Вторник, 17 Май 2022
06
март
5

Д-р Васил Йорданов: Всеки, с който съм работил, ме е научил на нещо, дал ми е нещо от себе си      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Старши лейтенант д-р Васил Йорданов е част от екипа на Клиниката по гръдна хирургия на ВМА. Завършва медицина в София през 2012 година и започва да специализира гръдна хирургия в столичната военна болница.

Специалните му интереси са в областта на онкохирургията, ендоскопска хирургия и други области на гръдната хирургия.

През последните две години д-р Йорданов е част от COVID-екипите на лечебното заведение, работи и във Ваксинационния център на ВМА, където до момента са поставени над 150 000 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция.

Д-р Йорданов, с какво Ви привлече гръдната хирургия?

Освен наследствеността и добрият пример, който съм получавал през годините, гръдната хирургия е една специалност, която предоставя както вълнение, така и предизвикателства, свързани с много животозастрашаващи травми и болести. За мен това е една динамично развиваща се специалност, обвързана винаги с нови технологии и иновации.

Кои са новите методи в хирургичните интервенции в тази област, които считате за най-авангардни и щадящи за пациентите?

Въпреки трудностите и предизвикателствата, ВМА предоставя всички най-иновативни технологии, в това число лазерни техники, торакоскопски/ендоскопски методи и надяваме се скоро и роботизирана хирургия. Има такава заявка от страна на ръководството на ВМА в лицето на ген. Мутафчийски. Модерните тенденции и посоката, към която се насочва световната медицина е все по-щадящи оперативни методи, което е свързано с все по-скъпи технологии.

Кои са Вашите учители в специалността, на които дължите най-много в развитието си като лекар?

Всеки един човек, с който съм работил още от началото на следването си, ме е научил на нещо, дали ми е нещо от себе си. От всекиго съм „откраднал“ по нещо, както се казва. Имал съм възможността на работя с прекрасни специалисти, които са били отворени към нас, младите, и са се стремили да ни допуснат максимално близо до себе си, за да научим „тайните на успеха”. За което съм им благодарен.

Как пандемията се отрази на професионалното Ви развитие – Вашето и това на колегите Ви? Промени ли Ви тя, как е приехте – като изпитание, предизвикателство или възможност?

Както аз, така и много колеги изпаднахме в ситуация да практикуваме медицина, различна от тази, която сме практикували досега, и да лекуваме вирус, който постоянно се изменя и ни изненадва. В хода на пандемията Клиниката по гръдна хирургия на ВМА, в която аз работя, неколкократно бе трансформирана в COVID-зона. В началото беше изпитание и предизвикателство, но в резултат на стройната организация и помощта на опитните колеги от инфекциозните клиники на ВМА, изградихме алгоритъм и стратегия, които смятам, че доведоха до успешното лечение и грижа за пациентите.

Освен с лечението на пациенти с коронавирусна инфекция, с много от колегите бяхме ангажирани и с ваксинационния процес. От началото на кампанията в България, във ВМА са поставени над 150 хиляди дози от ваксините срещу COVID-19.

Кои качества цените най-много у колегите си?

Както вече отбелязах, имам късмета да работя с изключителни професионалисти, на които мога да разчитам както в професионален, така и в личен план. Това са добросърдечни и благородни хора, които не се отдават на алчността и жаждата за слава, за тях животът и здравето на пациентите е приоритет.

Работите в една от най-утвърдените клиники, как бихте искали да се развивате професионално?

Бих искал да усъвършенствам техническите си умения, за които допринася модерната техника и апаратура в клиниката, но и е необходим постоянен обмен на опит и „сверяване на часовника” с други реномирани клиника по света. Например, за мен представлява интерес белодробната патология и лазерната метастазектомия и непрекъснато следя работата и постиженията на колегите ни в Германия и Австрия.

Кои са ценностите, които се стремите да отстоявате като човек и лекар, принципите, на които не искате да изневерите никога и при никакви обстоятелства? 

Като човек се стремя да бъда добър, да виждам доброто у хората, да не изневерявам на принципите си. А като лекар – колкото и клиширано да звучи, здравето на пациента е на първо място, независимо от цената и обстоятелствата. Това е основният принцип, който следвам.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

В нашата професия често не остава много свободно време, но както е известно, липсата на време е признак на лоша организация. Старая се всяка седмица да намирам време за спорт и музикалните си хобита – китара и барабани.

И, вместо финал, ще ни кажете ли коя е най-голямата Ви мечта?

На този етап от живота си съм сбъднал мечтите си – имам прекрасно семейство и практикувам професията, за която съм си мечтал като дете. Пожелавам си най-вече здраве.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8EH7

КРЪВОЛОКЪТ ПУТИН 07.03.2022 09:23:45

НАТО да помогне на цивилното население в Украйна! Русия на путин извършва целенасочен геноцид срещу украинския народ! Целта на кървавия вова е да ликвидира Държавата Украйна и ДНК-то на украинците!

Да да 06.03.2022 18:06:02

Поредният които по наследство е в клиниката ръководена от тате! Стига вече с тази шуробаджанащина!

Чавдарова 07.03.2022 11:46:40

До-Да да По-добре се представяй като ,,Не-не" клавиатурна мишке,защото си Не от всякъде. ,,Поредния" както го наричате,е млад,всеотдаен към пациентите си Лекар,който е преди всичко-Човек! Та...този ,,поредния" участва в екипа на ,,тате"-който ръководи безупречно поверената му клиника и повярвай справя се блестящо! Благодаря от сърце именно на този ,,поредния",на Проф.Йорданов,сестри,санитари и всички които срещнах в Клиника по гръдна хирургия! Тези хора знаят кои са,какво правят и най-вече как да го направят,за да е преди всичко в полза на Пациента!

Гост 23.03.2022 22:37:04

Уважаема Госпожо, Нямам нищо против отделния човек! Десетки са българските лекари, хирурзи, дори професори из Европа вече! Моя син е също хирург в Германия и надявам се да бъде по-добър от мен! Но, голямата разлика между Европа и територията е че там има обективен коригиращ фактор и всеки се доказва в почтена конкуренция, а не под крилото на тате! Ние не сме били комунета или ченгета едно време и нашите деца живеят в свят без такива твари! Това е разликата! Бъдете здрава!

Гост 07.03.2022 08:55:47

Децата на лекарите да стават обущари като теб, викаш. Я върви се изявявай в 7/8.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани
17.05.2022 19:01:31 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани

Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата на хартиената бяла рецепта, навсякъде ...

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва
17.05.2022 17:19:37 Надежда Ненова

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва

На първо място съм лекар и няма как да съм на различно мнение от колегите на Събора, че в определ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...