!
Неделя, 14 Април 2024
18
февр
5

Д-р Маргарет Димова: Искам да овладея до съвършенство висцералните и съдовите реконструкции      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Маргарет Димова завършва медицина в МУ - София през 2015 г. През 2019 г. завършва и магистратура по здравен мениджмънт. През 2021 придобива специалност по съдова хирургия.

Започва работа като лекар ординатор и специализант в Клиниката по съдова хирургия към НКБ София. Към момента е част от екипа на Отделението по Онкосъдова хирургия в УМБАЛ „Лозенец“. 

Д-р Димова, с какво ще запомните последната операция, в която бяхте част от екипа на д-р Асен Тодоров?

Процедурата, която извършихме беше изключително вълнуваща и интересна. Ендоваскуларното лечение на аневризмите на абдоминалната аорта вече е широко разпространена техника в цял свят. Предизвикателството в конкретния случай се изразява в това, че анатомията на аневризмата не позволяваше прилагане на стандартния метод на лечение. Тя обхващаше всички висцерални артерии, което наложи изработване на специална модифицирана от нас ендопротеза, която да съответства на конкретния пациент. След осигуряване на четири фенестрации - отвори, които да кръвоснабдяват висцералните артерии и след имплантиране на ендопротезата, последва поставяне на специални стентове през отворите. Много съм щастлива, че имах възможността да бъда част от извършването на тази комплексна операция.

Как станахте съдов хирург? Кои бяха първите Ви учители в специалността?

По време на следването си по медицина започнах работа като операционна сестра в клиниката по Съдова хирургия към Националната кардиологична болница (НКБ). С течение на времето се влюбих в тази специалност, което, разбира се, дължа най-вече на хората, които са ме обучавали, вложили са усилия в моето професионално развитие и винаги са ме подкрепяли. Това са проф. Марио Станкев, д-р Елена Горанова и д-р Анастас Анастасов

А с какво Ви привлече онкосъдовата хирургия?

Създаването на Онкосъдов център е един проект- идея на д-р Асен Тодоров, който от дълго време се занимава с подобен тип операции. Към момента в България много пациенти, които имат туморни заболявания, обхващащи магистрални съдове биват обявявани за неоперабилни. Основният фокус са авансирали тумори, които остават константен процент - 10-15% от пациентите. При тях няма възможност за оперативно лечение и медицината не може да даде дефинитивно решение на проблема. Това направление в хирургията търпи сериозно развитие през последните 20 години.

Разкажете за най-интересните случаи от този тип, с които сте се сблъскала в практиката си.

През Отделението по съдова хирургия вече преминаха изключително интересни и комплексни случаи. Ще разкажа историята на двама пациенти. Първият пациент е млад мъж, на 49-годишна възраст, при който е установена туморна формация на десния бъбрек, вторично ангажираща черния дроб, както и наличие на туморен тромб в най-голямата вена в човешкото тяло - вена кава. След съответната подготовка и оценка на пациента от кардиологичния и анестезиологичен екип, му беше извършена радикална операция- отстраняване на туморната формация, резекция и автотрансплантация на черен дроб, както и отстраняване на туморния тромб заедно с вена кава. Пациентът е изписан в добро общо състояние и периодично посещава болницата за контролни прегледи и проследяване.

Вторият случай е по-комплициран – през 2020 г. 68-годишен мъж е опериран с карцином на бъбрека, туморен тромб във вена кава. По време на проследяването му, през октомври м.г. се установи рецидив на онкологичното заболяване с ангажиране на вена кава и хепаталните вени. Това направи операцията технически значително по-трудна. И при двамата пациенти се извърши автотрансплантация на черен дроб. Това е техника на тотално съдово изключване на черния дроб със студена перфузия, като той се консервира за повече от два часа, туморът се отстранява, след което черният дроб се реимплантира. До момента в медицинската литература са докладвани само два случая в света за реоперация на вена кава. Осъществяването на подобна оперативна интервенция е възможна само благодарение на мултидисциплинарния подход, високото ниво на реанимационни грижи и сплотения екип.

В каква насока бихте искала да се развивате в областта, която сте избрали?

Като хирурзи се стремим към чисти резекционни линии и артериалния или венозен съд да не е бариера за постигане на целта. Колегите от чужбина имат голямо желание да дойдат и да видят центъра и целта, която сме заложила, а тя е хирурзите да владеят висцералните и съдови реконструкции. Това е последният домен в съдовата хирургия. Искам да овладея до съвършенство тези техники.  

Какво Ви носи най-голямо удовлетворение от работата?

Клишетата не са измислени случайно, така че няма да Ви изненадам, ако Ви кажа, че най-голямото удовлетворение на всеки лекар е излекуваният пациент.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Свободното си време предпочитам да прекарвам със семейството и приятелите си. Пътешествията са моето хоби, така се разтоварвам най-добре

Какво искате да пожелаете на екипа, с който работите?

Бих искала да пожелая на екипа ни да продължи да бъде сплотен, целеустремен и въпреки всички препятствия по пътя да продължаваме както до сега да предлагаме на пациентите качествено медицинско обслужване на най- високо ниво.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8qu@

surg 01.03.2024 09:36:53

ами започни с овладяване на палпация на а. дорзалис пенис

гост 21.02.2024 02:04:28

За съжаление общата култура на лекарското съсловие на територията вече се равнява с определенията на Тиквопитека от Банкя за простите хора около него! Това момиче е достойно за уважение, защото има амбиции, опитва се да осмисли живота си и в крайна сметка да допринесе с нещо за подобряване на качеството на обслужване на пациентите! Мазните и самодоволни физиономии на разни ръководители на БЛС, болници и професори като некадърника Буланов или профана-гей-депутат, още повече подчертават въпиющия дефицит на ценности и качествени хора на територията! Затова по-леко с простите, бих казал каруцарски коментари!

Стига 18.02.2024 15:02:09

Сте публикували празните глупости на разни въшли дето не знаят къде се намират

гост 2 21.02.2024 07:00:19

Като не знае - ще се научи. А ти явно още плачеш за времето, когато вафлите бяха по 6 стотинки и отрепки като гореспоменатите диктуваха кариерата на младите.

Surgmda,все тъпа 19.02.2024 14:24:31

Все тъпа реклама


Всичко за коронавируса
Още новини
Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа
14.04.2024 09:59:20

Един нов случай на COVID и един излекуван за последните 24 часа

Един нов случай на COVID за последното денонощие показва Единния информационен портал. Случаят е ...

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...