Вторник, 27 Септември 2022
23
ян
3

Д-р Валериев: „Пирогов“ има необясним чар, който само работещите в болницата могат да усетят      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Димитър Валериев завършва медицина към Медицински университет - София през 2015 г. През 2021 г. придобива специалност по кардиология. От същата година притежава и сертификат за ехокардиография. Взима участие в редица конгреси по специалността си. За своя принос в битката срещу COVID-19 е удостоен с Почетна грамота на БЛС.

Д-р Валериев членува в Дружество на кардиолозите в България. През 2020 г. е номиниран в инициативата "Лекарите, на които вярваме".

Д-р Валериев, доведе ли зимата много спешни пациенти в кардиологията на „Пирогов“?

Имаме много пациенти през цялата година. Предвид профила на болницата, основната ни група пациенти са именно спешните . Безспорно, зимните месеци сме по-натоварени. Особено по празниците имаше пик на пациенти с остър коронарен синдром, което може би е традиция за нашата клиника.

Разкажете за работното си ежедневие като кардиолог, който освен болните в своята клиника, непрекъснато консултира и пациенти с COVID?

Пандемията от COVID-19 се оказа най-сериозното предизвикателство, което ни изправи пред изключителна здравна криза.

Основен повод хората да търсят медицинска помощ са симптоми на задух, кашлица, тежест в гърдите. Те се припокриват със симптомите на сърдечните заболявания, което налага пациенти, хоспитализирани по повод на атипична вирусна пневмония с вирусна геназа да бъдат консултирани и от кардиолог. Не са малко случаите, в които наред с COVID-19 инфекция се диагностицират заболявания, като белодробна тромбоемболия, остър коронарен синдром - инфаркт, заболявания на перикарда, както и ритъмно-проводна патология.

Всъщност, как избрахте да се посветите на кардиологията?

Още по време на следването ми започнах работа като болногледач в клиника по кардиология. Там попаднах на страхотен екип, който много ми помогна в избора. Несъмнено, специалността е изключително интересна, защото се срещаме с разнообразна патология и различни спешни случаи. Постигаме изключителни резултати в кратък интервал от време благодарение на съвременните възможности за лечение. По този начин рязко се редуцират инвалидизацията и смъртността.

А как станахте лекар?

За разлика от много други колеги, аз не наследявам професията на лекар. В рода ми няма лекари. Макар да прозвучи доста тривиално, истината е, че това беше детската ми мечта. Истински съм щастлив, че успях да я осъществя и нито за миг не се съмнявам, че изборът ми е правилен.

Кои са учителите Ви в специалността?

Твърдо вярвам, че човек се учи докато е жив! Следването на медицина, съчетано с работата в кардиологична клиника, ми дадоха много знания. Изграждането ми като кардиолог обаче дължа най-вече на екипа на Клиника по кардиология на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ с ръководител проф. д-р Мария Миланова. Получих възможността да специализирам именно в „Пирогов“, което оценявам като първата и най-важна стъпка в дългия път по изграждането ми като лекар кардиолог. Възможностите, които предоставя Клиниката по кардиология и нейния екип, значително надхвърлят изискванията за придобиване на специалност.

С какво Ви обогатява като личност и специалист това, че работите в голяма многопрофилна спешна болница?

„Пирогов“ не е като другите болници. Тук човек се научава да владее емоциите си във всякакви ситуации и да взима бързи решения. Профилът на болницата е предоставяне на спешна помощ и поради това всеки от нас трябва да бъде гъвкав и много колаборативен, предвид факта, че нашите пациенти са с много придружаващи заболявания. „Пирогов“ има необясним чар, който само работещите в нашата болница могат истински да усетят.

Кои специфични области на кардиологията са най-привлекателни за Вас като млад лекар в контекста на професионалното Ви развитие?

Всички области на кардиологията са изключително интересни и предлагат различни възможности - ехокардиографията като основен метод в кардиологията, инвазивната кардиология като методика за лечение на исхемичната болест на сърцето. Спешността обединява всички области.

Кои качества цените най-много у колегите си?

Клиниката, в която работя, разполага със страхотен млад екип. Всъщност, това важи за цялата болница – има много млади колеги, с които заедно полагаме грижи за здравето на нашите пациенти. Всички те са целеустремени личности, с иновативно мислене, отворени към съвременните методи и практики в съответните области на медицината. Приятно е да си сред добри лекари, които са добри хора, това ни превръща в добри приятели!

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Истината е , че почти не ми остава такова. Лекарската професия изисква отдаденост и всекидневно надграждане на знанията. В малкото свободно време обичам да чета и неспециализирана литература. Истински релаксирам като се разхождам сред природата.

Коя Ваша мечта искате да видите сбъдната през новата година?

Надявам се в края на 2022 г. да можем да се похвалим, че сме се преборили с пандемията. Това ще ни даде възможност да се върнем към нормалния начин на живот и работа. Нека си пожелаем скоро да можем свободно да пътуваме. Така ще разширяваме своите хоризонти и ще можем да участваме в научни конференции, за да се доусъвършенстваме като специалисти. Обменът на опит и контакти с колеги, както в България, така и извън страната е изключително ценен и полезен. На себе си, на колегите в „Пирогов“ и на колегите медици желая здрава и успешна 2022 г.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#cJu

Гост 25.01.2022 16:27:42

Успехи на д-р Валериев и цялата Кардиология! Невероятни хора!

Чарът се 23.01.2022 18:41:01

казва Меджид ефенди. Лице и д.пе на институцията.

Гост 23.01.2022 11:03:04

Необяснимият чар на буржоазията. Идиоти! Тотална липса на професионализъм, провинциално мислене и средновековни схващания.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Меджидиев: Министър съм не само на лекарите, но и на пациентите
27.09.2022 17:16:02 Надежда Ненова

Д-р Меджидиев: Министър съм не само на лекарите, но и на пациентите

Д-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г. Завършва медицина към Висшия медицински институт в Со ...

Д-р Клуге: Пандемията причини нови 53 млн. случая на депресия и 76 млн. случая на тревожност
27.09.2022 16:50:07

Д-р Клуге: Пандемията причини нови 53 млн. случая на депресия и 76 млн. случая на тревожност

„COVID пандемията не само увеличи психическия стрес и употребата на наркотици, но също така ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...