима. Тя трябва и да е предвидима, за да има възможност лечебните заведения да получават информация за цените, на които ще им бъдат платени медикаментите, за да могат те, в рамките на тези цени, да договорят заплащането на доставчиците. В противен случай има опасност болницата да закупи медикамента от доставчика на два или три пъти по-висока цена в сравнение с това, което Касата ще покаже като най-ниска цена за последния месец.

Макар че тази методика ще работи кратко, кой ще бъде най-потърпевш от нея?

Ако не се намери решение на въпроса и тази методика влезе в сила дори и за един месец, ще има лечебни заведения, които практически ще спрат да лекуват онкоболни пациенти, поради угрозата, че няма да им бъдат платени лекарствените средства или ще бъдат платени на неколкократно по-ниска цена, отколкото са ги закупили от доставчика. И за това, което твърдя, има доказателства. В писмото сме посочили примери за случаи, в които три пъти по-ниска цена от масово плащаните цени на даден препарат е налична като фактура в НЗОК. Има и фактури с нулева цена. Тези аномалии се получават при установени регламентирани търговски практики: когато даден продукт е с изтичащ срок на годност, имаме и случаи на т.нар. рабат. Има много различни начини, по които може да се формира цена за едно лечебно заведение, която не отговаря на цените, достъпни за другите лечебни заведения.

Опасността е лечебните заведения, които изпълняват медицинска дейност онкология, да се въздържат от лечение на пациентите си, докато не се изчисти това недоразумение. Няма кой да прилага терапия, която няма да му бъде платена. В противен случай ще са застрашени от фалит, макар и не толкова бързо. Всички знаят колко са скъпи медикаментите за лечение на онкозаболявания и лечебните заведения ще търпят огромни загуби, ако днес си позволят да работят, а изведнъж след месец се окаже, че ще им платят 1/2 или 1/4 от цената, на която са закупили медикаментите.

Предполагам, че НЗОК ще контрира, че те нямат законово основание да приемат друга методика към този момент.

Ние досега си мълчахме, защото имахме надеждата, че този неразумен текст ще бъде поправен. Касата нямат никаква вина, защото и те са в същата конфузна ситуация като нас. Но този, който е предложил текста, който го е изработил, който го е предложил на депутатите да се гласува и след това той става факт като закон, би трябвало да направи всичко възможно, което е в рамките на закона, за да не влезе в сила. Това е безумие! Няма как да се случи. Няма нито една търговска дейност, в която е възможно да ти кажат, че цената, по която ще купуваш от друг, ще я научиш малко преди края на предишния месец. Никой не купува лекарства в месеца, в който ги прилага. Фактурират се предварително. Голяма част от случаите са в резултат на обществени поръчки с формирани цени, записани в договори за доставка. За да не се допускат големи разлики, трябва да има предвидимост чрез методика, която взима средно аритметичните цени с достатъчно дълъг период назад. По този начин всяко лечебно заведение ще знае на каква цена ще му бъде платено след 6 месеца, когато приложи тази терапия.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
NB6S

Doktor 04.10.2023 08:27:36

Фармамафията в действие !!! Скоро ще ви изметат от хранилката НЗОК . Жени ,Пандов,Гетов и компания.

Един 28.09.2023 11:49:03

Ами кой го избра този нагъл тип? Докато не влязат професионалисти в управлението ще е така. Язък за младите колеги, които останаха в България.

Гост 28.09.2023 07:43:26

Собствениците на частни коптори моментално активираха Коцинка и тоя нагъл тип. И какво да стори касата, като законодателят е решил така? А в Парламента, доколкото знаем, в топла прегръдка си хортуват харвардци, червеноармейци, шиши-та и тиквички-имат над 150 гласа.

запознат 28.09.2023 06:12:16

Текста не позволява да се крадат онко лекарствата! Гледайте предаването на В. Ахчиева! Точно при Тиката имаше епизод!

Гост 27.09.2023 23:08:42

Питай проф. Ангелов и комисията- нали те гласуваха това безумие

Gost 27.09.2023 20:03:09

A и какво се чудите начело на Надзора е кучелото и сексолог Мишката Околийски от МЗ-то.

rtyy 27.09.2023 19:25:46

Това е по-добро от всяка ви.агра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> marketl.ink/biocos

Гост 27.09.2023 18:26:38

Кой предложи текста?

гост 27.09.2023 18:47:59

Търси във финансово министелство и по щуменско......


Всичко за коронавируса
Още новини
Частните лечебни заведения в България и Директива 2014/24
22.07.2024 08:29:39

Частните лечебни заведения в България и Директива 2014/24

Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) подготви първия по рода си в България публичен срав ...

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...