Събота, 04 Февруари 2023
16
окт
2

Д-р Дончо Ташков: За мен всичко започна при първата донорска ситуация в болницата, в която работя      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Дончо Ташков завършва медицина през 2012 година. Има придобита специалност „Анестезиология и интензивно лечение“ от 2017 година.

Участвал е в професионални медицински обмени в Англия и Германия. Ръководител е на Донорската програма на МБАЛ „Уни Хоспитал“, като от 2021 година е определен за регионален координатор по донорство и трансплантации за Южен централен район, включващ областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали.

Под негово ръководство са реализирани три успешни донорски ситуации в лечебното заведение.

Д-р Ташков, с какво Ви привлече каузата на донорството и трансплантациите?

Истината е, че никога не съм си мислил, че ще бъда кординатор по донорство. Но темата винаги ми е била интересна и в мен оставаше въпросът: „Защо в България нещата не вървят?“. Всичко се случи с първата донорска ситуация в болницата, в която работя - МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Имахме потенциален донор и трябваше да задействаме процедурата, защото нямаше как да си позволим да изпуснем възможността за реализирането й. Тук трябва да отбележа задължително, че при всяка донорска ситуация, от едната страна е личната трагедията на семейството на починалия човек, а от другата - всички тези хора в листата на чакащи, които се надяват на шанс за живот. Мозъчната смърт е необратимо състояние. Никой лекар не иска да се сблъсква с нея, но, за огромно съжаление, такива случаи възникват. Това е и причината да се занимавам с каузата за трансплантациите - не искам да се отнема надеждата за живот с бездействие.

В първия ден на тази година благодарение на Вас и колегите Ви бе реализирана първата донорска ситуация у нас. С какво ще запомните случилото се на 1 януари 2022 г. ?

Спомням си, че се прибирах след събиране с приятели за Нова година, когато получих обаждане от колегите за потенциална донорска ситуация. Обърнах веднага колата към болницата и следващите дни, които за повечето са новогодишни празници, преминаха в подготовка и кореспонденция с трансплантационните центрове и Агенцията по трансплантации. В случая се включиха и колегите от Румъния, с които нашата странна има споразумение за взаимопомощ в сферата на донорството. Това беше и първата ситуация, при която работихме с тъканна банка. Взеха се тъкани, с които може да се помогне на по-голям брой хора.

Какво бихте искали да се промени, за да излезе страната ни от незавидното последно място по брой донори и трансплантирани?

Мисля, че нещата са комплексни. Трябва да се промени нагласата на лекарите и обществото ни към донорството. Важно е да не се пропускат възможностите с потенциални донори.

Да има насочена държавна политика на контрол и отчет на потенциалните донорски ситуации. Трудно ми е да повярвам как в някои от най-големите ни спешни центрове от години няма реализирани ситуации. Да се увеличи броят на болниците, които се занимават с донорство. Не на последно място - промяна в нагласата на цялото общество, както отбелязах.

Вие сте анестезиолог и най-добре познавате причините за недостига на лекари с тази специалност, липсата на желание у Ваши млади колеги да тръгнат по този път. Коя е причината да стигнем дотук?

Мисля, че в последните години интересът към специалността се засилва. Професията е изключително напрегната, изискваща, отговорна. В голяма степен част от случващото се по време на COVID-пандемията падна върху нашата специалност. Препълнени реанимации, множество извънредни дежурства, ежедневна среща със смъртта. Без възможност за амбулаторна практика, а заплащането - често недостатъчно. Това са причините.

Какви са плановете Ви за професионално развитие, в коя професионална област бихте искали да се усъвършенствате?

Нашата специалност е комплексна и включва много области от медицината. Може би бих искал да обогатя знанията си по ехография, по болкова терапия. С всеки нов работен ден и случаи научвам нещо ново.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Обичам досега с природата. Обичам планинското бягане, скалното катерене, къмпингуването и пътешествията. С тези занимания прочиствам съзнанието си и се зареждам.

Кой е житейският принцип, истината, на която се стремите да бъдете верен, независимо от ситуацията?

Да следвам убежденията си. Да се развивам. Всеки следващ ден да съм по-добър от предишния.

Какво искате да пожелаете на колегите си, с които сте заедно в битката за човешкия живот?

Да благодаря на всеки един от тях за помощта и подкрепата, които оказват. Без екипна работа не може да се постигне нищо. Да не губят човечността си и да открият личното щастие.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#*1x

Христина Йотова 18.10.2022 16:17:47

Респект, Докторе! Благодарение на такива лекари като Вас все още не губим надежда, че имаме шанс за нормален живот!

Кръстен 16.10.2022 16:25:15

На дядо си Мъдьо


Всичко за коронавируса
Още новини
България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето
04.02.2023 10:44:52

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето

„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме С ...

1,67% положителни проби, един починал
04.02.2023 09:14:00

1,67% положителни проби, един починал

39 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 2331 теста, което прави 1,67% ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...