Събота, 04 Февруари 2023
18
дек

Д-р Лилия Цветкашка: По време на пандемията имахме време да се замислим какво наистина има значение      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Лилия Цветкашка завършва Медицинския факултет към СУ "Св. Климент Охридски" през 2019 г. с отличие. Започва професионалния си път като лекар-ординатор през 2019 г в Спешно отделение към УМБАЛ Софиямед.

Работи като част от екипа на COVID отделението от април 2020 г. до януари 2022 г., като същевременно започва специализация в Отделението по гастроентерология от юни 2020 г. Професионалните й интереси са в областта на интервенционалната гастроентерология, извършва коремна ехография, горна и долна ендоскопии.

Д-р Цветкашка, с какво настроение изпращате 2022 г.?

Изпращайки 2022 г. съм по-скоро любопитна какво ще ни донесе новата година и малко носталгична по всичко, което оставям зад гърба си.

Всъщност, оставяте зад гърба си дни и месеци на много усилия като доброволец в COVID отделението на болницата, после бяхте удостоена с отличието „Специализант на годината“ на болница „Софиямед“. Какво научихте за това време?

Да разкажем колко е било трудно - да така е, но от тези неща остава само топлото чувство, че е имало полза от усилията, че сме помогнали, че сме били част от решението. По време на пандемията имахме време да се замислим какво наистина има значение, като лекари и като хора.

Искам да Ви върна малко назад в годините, когато е трябвало да направите избор за професионалния си път. Как решихте, че призванието Ви е да бъдете лекар?

Нямам родителски пример с медицината, но една леко объркана диагноза на родител беше причина да си кажа: „Чакай малко, това първо е много, ама много интригуващо, и второ - не мога ли аз да стана добра и да знам всичко това?“

Коя бе причината да се посветите на гастроентерологията?

Гастроентерологията като наука, занимаваща се с много органи и е свързана с цялата интерна и дава възможност за много инструментална работа. Дава и малко от андрелина на спешността. Така тя се оказа добра „храна“ за моето любопитство. Но истинските причина и повод да избера – това беше времето на доброволстване в Отделението по гастроентерология към УМБАЛ „Софиямед“ и енергията на колектива, страхотният началник и колеги, от които мога да попивам и да крада опит!

Към коя тясна област на тази специалност имате интерес?

По-скоро инвазивната гастроентерология ме грабва - тя дава възможност да се вижда и решава проблема едномоментно, когато това е възможно..

Кои са учителите Ви – от следването и от практиката Ви в болницата, на които дължите най-много за формирането си като лекар?

По време на работата като медицинска сестра, имаше двама лекари, които запалиха интереса ми към гастроентерологията чрез различни случаи в хирургичната им практика.

Конкретно като мои любими учители ще посоча д-р Пламен Петров, който е и ръководител на специализацията ми и д-р Валентин Добринов. Благодаря им за търпението и опита, които ми предават. Като доброволец в COVID отделението имах възможност да работя с две прекрасни дами, с които и най-трудните моменти бяха безценен опит – д-р Зарчева и д-р Георгиева.

Коя е човешката добродетел, която цените най-много?

Искреността.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Да шофирам без конкретна цел и да откривам нови рецепти за паста.

Какво искате да пожелаете на колегите си, с които сте заедно всеки ден?

Искам да пожелая не само на колегите, с които съм всеки ден, но и на целия колектив на УМБАЛ „Софиямед“, както и на вашите читатели, да бъдат здрави, всеотдайни и да намират време за нещата, които ги правят щастливи.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gZJz


Всичко за коронавируса
Още новини
Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето
04.02.2023 10:44:52

България и борбата с рака - неравенствата като поглед към бъдещето

„Запълнете празнината в грижите“ - това е мотото, под което тази година отбелязваме С ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...