!
Понеделник, 11 Декември 2023
05
ноем
3

Д-р Костадин Кетев: Най-голямото ми удовлетворение е да виждам, че студентите идват на упражнение по педиатрия с желание

Съхраних много от детското в себе си, но мисля, че на моменти това ми пречи, най-вече наивността, казва педиатърът      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Костадин Кетев е завършил медицина в МУ-Пловдив през 2007 г.

В периода от 2007 до 2008 год. работи като ординатор в Детско отделение на МБАЛ “Братан Шукеров “ - Смолян. През 2008 г., след конкурс започва работа като клиничен ординатор към Клиниката по педиатрия на УМБАЛ “Свети Георги “ и е зачислен за специализация по педиатрия.

Придобива специалност през 2013 г.. и същата година след конкурс започва специализация по детска пневмология и фтизиатрия към МУ - Пловдив. През 2014 г. започва работа като ординатор в Интензивно отделение на Клиниката по педиатрия към УМБАЛ “Св. Георги “, където работи и до момента.

Придобива специалност по детска пневмология и фтизиатрия през 2016 год.

От 2018 г. започва работа като асистент към Медицински симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив.

Д-р Кетев, Вие сте част от екипа на Медицинския симулационен тренировъчен център към МУ – Пловдив. Разкажете за тази кауза. С какво Ви привлече тя?

През 2008 година започнах работа като ординатор в интензивно отделение на Клиника по Педиатрия към УМБАЛ „Свети Георги” - Пловдив. През първата една година имах ментор, който ми помагаше при вземането на всяко клинично решение, както и при всяка процедура. Но това, което ме плашеше най-много е несигурността при процедури като ендотрахеална интубация, лумбална пункция и други. И ако при някои от тях можеше да се изчака, то други като интубацията са животоспасяващи.

Работата в клиниката е организирана така, че дежурният екип е от четирима педиатри и винаги съм имал до себе си по-опитен лекар, който да ми подаде ръка. Истината е, че на нас, младите лекари ни липсва увереността да се справим с критично болни пациенти.

Десет години по-късно вече имах известен клиничен опит и когато се откри симулационният център знаех, че това е мястото, през което трябва да премине всеки новозавършил лекар за да добие опит, най-вече при животоспасяващи процедури.

Как очаквате да се развие центърът в бъдеще?

Изграждането на екип, който да е отдаден на тази кауза и да вярва в ефективността на този тип обучения е най-трудната задача. Благодарен съм на ръководството на университета и на проф. Маринов за подкрепата, като всяка година се провеждат обучения на асистентите - практика, която е известна като train the trainer. Вярвам, че това, което постигнахме е само началото и тепърва предстои центърът да се развива и разраства.

Нека Ви върна назад във времето – как всъщност решихте да станете педиатър?

Още с началото на следването си в университета знаех какъв искам да стана. Когато бях в пети курс разбрах, че това не е лесна специалност, но бях решен да опитам. По щастливо стечение на обстоятелствата след завършването ми се освободи място за ординатор в Детското отделение на МБАЛ – Смолян и така започна пътя ми към педиатрията. Лекарите и сестрите в отделението винаги ми помагаха, за което ще им бъда вечно благодарен.

Кои бяха Вашите учители през годините – от студентската скамейка, през първите години в смолянската болница, след това като асистент в МУ?

Благодарен съм на толкова много хора, за това, че ми помогнаха да израсна през годините. Наистина са много, не мога да ги изброя. 

Днес, години след началото, смятате ли, че изборът Ви е бил правилен?

Да, никога не съм се замислял за това. Ако можех да се върна назад във времето пак щях да избера тази специалност.

С какво Ви обогатява работата с млади хора – студенти, специализанти?

Обичам клиничната си работа, но това, което ми доставя най-голямо удовлетворение е когато виждам, че студентите идват на упражненията в симулационният център с желание. Преди всяко упражнение чета и се подготвям старателно. Има упражнения които са ми любими. 

Каква е Вашата прогноза – как ще се развива педиатрията у нас в близките години? Ще има ли интерес към нея, ще се решат ли повече от проблемите в тази сфера?

Педиатрията не е лека специалност, но мисля, че интересът към нея все повече ще нараства в следващите години. Смятам, че проблемите, които са натрупани през годините в тази област ще се решат, но е необходима промените да бъдат провеждани постепенно и плавно.

В личен план ще споделите ли кои бяха любимите Ви занимания като дете, любимата Ви книга, любимия филм, любимата детска игра? Често ли си спомняте за това време?

Детството ми беше много щастливо, а моментите, в които нахлуват най-много спомени от това време са когато се прибера вкъщи в Смолян. Обичах да чета като ученик, предимно приключенски романи. Книгите които съм препрочитал са “Граф Монте Кристо” на Александър Дюма, “Морският вълк” на Джек Лондон. Но това, което най-много обичах като дете, а и в момента е музиката. Баща ми ми подари първият касетофон и няколко аудиокасети, които пазя и до днес.

И вместо финал да попитам – мислите ли, че сте съхранил детското в себе си?

Да, мога да кажа, че съхраних много от детското в себе си. Но и смятам, че това на моменти доста ми пречи, най-вече наивността.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Lywj

завършил 10.12.2023 13:01:26

едно време в университета казваха, че педиатрията е като ветеринарната медицина

Д-р Найденова 17.11.2023 15:36:10

Поздравления д-р Кетев, радвам се за Вас и за обичта към Педиатрията.

nikka 06.11.2023 09:39:58

Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват---->> mub.me/keto


Всичко за коронавируса
Още новини
Почти 11% положителни проби, отново няма починали
11.12.2023 08:51:46

Почти 11% положителни проби, отново няма починали

55 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 501 теста, което прави 10,98% по ...

Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание
10.12.2023 09:46:22 Невена Попова

Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание

Д-р Наташа Цекова - Трайкович се дипломира в Медицински университет - София през 2009 г. През ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...