Понеделник, 29 Ноември 2021
04
авг

Проф. Владимир Спасов: Най-сериозният проблем на детското здравеопазване са кадритеПроф. Владимир Спасов е един от доайените на българската педиатрия. В  продължение на 20 години ръководи Педиатричната клиника в столичната Втора МБАЛ. Разговаряме с него за промените, които наложи пандемичната обстановка, за трудностите и перспективите пред детското здравеопазване у нас. 

Проф. Спасов, как се промени потокът от пациенти в ръководената от Вас клиника по време на пандемията?

COVID – 19 се разпространи много бързо и пандемията промени живота в целия свят. Всички бяхме изненадани, защото не знаехме нищо все още за тази инфекция.

Болницата и респективно Педиатричната клиника бяха определени за лечението на COVID. Обществото бе обзето от страх и несигурност, най-притеснени бяха родителите и те предпочитаха да се насочат към клиники в заведения, където не се приемат и лекуват COVID пациенти.

През 2020 година рязко спадна броя на постъпилите деца в клиниката, и респективно – намаляха и приходите през този период. През 2019 година, клиниката имаше приход – 1 087 351лв., а през 2020 година – 520 402лв., т.е. бяхме на минус 311 878 лв.

През този период напуснаха 5 медицински сестри и трима лекари от клиниката, които не желаеха да работят при тези условия. Останахме крайно редуциран лекарски и сестрински екип и все още не можем да се възстановим напълно, както с медицинския персонал така и с финансовите постъпления.

Какви деца постъпват най-често сега, когато епидемичната обстановка е относително по-спокойна?

В момента в клиниката постъпват деца с обичайните за сезона респираторни заболявания и то предимно с усложнения от пневмонии и деца с пристъпи от бронхиална астма. Освен това имаме и две деца след фебрилни гърчове, провокирани най-вероятно от високите температури. Това е обичайната патология, характерна за този сезон. Пълноценната работа на клиниката постепенно се възстановява.

Какво е отношението на родителите към ваксинирането срещу COVID – за тях самите и за децата им?

Аз не съм провеждал анкета сред родителите по този въпрос, но като лекар съм убеден в ползата от ваксинирането, като най-успешен и доказан метод за превенция на инфекцията. Като правило, по-интелигентните, по-образованите майки се отнасят по-сериозно и отговорно към ваксинирането.

И тъй като заговорихме за отношението на родителите, нека Ви попитам винаги ли са готови те да сътрудничат на лекарите, какво е поведението им като придружители?

За съжаление, не мога да кажа, че винаги се отнасят се необходимото уважение към нас, медиците, нито че се са склонни да спазват реда в двете отделенията на клиниката. Първо, много често те търсят помощ направо при нас, в болницата, която е денонощно отворена. Не отиват при личния лекар, някои дори нямат избран такъв за детето си. Не търсят и спешна помощ, а идват направо при нас. Подхождаме със старание и чувство за отговорност към всеки случай, друг е въпросът какво ни струва това. Никак не приятно обаче да видиш на сутрешна визитация, че майка не е в стаята до детето си, или пък че по всяко време е готова да излезе навън и да го остави само без наблюдение и грижи.

Каква е прогнозата Ви – има ли повод за притеснение относно нова вълна през есента?

В настоящия момент е трудно да се прогнозира точно какво ще се случи през есента. Ако се появи нова вълна с нова мутация на вируса, то тя няма да бъде в голям размер, тъй като у нас има много ваксинирани и преболедували хора, чиито имунитет потиска развитието на COVID, т.е. колективният имунитет ще ограничи разпространението на вируса у нас.

От позицията на педиатър с немалка практика моля да споделите впечатлението си – като цяло промени ли се заболеваемостта сред децата през последните години?

Въпросът Ви засяга цялата детска заболеваемост. Невъзможно е при сегашните педиатрични профили и лечение в различни профилирани клиники един специалист да даде характеристика за динамиката на детската заболеваемост. В нашата клиника се приемат деца с респираторни заболявания, които имат подчертан сезонен характер и в клиниката постъпват деца с усложнения.

В последните години се вижда, че зачестяват хоспитализациите на деца с респираторна алергия (алергични хреми, ларинготрахеити, пристъпи на бронхиална астма и др. ). В клиниката не се лекуват гастроентерологични, ендокринни, неврологични и кардиологични заболявания, така че не мога да се ангажирам с конкретен отговор.

Достатъчно добра ли според Вас е връзката между доболничната помощ – личните лекари и СИМП, и лекарите от болничните отделения и клиники?

Винаги има недостатъчна колаборация между доболничната и болничната дейност на лекарите. При възникване на епидемиологичната обстановка тези взаимоотношения се засилиха, поради спешните епидемиологични проблеми, които възникнаха. Начинът на комуникация между доболничната и болничната помощ зависят и от двете страни.

Необходимо е да се изгради по-тясна връзка между тези звена, което ще бъде от взаимен интерес и в полза на пациентите.

Кои са неотложните проблеми в детското здравеопазване, които трябва да намерят решение в близко време, по Ваше мнение? Достатъчно ли са младите лекари, които имат желание да специализират в тази област? Какви стимули трябва да има, за да се развива успешно детското здравеопазване у нас?

Най-сериозният и неотложен проблеми в детското здравеопазване са кадрите – лекарите и сестрите. Този проблем е всеизвестен, но стана особено актуален при пандемията от COVID – 19.

В момента в педиатричната клиника работим 4 ординатори и един завеждащ клиника. От тези ординатори двама са в пенсионна възраст, както и началникът на клиниката. Необходимо е да осъществяваме денонощно дежурство и безотказно приемане на болни деца. Освен това, месеци юли и август са месеци на отпуските и всички колеги желаят да излязат в отпуск. Месечният график се осъществява с много часове извънреден труд. Колегите са преуморени и не знам докога можем да продължим с този график. Същото се отнася и за сестринския екип. Тези проблеми са добре известни, но за сега няма желаещи да постъпят на работа в клиниката.

Проблем е за цялата страна и Министерството на здравеопазването трябва да вземе спешни мерки за решаването му. В противен случай България ще остане без детски лекари и сестри.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qgnT


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Фон дер Лайен за варианта омикрон: Да се надяваме на най-доброто, но да се подготвим за най-лошото
29.11.2021 09:16:54

Фон дер Лайен за варианта омикрон: Да се надяваме на най-доброто, но да се подготвим за най-лошото

„ЕС се нуждае от време, за да оцени напълно последиците от новия вариант на коронавируса ом ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...