!
Събота, 20 Април 2024
18
дек

Д-р Лилия Цветкашка: По време на пандемията имахме време да се замислим какво наистина има значение      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Лилия Цветкашка завършва Медицинския факултет към СУ "Св. Климент Охридски" през 2019 г. с отличие. Започва професионалния си път като лекар-ординатор през 2019 г в Спешно отделение към УМБАЛ Софиямед.

Работи като част от екипа на COVID отделението от април 2020 г. до януари 2022 г., като същевременно започва специализация в Отделението по гастроентерология от юни 2020 г. Професионалните й интереси са в областта на интервенционалната гастроентерология, извършва коремна ехография, горна и долна ендоскопии.

Д-р Цветкашка, с какво настроение изпращате 2022 г.?

Изпращайки 2022 г. съм по-скоро любопитна какво ще ни донесе новата година и малко носталгична по всичко, което оставям зад гърба си.

Всъщност, оставяте зад гърба си дни и месеци на много усилия като доброволец в COVID отделението на болницата, после бяхте удостоена с отличието „Специализант на годината“ на болница „Софиямед“. Какво научихте за това време?

Да разкажем колко е било трудно - да така е, но от тези неща остава само топлото чувство, че е имало полза от усилията, че сме помогнали, че сме били част от решението. По време на пандемията имахме време да се замислим какво наистина има значение, като лекари и като хора.

Искам да Ви върна малко назад в годините, когато е трябвало да направите избор за професионалния си път. Как решихте, че призванието Ви е да бъдете лекар?

Нямам родителски пример с медицината, но една леко объркана диагноза на родител беше причина да си кажа: „Чакай малко, това първо е много, ама много интригуващо, и второ - не мога ли аз да стана добра и да знам всичко това?“

Коя бе причината да се посветите на гастроентерологията?

Гастроентерологията като наука, занимаваща се с много органи и е свързана с цялата интерна и дава възможност за много инструментална работа. Дава и малко от андрелина на спешността. Така тя се оказа добра „храна“ за моето любопитство. Но истинските причина и повод да избера – това беше времето на доброволстване в Отделението по гастроентерология към УМБАЛ „Софиямед“ и енергията на колектива, страхотният началник и колеги, от които мога да попивам и да крада опит!

Към коя тясна област на тази специалност имате интерес?

По-скоро инвазивната гастроентерология ме грабва - тя дава възможност да се вижда и решава проблема едномоментно, когато това е възможно..

Кои са учителите Ви – от следването и от практиката Ви в болницата, на които дължите най-много за формирането си като лекар?

По време на работата като медицинска сестра, имаше двама лекари, които запалиха интереса ми към гастроентерологията чрез различни случаи в хирургичната им практика.

Конкретно като мои любими учители ще посоча д-р Пламен Петров, който е и ръководител на специализацията ми и д-р Валентин Добринов. Благодаря им за търпението и опита, които ми предават. Като доброволец в COVID отделението имах възможност да работя с две прекрасни дами, с които и най-трудните моменти бяха безценен опит – д-р Зарчева и д-р Георгиева.

Коя е човешката добродетел, която цените най-много?

Искреността.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Да шофирам без конкретна цел и да откривам нови рецепти за паста.

Какво искате да пожелаете на колегите си, с които сте заедно всеки ден?

Искам да пожелая не само на колегите, с които съм всеки ден, но и на целия колектив на УМБАЛ „Софиямед“, както и на вашите читатели, да бъдат здрави, всеотдайни и да намират време за нещата, които ги правят щастливи.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eSnb


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...