!
Понеделник, 11 Декември 2023
12
ноем
1

Д-р Даяна Янкова: Искам да мотивирам младите си колеги да изберат със сърцето си своята специалност      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Даяна Янкова-Пушкарова завършва медицина с отличие в Софийския университет през 2016 г. От 2017 г. до началото на 2023 г. специализира образна диагностика в УМБАЛ „Лозенец“.

През 2018 г. става хоноруван асистент, а през 2022 г. печели конкурс за асистент по образна диагностика към Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Тя е съавтор на над 10 научни публикации в областта на рентгенологията в български и международни издания. Научните й интереси са в сферата на женското здраве и по-специално магнитнорезонансна диагностика на женски малък таз с акцент върху репродуктивните нарушения.

Има натрупан опит в ултразвуковата диагностика на млечни жлези. Член е на Българската асоциация по радиология, Европейското дружество по рентгенология, Европейското дружество по урогенитална рентгенология, както и на Българското дружество по образна диагностика на гърда.

Д-р Янкова, връщате се от Европейския конгрес по урогенитална рентгенология. Разкажете за участието си в него.

Европейският конгрес по урогенитална рентгенология е високоспециализирано ежегодно събитие, на което най-изтъкнаните специалисти в сферата на урогениталната образна диагностика споделят безценен опит и комбинират усилията си за оптимизиране на тази субспециализирана рентгенологична област на интерес.

На тазгодишното издание в Рим съвместно с проф. Георги Хаджидеков имах възможността да представя образователен постерен доклад на тема „Магнитнорезонансна съпоставка на двете най-актуални класификации на Мюлеровите аномалии" с клинични случаи от нашето отделение, авторски изображения и оригинални схеми.

Още веднага след дипломирането Ви като лекар сте се посветили на образната диагностика. Какво предопредели този Ваш избор?

Още в средата на четвърти курс, по време на студентското ми обучение, след като издържах с отличие изпита по образна диагностика, вече знаех, че това е специалността, на която искам да посветя живота си. Нямах търпение да завърша следването си, за да мога да отдам цялото си внимание и усилия да задълбоча познанията си в тази необятна сфера на интерес. Най-много от всичко ме привлече колко широк спектър от познания и умения изисква тази специалност – задълбочено разбиране на заболяванията, които са обект на всички клинични специалности. Разбрах и колко технически умения се изискват заедно с това, как на практика в нея се прилагат принципите на физиката, колко съществено е логическото мислене, и, не на последно място, както казва моят началник д-р Румен Кальонски, „нужен е и детективски усет“.

С какво ще запомните първите си стъпки в специалността? Какво Ви развълнува най-много, кои бяха най-трудните моменти?

Първите ми впечатления от работата ми в Отделението по образна диагностика са свързани с любопитни клинични случаи от практиката, които помня и до днес. Още с постъпването ми на работа в болница „Лозенец“ ми се гласува голямо доверие - работех при сериозно натоварване, рамо до рамо с най-добрите специалисти. Положих огромни усилия, вложих цялата си енергия, желание и много кураж и се надявам, че оправдах високите очаквания на колегите.

Кои са учителите Ви в специалността?

Първият ми учител в специалността е именно проф. Георги Хаджидеков. Неговите завладяващи лекции през студентското ми обучение, заедно с интерактивните упражнения на неговите асистенти, запалиха в мен желанието да се занимавам именно с образна диагностика и най-вече да ги последвам в науката и в преподаването. Затова и днес, години по-късно, имам щастието да съм редовен асистент към Сoфийския университет “Св. Климент Охридски“ и да преподавам заедно с моя пръв учител докато заедно творим наука в сферата на рентгенологията.

Още при постъпването ми на работа като лекар-ординатор в Университетска болница „Лозенец“ бях омагъосана от широките медицински познания и неизменната логика при решаване на сложни клинични случаи в лицето на началника на отделението д-р Румен Кальонски.

Старшият ни рентгенолог д-р Илко Брезоев, с неговата педантичност и прецизност, ми показа тънкостите на конвенционалната рентгенова диагностика. Младите колеги от отделението тогава също бяха винаги готови да отговорят на въпросите ми и никога няма да забравя тяхната помощ.

С какво Ви привлече репродуктивната магнитнорезонансна образна диагностика – една област, която все още е малко позната у нас?

Напоследък забелязах, както в личните, така и от работните си контакти, че темата за безплодието е доста наболяла и проблеми от такъв характер често се срещат точно сред младите хора. Направи ми впечатление, че ранната диагностика и своевременната профилактика на репродуктивни неблагополучия е слабо застъпена в България.

Замислих се с какво бих могла да бъда полезна за решаването на такива проблеми. Научих, че в развитите страни магнитният резонанс се явява рутинен уточняващ метод, назначаван при неизяснени фертилитетни нарушения. За себе си разбрах, че именно в него са золожени много шансове и възможности, а аз имам сили да помагам по този начин.

Какви са амбициите Ви за професионално развитие – като лекар и университетски преподавател?

Като лекар имам желание да се субспециализирам в определени области на образната диагностика както се практикува по цял свят. Най-вълнуващи за мен са урогениталната и абдоминалната рентгенология. Натрупах познания и публикувах научни материали от областта на магнитнорезонансната диагностика на вродени маточни аномалии.

В момента съм насочила вниманието си към детайлната магнитнорезонансна диагностика на ендометриозата като неинвазивна алтернатива на лапароскопската детекция. Като преподавател мотивацията ми е да запаля искрата на знанието у младите ми колеги, да ги мотивирам да изберат безкористно и със сърцето си своята специалност и да не спират да се усъвършенстват всеки ден за доброто на пациентите.

Разкажете малко за себе си в личен план – кои са любимите Ви занимания за свободното време, какви книги обичате да четете?

Любимите ми занимания са да пътувам сред красивата българска природа и навсякъде по света със семейството и приятелите си.

Почитателка съм на къмпингарството, зимните и водните спортове. За художествена литература рядко намирам време с малко дете вкъщи, но се чувствам удовлетворена когато чета медицинска литература.

Какво искате да пожелаете на колегите си, с които работите в отделението, и на специалистите от другите клиники, с които заедно вземате решенията, засягащи пациентите?

Искам да благодаря на колегите от моето отделение за невероятната възможност да работя с професионалисти като тях в една динамична, но позитивна работна среда.

Поздравявам повечето ни колеги от другите клинични специалности за добрата колаборация, която имаме помежду си и за мултидисциплинарния подход на обсъждане на диагностиката и лечението на всеки отделен пациент. Този подход е световна тенденция в медицината и за щастие го наблюдавам все по-често в болница „Лозенец“. Това изключително много ме радва и изпълва със смисъл и вдъхновение всеки мой работен ден.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jzDy

Лекар Иванов 12.11.2023 17:26:13

www.elan-consulting-bg.com/schetovodna-usluga/schetovodstvo-na-lekari-i-lekarski-kabineti


Всичко за коронавируса
Още новини
Почти 11% положителни проби, отново няма починали
11.12.2023 08:51:46

Почти 11% положителни проби, отново няма починали

55 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 501 теста, което прави 10,98% по ...

Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание
10.12.2023 09:46:22 Невена Попова

Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание

Д-р Наташа Цекова - Трайкович се дипломира в Медицински университет - София през 2009 г. През ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...