Сряда, 18 Май 2022
20
февр
1

Д-р Елеонора Кръстева: Всеки човек се ражда с добро сърце, важно е да го съхраним такова през целия живот      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Елеонора Кръстева е специалист кардиолог. Завършва Медицински университет през 1999 г.и придобива специалност "Кардиология" през 2013 г. след специализация във Военномедицинска академия - София. Д-р Кръстева е работила в болница „Волфсон“ - Израел, както и в Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна" - София. Консултант е по кардиология в УМБАЛ „Софиямед ". Към момента е част и от екипа специалисти на ДКЦ „Софиямед“, както и от екипа на Спешно отделение на УМБАЛ „Софиямед“.

Д-р Кръстева, след толкова години работа като кардиолог, искам да Ви попитам какво е всъщност човешкото сърце?

Човешкото сърце, бих казала, е необятно, както от чисто биологична и медицинска гледна точка, така и от чисто емоционална. С ритъма на сърцето започва човешкият живот и го съпътства до неговия край. От анатомична гледна точка сърцето е двигателят на целия организъм, страда ли то, страда цялото тяло. Не случайно то е символ на емоциите и израз на характера и душевността на една личност. Всеки човек се ражда с добро сърце, но е важно да успеем да го съхраним такова през целия си живот .

Защо избрахте да се посветите на кардиологията ?

Това дойде някак съвсем естествено. Покойната ми баба Елеонора беше медицинска сестра в кардиологичен кабинет. Като дете през ваканциите прекарвах доста време покрай нея в болницата, като бях научила доста неща. По-късно, като студентка по медицина самата аз работех същевременно на сестринска длъжност в кардиологично отделение. Това, освен че ми осигуряваше някакъв, макар и малък доход по време на следването, имаше много голямо значение за придобиването на практически знания и умения. Интересите ми, естествено, се развиваха в областта на вътрешната медицина и в частност на кардиологията. По-късно, в Израел по време на работа в едно от най-тежките отделения – интензивно кардиологично, получих допълнително морално удовлетворение и признание, както от невероятни специалисти кардиолози, така и от пациенти и това също ме мотивира.

Кои са Вашите учители в специалността ?

Учила съм много от различни колеги през всички тези години, включително далеч преди да започна специализация по кардиология. Сред тях най-значим принос за професионалното ми развитие имат д-р Иван Христов, както и хората, които ми подадоха ръка по време на специализацията ми във ВМА - проф. Ивайло Даскалов, доц. Добромир Гочев и доц. Лилия Демиревска.

На какво Ви научи работата в болниците в Израел ?

Работила съм в болница „Волфсон” в Израел. Там, при това като млад лекар, се наложи много бързо да се адаптирам към огромен обем работа, на чужд, специфичен и труден език – иврит, да науча така да се каже „в движение“ всякакви медицински термини, търговски наименования на прилаганите там лекарства, а не на последно място ми се наложи да се справям и с медицинската документация, в това число и с писанета на епикризи на иврит.

Всичко това трябваше да стане паралелно с реалната ми ежедневна работа с пациенти, което не беше лесно, но се справих добре, за което получих там огромно уважение.

Благодарна съм точно за това признание и висока оценка от страна на колегите, което ми даде увереност и удовлетворение.

Отношенията там и с колегите, и с пациентите бяха основани на взаимно уважение. Това на моменти тук ми е липсвало. Това, което беше особено характерно за работата в болницата в Израел, беше изключително добрата организация, ред и дисциплина .

Как се промени потокът пациенти по време на COVID - кризата ?

През последните три години наистина работим при изключително тежки условия. В началото на пандемията, когато имаше известна неяснота и неизвестност, и когато имаше по-сериозни ограничения, пациентите първоначално намаляха – и по отношение на хоспитализираните, и по отношение на амбулаторните болни.

В края на 2020 г. беше реално първата много тежка вълна, когато имаше огромен натиск към Спешно отделение, в което работя, паралелно с тогавашния кадрови дефицит, най- вече поради заболяване на голяма част от колегите, както и пренасочването им към COVID - отделение . Впоследствие значително се увеличи потокът на пациенти, търсещи помощ в кардиологичен кабинет поради постковид синдром и множество кардиологични проблеми. Увеличиха се и пациентите с декомпенсирани хронични заболявания, било поради ненавременно търсене на лекарска помощ, заради страх от зараза, било поради влошаване след прекарана коронавирусна инфекция .

Кое е най-голямото Ви удовлетворение от работата в Спешно отделение?

Работата в Спешно отделение е специфична и динамична. Там за кратко време трябва да се прецени състоянието на болния и в голяма част от случаите да се предприемат действия за спасяването на неговия живот и стабилизиране на състоянието му. Когато тези усилия се увенчаят с успех и то за много кратко време, ти виждаш непосредствения резултат от усилията си, което е и най-голямото удовлетворение.

Да видиш благодарността в очите на пациента и облекчението на неговите придружители, когато им съобщиш добра новина, е най- голямата награда за всеки лекар.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

За съжаление, особено през последните години, свободното ми време е все по-малко. Като цяло обичам да чета, да ходя на театрални представления и концерти. Особено удоволствие ми доставят разходките в планината, плуването, пътуванията. Обичам да се грижа и за двора на вилата ни, където често почиваме .

Кои качества цените най-много у колегите си от екипа, с който работите?

Ценя колегиалността, професионализма, честността и прямотата, чуството за хумор и позитивно настроение .

И вместо финал – кои са ценностите, които се стремите да отстоявате в личен и професионален план ?

Стремя се да съм отзивчива, да проявявам разбиране и емпатия. Чужди са ми завистта, лицемерието и раболепието.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
y76#

Потребител 1 20.02.2022 13:05:47

Респект, както към Вас, доктор Кръстева, така и към всички лекари! Бъдете благословени, благодарим Ви! Поздравления и за високо интелигентния изказ!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани
17.05.2022 19:01:31 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани

Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата на хартиената бяла рецепта, навсякъде ...

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва
17.05.2022 17:19:37 Надежда Ненова

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва

На първо място съм лекар и няма как да съм на различно мнение от колегите на Събора, че в определ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...