Вторник, 26 Септември 2023
02
юли
1

Д-р Александра Стойчева: Станах лекар, за да бъда акушер-гинеколог      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Александра Стойчева е специалист по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина в София с над 10 години медицински опит. Завършва медицина в Медицински факултет на СУ “Св. Климент Охридски” през 2013 г. Специализирала е в Университетска болница „Лозенец“ и Клиниката по обща и онкологична гинекология към ВМА-София.

През целия си професионален път участва в редица научни форуми, семинари и конгреси. Преминава успешно различни курсове по ехография, колпоскопия, лечение на ендометриоза, лечение на преканцерози и онкологични заболявания в гинекологията, хистероскопия, както и различни обучения по репродуктивна медицина.

Била е част от екипа на УБ “Лозенец”, ВМА-София, ДКЦ 5 София – Студентска поликлиника и МЦ Сигмамед. Също е работила в продължение на две години към Тъканна банка „Биорегенерация“.

Член е Български лекарски съюз, Българското дружество по акушерство и гинекология и Европейското дружество по репродуктивна медицина ESHRE.

В момента е част от екипа на Медицински център НеоВитро.

Д-р Стойчева, как решихте да станете лекар?

В семейството ми няма други лекари и не съм била насочвана към тази професия от никой от близките ми, но още от дете си знаех, че искам да бъда лекар, и то акушер-гинеколог. Ако трябва да съм напълно честна, нямам ярък и ясен спомен какво е провокирало това желание у мен, беше като общо усещане и пълна увереност, че това е моят път.

Кога избрахте акушерството и гинекологията за своя професионална съдба?

Мисля, че винаги съм знаела, че акушерството и гинекологията е моят професионален път, както споменах. Дори мога да кажа, че станах лекар, за да бъда акушер-гинеколог.

Разкажете за първите си стъпки в професията – първите напрегнати мигове в операционната, първото раждане, първото вълнение след благодарност от пациент?

Първите стъпки в професията са едновременно изключително вълнуващи, удовлетворяващи, но и стресиращи. Дали си спомням първото раждане? О, да! Спомням си в детайли за първото раждане, което водих – бях толкова развълнувана и щастлива след това, че говорих по телефона с майка си около час, без да спра да й разказвам. А родилката е моя пациентка и до ден днешен. Аналогично беше и при първата хистеректомия, която направих, с тази разлика, че сънувах хода на операцията около седмица преди това. И ще споделя, че ако с натрупването на опит вълнението при извършването на определени интервенции и процедури намалява, то благодарността в очите на пациента все още ме докосва по абсолютно същия начин.

Кои са Вашите учители в специалността?

Най-важната фигура в първите стъпки на един начинаещ лекар е неговият учител, който трябва хем да му даде увереност да действа самостоятелно, хем да го напътства и навигира, когато е необходимо, хем да може да създаде усещане у него, че каквото и да е развитието, учителят може да се справи със ситуацията и да подкрепи своя ученик. На първо място като мой учител бих поставила доц. Никола Василев – той ме научи на едновременно академичен и практичен подход към специалността и благодарение на него имам стабилни основи на знанията си по акушерство и гинекология. Д-р Красимир Станев беше моят учител в сферата на акушерството. Проф. Стефан Ковачев пък ме е научил на всичко, което умея в оперативната гинекология. Моят учител в областта на репродуктивната медицина е д-р Ралица Сенкова, която с изключително търпение и много внимание ме въведе в тази прекрасна субспециалност, за което съм й много благодарна.

След първите няколко години работа удовлетворена ли сте от своя избор?

Категорично, да. Имало е трудни моменти, но абсолютно никога не съм съжалявала за избори си. Дори бих казала, че с течение на времето ставам все по-уверена в избора си и усещам, че вървя по най-подходящия път за мен.

Към какви области на репродуктивната медицина проявявате особен интерес?

Особеният ми интерес и тясна насоченост проявявам към ендокринния стерилитет при жената и репродуктивната ендокринология като цяло.

Как виждате професионалното си развитие в бъдеще?

Тясно професионално бих искала да продължа да надграждам експертизата си, като се надявам да имам възможност да посетя още много и различни курсове и практикуми в чужбина. Ще се радвам, разбира се, придобитите знания и умения да приложа в България в помощ на пациентите ми тук, чието здраве и благоденствие е в основата на моята работа и тази на колегите ми от центъра.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Откакто станах майка любимото ми занимание е да прекарвам време със семейството ми. Знаете – времето никога не достига и винаги се стараем да отделяме всяка свободна минута на близките си и любими хора. Ако говорим за хобита и интереси, които също ми помагат да разпускам и отпочивам активно, то това са да плувам и да пътувам.

Коя Ваша мечта искате да видите сбъдната още в най-близко бъдеще?

Мечтата, за която ще споделя е в професионален план и тя е да достигнем такова ниво на превенция на здравето, че основните прегледи, които да извършваме да са профилактичните такива.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AQYu

дедовия 03.07.2023 09:46:35

който знае, но не умее - става терапевт. който умее, но не знае - става хирург. който не е и двете - става АГ, за да гледа всеки ден, на какво прилича.


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...