!
Понеделник, 11 Декември 2023
15
окт
1

Д-р Катина Стойчева: За мен урологията е любов от пръв поглед

В последно време у нас наблюдаваме повече донорски ситуации и се надявам тази тенденция да продължи, казва още тя      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Катина Стойчева е възпитаник на Медицинския факултет към СУ "Св. Климент Охридски". Завършва образоването си по медицина през 2015 г. Има придобита специалност по урология след специализация в УМБАЛ "Лозенец", където работи и в момента.

Специализирала е в Урологична клиника на Университетска болница в Лион, Франция.

Д-р Стойчева е хоноруван асистент в Медицинския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" за български и чуждестранни студенти от 2019 г.

Тя е част от екипа, осъществил няколко бъбречни трансплантации в болница "Лозенец". 

Д-р Стойчева, имахте шанса да сте част от екипа, осъществил няколко бъбречни трансплантации в последно време. С какво Ви обогати като професионалист този опит?

В Клиниката по урология на болница "Лозенец" се извършват бъбречни трансплантации от повече от 15 години. Аз имам късмета да съм част от екипа още от началото на професионалния ми път като лекар и да придобивам знания и умения в тази област. В последно време наблюдаваме повече донорски ситуации в България и се надявам тази тенденция да продължи, защото има много хора, които се нуждаят от трансплантация.

Как решихте да се посветите на урологията?

Като студентка още в първи курс започнах да работя като санитар в Клиниката по урология на УМБАЛ „ Лозенец“. Това ме научи на много неща и така възникна интересът ми към урологията. Както обичам да казвам – „Любов от пръв поглед“.

Кои са учителите Ви в специалността – онези, които Ви поведоха напред и Ви дадоха частица от себе си?

Моят основен учител е д-р Борил Петров. Щастлива съм, че имам възможност да бъда част от неговият екип и да се уча ежедневно от него. Имам и късмета през годините да придобия знания и от други добри уролози като професор Зозиков, от който се уча и до днес, както и от професор Делийски и доцент Петров, с които не можах да работя дълго, но научих безценни неща.

Имате наблюдения от потока пациенти, които търсят урологична консултация. Затова искам да Ви попитам, какви хора по-често се обръщат към уролога - като възраст, пол, образование, социален статус?

Имам пациенти както жени, така и мъже от всички възрастови групи. В последните години се наблюдава по-голяма информираност от страна на пациентите и те идват все по- често на профилактични прегледи. Наблюдават се все повече млади хора, които обръщат внимание на здравето си или водят по-възрастни близки за преглед. За съжаление, все още има такива, които се притесняват и срамуват от своя здравословен проблем, което води до забавяне на лечението. Апелирам всички, ако имат оплаквания от урологичен произход, да направят консултация със специалист.

Кои области на урологията за Вас са най-интересни и предизвикателни? Имате ли амбиции да се развивате в научната и преподавателската област?

Почти няма област на урологията, която да не представлява интерес за мен  от възпалителни заболявания, през бъбречнокаменна болест до различните злокачествени заболявания на отделителната и мъжката полова система. Бъбречната трансплантация е една област, която е особено интересна за мен. Представлява едно ежедневно предизвикателство, защото се сблъскваме с пациенти с различни придружаващи заболявания и всеки има своите специфики, различна са и трудностите. Точно това е най- мотивиращо да се развивам в тази сфера.От няколко години съм хоноруван асистент по урология към СУ “Св. Климент Охридски“ . За мен е интересно да работя с младите бъдещи колеги. Смятам за важно да се предават напред знанията и уменията на следващите поколения, така както се предават на мен от моите учители.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

В свободното си време не правя нищо по-различно от всички останали. В нашата професия нямаме много свободно време. Срещат се моменти на преумора, в които имаме нужда от почивка и презареждане. Като цяло обичам да прекарвам време със семейството и с приятелите, много обичам да пътувам, да се разхождам, да чета книга.

Кои човешки и професионални качества цените най-много?

Най-много държа на честността. Например, ако пациент скрие нещо, то той лъже по-скоро себе си и значително затруднява лечението. Емпатията е друго важно качество, на което държа и което е редно да притежава всеки лекар. Всеки от нас трябва да се постави на мястото на пациента и тогава ще се изгради една по-добра връзка с него, което ще спомогне за успеха на лечението.

Какво Ви носи най-голямо удовлетворение от работата в Университетска болница „Лозенец“?

Екипът в болницата, с който работя е най-голямото ми удовлетворение. Изградили сме един прекрасен екип от лекари, сестри и санитари не само в Клиниката по урология, но и в цялата болница. С колегите от всички отделения работим съвместно, а когато работиш с добри професионалисти, работата се превръща в удоволствие.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LJPq

дали това не е... 19.10.2023 14:43:37

подсъзнателно влечение към воайорство на мъжка полова система


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание
10.12.2023 09:46:22 Невена Попова

Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание

Д-р Наташа Цекова - Трайкович се дипломира в Медицински университет - София през 2009 г. През ...

Над 12% положителни проби, няма починали
10.12.2023 09:23:48

Над 12% положителни проби, няма починали

51 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 417 теста, което прави 12,23% по ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...