Вторник, 26 Септември 2023
03
септ
2

Д-р Александрина Кузов: Човек трябва да бъде посветен на това, което прави и да уважава различното      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Александрина Кузов е лекар специализант към Отделение по ангиология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център от 2021 г., а от юни 2023 г - лекар специализант към Клиниката по кардиология и ангиология.

Завършва медицина в Медицински университет-София през 2014 г. Придобива лиценз за работа като лекар в САЩ след петгодишна квалификация по медицина, специализирани курсове и обучение зад океана.

Преди да поеме пътя към лекарската професия д-р Кузов е завършила специалност „акушерка“ във ФОЗ при МУ – София. В периода от 2008 до 2012 г. работи като санитар и медицинска сестра в Клиниката по неонатология към Специализирана болница по детски болести.

Работи като лекар в България и САЩ. Има практика в Клиника за лечение на болести на долен крайник- глезен и стъпало, специализирана за диабетно стъпало в САЩ, а след това като лекар ординатор в Спешно отделение на УМБАЛ “Александровска“ в София, СOVID отделението на Втора МБАЛ – София и Спешното отделение на Националната кардиологична болница.

Интересите й са насочени към диагностиката и лечението на сърдечно-съдовите заболявания, болести на долните крайници и диабетно стъпало.

 Д-р Кузов, връщате се от мисия в Албания. С каква мотивация заминахте, с какви впечатления се завръщате?

Благодарение на Фондация “Българска памет” и Аджибадем Сити Клиник целият медицински екип проведохме над 220 безплатни медицински прегледа в райони с българско население в Албания. За всички нас това беше мисия, чест и удовлетворение - да можем да участжаме в подобна инициатива и да бъдем от полза за възрастните хора, за които е изключително трудно да пътуват на далечно разстояние, за да бъдат прегледани от профилирани специалисти.

Имате дълъг и интересен път като млад медик – завършено образование за акушерка, работа като санитарка и медицинска сестра в неонатологично отделение, дипломиране като лекар, специализация в САЩ, завръщане в България, работа в спешни отделения и в COVID отделение, нова специализация. Какво Ви донесе всеки етап от това развитие в медицината?

Пътят на всеки млад лекар е дълъг и интересен и, разбира се, той се определя от изоборите, които съзнателно или несъзнателно правим на всяка една стъпка, по време на обучението си по медицина, а и след това.

Този път е дълъг, неизменно осеян от възходи и падения, от трудности и моменти на удовлетворение.

Всеки етап носи своя опит, който намира приложение на следващата стъпка.

Но нека не забравяме, че медицината е екипна работа, а добрата медицинска практика е резултат от всекидневното взаимодействие вътре в екипа. Познаването и уважението към труда на всеки колега е толкова важно, то подобрява медицинската грижа за пациента.

Близо 5 години сте работили в болници в САЩ. Кое е най-характерното за тяхната болнична система?

Когато човек се разболее и има нужда от медицинска помощ няма значение и няма разлика от каква националност е или къде по света се намира. На първо място той е човешко същество, което се нуждае от помощ и има правото да получи медицинска грижа независимо от националността си, социалния си статус и етническата си принадлежност.

Спрямо географската ширина и различно устроеният начин на живот на хората, разбира се, има разлика в честотата на различните заболяванията в Европа и САЩ. Дори има заболявания, които почти не се срещат у нас.

Сега отново гледате към специализация, този път в България. Какво Ви мотивира да направите този избор?

Човек да бъде посветен на това, което прави, да уважава различното, да казва истината, да държи на думата си и да бъде човек преди всичко друго.

Кои са учителите Ви в медицината, хората, на които дължите най-много за формирането си като личност и професионалист?

Всеки преподавател, лекар и колега, с който ежедневно общуваме, оставя по една частица от себе си в нас. Така постепенно тези частици ни формират като лекари и бъдещи специалисти в някоя област. Това е дълъг процес, който не спира. Често така намираме приятели за цял живот. Дори най-малкото знание, споделено само с един колега, което е намерило своето приложение в практиката му, има своята полза за поколения напред!

Безкрайно благодарна съм на всички преподаватели и лекари, с които се срещам всеки ден. От времето на следването ми си спомням най-силно проф. Арман Постаджиян и доц. Стефан Найденов. Те бях бяха първите лекари, които безкрайно уважавам, ще помня цял живот и които ме поведоха в първите ми стъпки в медицината. Давам си сметка, че преподавателската работа не е лесна задача и се изискват специални качества и задълбочено разбиране на материята, за да може да се предаде знание на друг човек.

Под ръководството на проф. Иво Петров и всички колеги в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център този обучителен процес всеки ден продължава.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

В свободното си време обичам да пътувам и да бъда близо до природата. Това ми създава радост и ме зарежда.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wmQP

коняр 08.09.2023 06:33:38

иво петров ги "оправя" сър!

Surg 04.09.2023 11:49:36

О ужас, още един ангиолог сър


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...