!
Четвъртък, 22 Февруари 2024
14
май
5

Д-р Боряна Григорова: Искам и след 10 години да съм на същото място, със същите колеги в Клиника "Кардиология" на ВМА      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Лейтенант д-р Боряна Григорова завършва медицина в МУ-София през 2019 г. От 2020 г. е специализант в Клиника "Кардиология" на ВМА. Преди това е доброволец в редица звена на военната болница – Клиника по анестезиология и интензивно лечение, Клиника по вътрешни болести и Клиниката "Кардиология". Работила е и в Модулни военномедицински формирования.

Д-р Григорова, с какво Ви привлече кардиологията?

Кардиологията ме привлече още по време на следването ми в Медицинския университет, в трети курс, по време на упражненията по „Пропедевтика на вътрешните органи“. Беше ми много интересно да слушам сърцата на пациентите, различните тонове и шумове. След това специалността ме привлече и със спешните състояния, когато се изисква бърза и адекватна реакция, за да спасиш живота на пациента. Харесва ми динамиката на работа като кардиолог.

Споделяте ли мнението, че за да бъде един лекар добър кардиолог, трябва да има много сериозни знания в цялата вътрешна медицина?

Напълно споделям това мнение. Организмът е едно цяло и няма как да лекуваш само един орган, отделно от всички останали. Пациентите със сърдечно-съдови заболявания в голямата си част имат и много други придружаващи заболявания, като захарен диабет, хронично бъбречно заболяване, заболявания на щитовидната жлеза, анемичен синдром с различен произход и други. Включително и в нашата Клиника по кардиология на ВМА лекуваме всекидневно такива болни с комплексна патология. Именно заради това се изискват сериозни знания в областта на всички вътрешни болести.

Освен това, като кардиолози във ВМА ние извършваме и много предоперативни консултации на пациенти, на които им предстоят несърдечни операции. Най-вероятно няма друга кардиологична клиника в страната, която да извършва повече предоперативни консултации. Определяме предоперативния риск и дали пациентът може да се допусне на операция. Тази дейност изисква още повече познания от нас, не само във вътрешната медицина, но и относно вида на различните интервенции и вида анестезия, която ще се приложи на пациента.

Как протича едно Ваше дежурство в клиника с денонощен режим на работа, една от най-големите в страната?

Даваме по 12-часови дежурства – дневни и нощни. Сутрин денят започва с визитация в 7.30 часа, после рапорт в 8 часа и след това главна визитация с началника на клиниката полк. проф. Ивайло Даскалов. Следва изписване на пациентите, които са готови да се приберат вкъщи с подобрение, прием на нови пациенти, тяхната обработка, извършват се ехокардиографии, ХолтерЕКГ-изследвания, селективни коронарни ангиографии.

Нашата клиника разполага с най-модерната апаратура на европейско и световно ниво, както в самата клиника, така и в катетеризационната зала. Отделението по инвазивна кардиология работи в режим 24/7, включително и нощно време може да се извърши спешна коронарография на пациенти с остър инфаркт на миокарда. На обяд в 13.30 ч. всеки ден отново се събираме всички колеги на колегиум и обсъждаме всеки един болен и случай поотделно.

Това е много полезно, особено за нас специализантите, защото научаваме много от тези обсъждания и развиваме още повече мисленето си като лекари. Следобяд следва още една визитация на болните в клиниката. Междувременно има доста спешни консултации в другите клиники в болницата, както и прием на болни със спешни кардиологични състояния.

На какво Ви научи досегът с Ваши колеги, които освен кардиолози са и военни лекари?

Досегът с моите колеги ме научи на висок професионализъм, логично мислене, адекватна реакция във всеки един момент, дисциплинираност и отдаденост на работата.

Към коя област на кардиологията искате да насочите интересите и усилията си в бъдеще?

Интересът ми е по-скоро в неинвазивната кардиология, лечението на пациенти със сърдечна недостатъчност, инфекциозен ендокардит, различни видове кардиомиопатии.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

През свободното си време обичам да плувам, да танцувам салса, да карам ски и много да пътувам в страната и чужбина. Новите дестинации ме разтоварват психически и обогатяват културно.

Кои човешки качества цените най-много у колегите си?

Като човешки качества най-много ценя у колегите си добротата, готовността да помогнат на пациентите безрезервно с всички средства и усилия, всеотдайността. Колегите ми ме учат да съм по-добър човек аз самата всеки ден.

Как виждате себе си след 10 години – в каква професионална среда, с какви постижения и амбиции за по-нататъшна реализация?

След 10 години си се представям на същото място, в Клиника „Кардиология“ на ВМА, с все така сплотен колектив и да продължаваме да предлагаме на пациентите модерно кардиологично лечение по всички правила на изкуството медицина. Искам да стана специалист-кардиолог, да се квалифицирам в областта на ехокардиографията и ядрено-магнитния резонанс на сърце. Амбициите ми са свързани и с растеж в научната сфера, писане на статии и дисертационен труд и хабилитиране.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
V85q

бивш 16.05.2023 11:41:42

Щом е щерка на Недялко Григоров значи мисии не я ловят. Ще "свири" на инструмента на големия шеф и ще просперира.

Господар 15.05.2023 17:23:43

Престанете с подобни глупави хвалебствия.Освен присмех,друго не постигат!!!

Гост 14.05.2023 18:21:18

Добре, че баща й д-р Недялко Григоров е шеф на спешното там, та затова и Боряна е постоянно с протекции и надута до небесата. А въпросната Кардиология изобщо не е на ниво благодарение на Началника й, който си гледа само дисертациите.

До ОПЛ 14.05.2023 13:00:40

Прав си! Като четеш този словесен шербет не забравяй, че прякорът на В.М. е Плазмодият.

ОПЛ 14.05.2023 12:50:47

Какви точно предоперативни консулти правят в тази клиника е откровена мистерия за мен. При положение, че ВМА София е една от немногото болници в страната, която императивно изисква от бъдещите си пациенти да отиват за приемане с предварителна консултация с кардиолог. Освен всички останали "дреболии" в списъка. В пълен разрез с правила и наредби. И толкова се смятат за недосегаеми, че не се свенят да пращат исканията си на официална бланка с подпис и печат.


Всичко за коронавируса
Още новини
Министърът: Отчетите за имунизациите ще отпаднат с изграждането на нови функционалности в НЗИС
22.02.2024 16:05:48

Министърът: Отчетите за имунизациите ще отпаднат с изграждането на нови функционалности в НЗИС

След разработването, тестването и въвеждането в експлоатация на необходимите функционалности в НЗ ...

СОС избра повторно комисиите, Ваня Григорова отново оглавява здравната
22.02.2024 15:14:23

СОС избра повторно комисиите, Ваня Григорова отново оглавява здравната

На днешното си заседание столичните общински съветници направиха нов избор на зам.-председатели н ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...