Вторник, 26 Септември 2023
23
юли

Д-р Йордан Калчев: Цял живот ще нося емоцията и вдъхновението от срещата с нобеловите лауреати в Линдау      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Йордан Калчев е възпитаник на Национална търговска гимназия в Пловдив, където завършва с отличие средното си образования през 2008 г. Дипломира се като лекар също с отличен успех през 2014 г. в Медицинския университет в Пловдив.

През 2016 г. след спечелен конкурс е назначен като асистент към Катедрата по медицинска микробиология и имунология „Проф. д-р Елисей Янев“ към университета.

През 2021 г. защитава успешно дисертационен труд за придобиване на образователна и научна степен „доктор“.  

Придобива специалност по клинична микробиология през 2021 г. През същата година е назначен за главен асистент по микробиология. През 2023 г. придобива втора магистратура по специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт.

Д-р Калчев, връщате се от срещата на нобеловите лауреати. Кое е най-силното впечатление, което донесохте оттам?

Участието ми в 72-рата среща с нобелови лауреати в Линдау определено беше изживяване, което се случва веднъж в живота. Казвам това от една страна, защото ще нося тази емоция и вдъхновение за цял живот, но и от друга тъй като тя е и ще остане единствена. Така е защото един учен има право да участва само един път в срещите в Линдау – втори шанс може да имаш само ако спечелиш Нобелова награда.

Трудно би ми било да посоча едно единствено нещо, оставило най-силно впечатление в мен, тъй като бях очарован от страхотната организация, безупречното отношение към участниците, разнообразния и разчупен формат на форума, интересните и актуални тематики. Въпреки това, може би ще се спра на топлото и приятелско отношение от страна на нобеловите лауреати и страстта, с която все още продължават да говорят за наука.

Разкажете за Вашето участие, как бяхте избран да бъдете част от това несъмнено значимо събитие?

Да спечелиш правото да участваш в тези срещи е само по себе си огромно лично, институционално и национално признание. Процедурата по селекция беше многоетапна и силно конкурентна. Започнах с участие в конкурс, обявен от София Тех Парк и Фондацията за иновации и технологичен трансфер, които бяха избрани да номинират петима млади учени от страната за срещата в Линдау.

Изискваше се кандидатите да са на възраст до 35 г. да представят автобиография, препоръка от авторитетен български учен, а също така и да имат високи академични постижения – научни публикации, научни съобщения в международни форуми, участие в проектна дейност, членства, обучения, награди и др.

Първата селекция се извършваше от експертна комисия от български учени в областта на медицината и представители на фондацията. Втората селекция се проведе от страна на Съвета за организиране на срещите в Линдау. В крайна сметка от България успяхме да се класираме само двама души, като с гордост следва да кажа, че и двамата бяхме от Медицински университет – Пловдив - аз и Михаела Попова, студентка по фармация, пети курс. След събитието всеки участник остава постоянен член на Мрежата на възпитаниците на Линдау.

Кои бяха главните акценти в дискусиите?

Темите бяха доста разнообразни, обособени в различни сесии в областта на микробиологията, имунологията, невронауките, клетъчната биология и генетика. Нобеловите лауреати изнесоха лекции относно откритията си, за които са удостоени с Нобелова награда. Определено мога да кажа, че акцент в дискусиите на многобройните срещи бяха темите за настоящите климатични промени, а също и навлизането и мястото на изкуствения интелект в науката и живота като цяло.

Да се върнем назад в годините - как намерихте своето място в науката, как решихте да се посветихте на микробиологията?

Аз съм възпитаник на Национална търговска гимназия в Пловдив и самото ми решение да следвам медицина беше спонтанно. Спонтанно е и решението ми да се посветя на микробиологията.

Разбира се, намирах света на микроорганизмите за интересен и предизвикателен още през студентските си години, а сега определям специалността за изключително актуална и перспективна.

Кои са учителите Ви в специалността?

С огромна благодарност и признателност споменавам на първо място името на проф. Мариана Мурджева, без чиято дългогодишна помощ, подкрепа и напътствия днес нямаше да съм това, което съм. Тя е учителят, на когото наистина дължа най-много. Разбира се, няма как да не спомена и имената на доц. Мария Атанасова, Петя Гарджева, д-р Веселина Кирина и Лалка Койчева, които, както се казва, са ми държали ръката с йозето в нея. Радостен съм, защото всички те продължават да бъдат мои ментори и винаги може да се обърна към тях за помощ, защото при трудност към кого се обръщаме първо - към своите учители.

Кои теми и проблеми представляват най-голям научен интерес за Вас?

Научните ми интереси са предимно в областта на невроинфекциите – тяхната етиология, епидемиология и диагностика. За мен представляват интерес още иновативните диагностични методи в клиничната микробиология, инфекциите при имунокомпрометирани лица, а също и инфекциозната имунология.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Обичам да посвещавам малкото си свободно време на четене на книги и на най-близките ми приятели. Обожавам още разходките и пътуванията. През зимата карам кънки на лед.

Кои етични принципи са най-важните за Вас в общуването с колеги и пациенти?

Силно ценя взаимното уважение, конфиденциалността и казването на истината.

Какво ще пожелаете на младите си колеги, които биха искали да кандидатстват за участие в подобни срещи в бъдеще?

Бих им казал да се отърсят от всякакви съмнения за успех, които може да ги споходят, и да използват всеки шанс, който им се предостави. Желая им от сърце да успеят да посетят това събитие, а и други международни прояви, като по този начин представят и популяризират страната ни и нашите институции. И да се завръщат също толкова очаровани и вдъхновени като мен!Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Y5km


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...