Четвъртък, 04 Март 2021
22
ноем
3

Д-р Илиян Йосков и стажант-лекар Стефан Бурев: Пожелаваме колегите ни да бъдат здрави и да преследват неуморно мечтите си      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Стажант-лекар Стефан Бурев e доброволец в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Все още е студент в последен, 6-ти курс, през февруари 2021 г. му предстои дипломиране. Д-р Илиян Йосков вече е дипломиран лекар и също работи като доброволец в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Днес разговаряме с двамата медици за мотивите, които са ги накарали да прегърнат каузата на доброволчеството, за тяхната отдаденост към професията и пациентите, за истинските неща в живота и за ценностите, в които вярват.

Как избрахте медицината за своя професионална съдба?

Стажант-лекар Стефан Бурев: Истината е, че няма точен момент. Никога не съм се питал какъв искам да бъда. Нищо не ме е навело в тази посока. Някак си просто винаги съм знаел, че искам да бъда лекар.

Д-р Илиян Йосков: Както са казали хората - медицината е призвание и не е за всеки, тя ме избра!

Посветили сте много от личното си време на доброволчесгвото, какво Ви накара да прегърнете тази кауза?

Стажант-лекар Стефан Бурев: Всяка секунда от времето, което прекарваш на мястото, на което би искал да бъдеш в бъдеще, е безценна. Именно, когато си там по свое желание, разбираш дали наистина това е твоето “нещо”, онази искра, онзи пламък в очите. След като разбереш, че ги имаш, доброволстването става удоволствие.

Д-р Илиян Йосков: Преди всичко любовта към професията и науката, несекващото ми желание за работа и професионално развитие сред най-добрите. Винаги съм знаел, че искам да бъда хирург, от ранно детство. И както се казва, за да получиш, трябва да дадеш от себе си. За това съм се посветил на доброволчеството в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Кое е най-голямото Ви удовлетворение в това трудно време за всички?

Стажант-лекар Стефан Бурев: Може би да виждам как всички се опитваме да си помагаме и заедно да търсим светлина в тунела.

Д-р Илиян Йосков: Най-голямото удовлетворение за мен е да се чувствам полезен, и да надграждам практическите и теоретични познания в областта.

Помага ли Ви работата като доброволец от гледна точка на медицински знания?

Стажант-лекар Стефан Бурев: Изключително много. В тази професия теорията и практиката вървят ръка за ръка. Когато видиш със собствените си очи и докоснеш със собствените си ръце, тогава разбирането се променя в положителна посока. Можеш да знаеш всички клавиши на пианото, но докато не опиташ да свириш на тях, никога няма да чуеш музиката.

Д-р Илиян Йосков: Преди всичко работата ми на доброволец ми помага да трупам медицински познания.

Какви са професионалните Ви амбиции?

Стажант-лекар Стефан Бурев: Мечтата ми е да бъда блестящ неврохирург, за да мога да помагам на възможно повече пациенти в нужда!

Д-р Илиян Йосков: Да специализирам неврохирургия в Клиниката. Това за мен би било уникална възможност и сбъдната мечта да се поуча от опита на най-добрите.

Разкажете за любимите си занимания извън професията, за ценностите, в които вярвате.

Стажант-лекар Стефан Бурев: Обичам природата и разходките. Спортувам активно, така се разтоварвам. Тренирам айкидо от 7 години вече. Наскоро станах и черен колан. Обичам да играя шах и да чета определени автори - Робин Шарма е един от тях. Книгата му “Монахът, който продаде своето Ферари” е страхотна, изпълнена с много поводи за размисъл от източната култура, която аз лично харесвам. Обичам да гледам отново и отново любимият си филм – „Последният самурай“ с Том Круз. Разказва за ценностната система на един самурай, за неговата воля и решителност, за седемте самурайски добродетели, които всеки самурай притежава, и към които трябва да се стремим и всички ние.

Д-р Илиян Йосков: Обичам да релаксирам сред природата, да споделям свободното си време с любими за мен хора. Тренирал съм плуване, така че това си остана и основното занимание, с което поддържам физическа форма. Карам и ски. Чета преди всичко медицинска литература. Имам афинитет към философска литература също, обичам и биографични книги за творци. Иначе любими са ми “Принцът” и “Островът на съкровищата”. Основно харесвам рок и поп музиката на 80-те и 90-те години, разбира се и класическа музика.

Какво искате да пожелаете на колегите си, които все ден работят въпреки умората и риска?

Стажант-лекар Стефан Бурев: На колегите ми бих искал да пожелая здраве и здраве. Това е най - важното!

Д-р Илиян Йосков: Стискам им палци, желая да бъдат здрави, все така всеотдайни и да преследват неуморно мечтите си.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Uurm

Магьосник 13.12.2020 09:39:07

Кой изтри имейлите на ДПС и Атака? Кой е магьосника?

Реклама ДКК 28.11.2020 12:35:22

Ако вие сте лабораторен лекар и правите ръчно ДКК с микроскоп, но устройството ви е счупено може да пишете в Google диференциален брояч и да броите с програмата на компютъра с клавиатурата.

Гост 22.11.2020 14:17:24

В българската граматика има кавички, когато се цитира някой. Въвеждате някакъв модерен правопис и стил. Стига с тия нови конструкции и изопачавания на езиковата ни култура. Пишете като нормални българи! Журналисти сте!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
На 4 април се решава кой печели COVID-изборите
04.03.2021 17:30:43 Надежда Ненова

На 4 април се решава кой печели COVID-изборите

По всичко изглежда, че в новия парламент броят на лекарите ще надвишава чувствително броя им в до ...

Здравната комисия поряза БСП за
04.03.2021 17:13:21

Здравната комисия поряза БСП за "Спутник" и пренаписа предложението им

Парламентарната здравна комисия не прие внесеното от БСП предложение за осигуряване на достъп на ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...