Вторник, 17 Май 2022
03
апр

Д-р Антони Михайлов: Мечтата ми бе да участвам в трансплантационен екип, тя се сбъдна      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Антони Михайлов е завършил медицина в МУ - Плевен. Започва работа в Отделението по детска хирургия в МБАЛ "Христо Ботев" - Враца. От 2012 г. е част от екипа на Клиниката по хирургия в Университетска болница "Лозенец". Участва активно в работата на трансплантационните екипи от специалисти в лечебното заведение.    

Д-р Михайлов, болница „Лозенец“ бе една от първите, които отвориха врати за украински бежанци, а Вие самият бяхте в екипа, приел в самото начало жена от Украйна, която се нуждаеше от спешна операция. Разкажете накратко за тази случай.

Интересното за този случай беше, че тази млада жена беше избягала от болницата в Одеса на втория ден след хирургическа интервенция. Въпреки че не се е била възстановила от операцията, тя е предприела едноседмично пътуване от Украйна, за да спаси осемгодишния си син. Тя е рискувала, като е шофирала сама автомобила си и това е довело до усложнения в здравословното й състояние, което я е накарало да потърси медицинска помощ в нашата болница.

След първоначалния преглед и оценка на състоянието й, с колегите взехме решение да я хоспитализираме и да завършим започнатото от колегите в Украйна лечение. Наложи се да извършим допълнителна оперативна интервенция, вследствие на което здравословното й състояние се подобри и след няколкодневен престой при нас, тя бе изписана в добро общо състояние.

С какво чувство, Вие и колегите Ви поехте лечението на тази пациентка, какво запомнихте от среща си с нея?

Чувството е същото като при приема на всеки друг пациент. Хората отиват на лекар с някакъв проблем. Това са хора, които изпитват болка. Ние не ги делим по етнически, религиозен, социален или някакъв друг признак. Нашата мисия и цел е да им помогнем и да разрешим техния проблем. Колкото до нашата украинска пациентка - тя е една смела млада жена със силен дух.

В началото на кариерата си сте работили като детски хирург. На какво Ви научиха децата?

Като завърших медицина, започнах работа в Отделението по детска хирургия в МБАЛ „Хр. Ботев“ във Враца. Там останах две години.

Децата могат да те научат на едно – на искреност и честност. Децата не лъжат, те са най-искрените пациенти, ако спечелиш доверието им. Затова трябва да бъдем искрени с тях и да им обясняваме търпеливо какво им предстои, за да бъдат излекувани.

Как се появи интересът Ви към трансплантациите?

Мечтата на всеки млад лекар е да има възможността да участва в трансплантационен екип, за това мечтаех и аз. Когато започвах работа в УМБАЛ „Лозенец“ като специализант преди 10 години, пред мен се разкри възможност да стана част от екипа за чернодробни трансплантации, за което съм безкрайно благодарен и щастлив.

Оттогава до настоящия момент съм участвал в почти всички трансплантации при възрастни и деца. Предоперативната подготовка и следоперативното проследяване на тези пациенти е продължаващ дълго процес. Той включва висококвалифицирани специалисти от различни специалности. За мен е чест и удоволствие да съм част от този процес.

Кои са учителите Ви в хирургията?

Първият ми учител в хирургията е д-р Иван Чолашки от врачанската болница. С него направих първите си стъпки в хирургията. Човекът, който ми е дал най-много в тази област и направи от мен това, което съм в момента, е доц. Радосвет Горнев от нашата болница. През годините имах щастието да се уча и да трупам опит от такива светила в българската хирургия като проф. Тома Пожарлиев, проф. Румен Пандев, проф. Любомир Спасов и доц. Николай Белев.

Кои човешки качества цените най-много?

Ценя най-вече честността и искреността.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Сноубордист съм. През зимата карам сноуборд. Работя доста, почивам малко. Това е животът на един лекар.

Какво бихте искали да пожелаете на колегите си от екипа, с който работите?

Пожелавам им здраве и спокойствие. Когато един лекар е спокоен, той може да работи нормално и да помага на своите пациенти.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rpQn


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани
17.05.2022 19:01:31 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани

Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата на хартиената бяла рецепта, навсякъде ...

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва
17.05.2022 17:19:37 Надежда Ненова

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва

На първо място съм лекар и няма как да съм на различно мнение от колегите на Събора, че в определ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...