!
Понеделник, 11 Декември 2023
08
окт
2

Д-р Николай Спасов: Добротата, смиреността и честността са качествата, без които няма как да си успешен човек и хирург      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Николай Спасов завършва медицина в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2019 г. с отличие. От 2016 г. до 2020 г. доброволства в Клиника по обща, чернодробна и панкреатична хирургия във Александровска болница - София, паралелно и в Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на ВМА.

От 2017 г. До 2018 г. е доброволец и в Хирургично отделение в столичната IV градска болница.

От април 2020 г. до настоящия момент практикува като лекар-специализант в Клиниката по хирургия в УМБАЛ “Софиямед”. По време на COVID пандемията е част и от екипа на COVID отделението.

Професионалните му интереси са насочени към областите обща, лапароскопска и роботизирана хирургия и колопроктология. Участва в конгреси и обучения по специалността, работи над научни публикации.

Притежава сертификати за ендоанален и ендоректален ултразвук, диагностика на тазовото дъно; аноскопия и аноректална манометрия.

Специализирал е и притежава сертификат за THD Anolift лечение на хемороиди и други колопроктологични заболявания като анални фисури, фистули и др.

Д-р Спасов, как решихте да станете хирург?

Още от първия семестър в университета анатомията беше любимият ми предмет. Практическите упражнения в дисекционните зали бяха много интересни, като всеки път изучавахме в дълбочина различна анатомична област и структура. Постепенно този интерес се пренесе и към хирургията, защото те са взаимносвързани. Няма как да си добър в нещо, ако не си изградил стабилна основа, върху която да стъпиш. Именно анатомията е основата на хирургията.

По време на следването си сте бил доброволец в няколко хирургични клиники. Разкажете за първия си досег със специалността.

За мен беше много важно в студентските си години да разбера какво представлява хирургията, какво изисква от теб и какво е необходимо, за да станеш добър в нея. Именно затова доброволствах в много и различни хирургични клиники. При първия ми досег със специалността разбрах, че се изисква много голяма отдаденост, отговорност към пациента и непрестанно усъвършенстване и опознаване на нови техники.

Първоначално, при доброволстването ми в спешно хирургично отделение, имах възможността да се сблъскам с процеса на диагностика и лечение на спешните хирургични състояния, като острия апендицит, перитонита, чревната непроходимост и гнойно-септичните заболявания. Именно в тези моменти разбрах колко е важна добрата комуникация между лекаря и пациента, за да спечелиш доверието му. Без него всяко последващо лечение би било много трудно.

Какво научихте през тези години - от колегите си, от пациентите?

Научих, че добротата, смиреността и честността са качествата, без които няма как да си успешен човек и хирург. Имах възможност да общувам и да се уча от такива хора през годините и все още. Именно това ми помага в момента да намирам най-добрия подход при общуването ми с пациентите и да ги предразположа и успокоя за предстоящите оперативни интервенции.

Друго важно нещо, което става през последните години на непрекъснато развитие на технологиите и навлизането на изкуствения интелект в медицината, е, че се пренебрегва изслушването на пациента и снемането на подробна анамнеза. Както казват старите клиницисти, пациентът сам си поставя диагнозата, ако го слушаш внимателно.

От какво се определя интересът Ви към колопроктологията, вече имате няколко сертификата в тази област?

Още от студентските си години, благодарение на моите учители, имах възможност да участвам в диагностиката и лечението на колопроктологичните заболявания, като перианални абсцеси, перианални фистули, фисури, хемороиди, проктити и колоректални карциноми. При общуването ми с тези пациенти разбрах, че повечето от тях се борят с тези заболявания от доста време, претърпели са редица операции, без да достигнат до излекуване.

Повечето от тях се притесняваха да говорят открито за тези заболявания. Благодарение на д-р Бисер Петров, моят ментор в хирургията и живота, и УМБАЛ „Софиямед“, имах възможност да участвам в обучения в Италия и Белгия. Да науча най-новите тенденции и техники за диагностика и лечение на тези заболявания. Отскоро в УМБАЛ „Софиямед“ заработи Център по колопроктология, като в него функционира и единствената в България THD ProctoStation с която имам възможност да работя всеки ден и да диагностицирам тези заболявания по най-съвременния начин.

Кои теми и проблеми от областта на хирургията Ви привличат най-много като предмет на научни изследвания и публикации?

Определено колопроктологията е областта в която искам да се развивам и ми е най-интересна. Това най-вероятно е породено от факта, че още от студентските си годни имам голям досег с тези пациенти и познавам до болка техните страдания, а те не са никак малки и за пренебрегване, дори в някои случай оставят и травми за цял живот. Затова така усърдно се опитваме в Центъра по колопроктология да въвеждаме най-новите и успешни методи за диагностика и лечение на тези заболявания. В момента активно се занимавам с ендоаналната ехография и аноректалната манометрия. Това са дисциплините, в които правя научни изследвания и публикации.

Как виждате професионалното си развитие в близките години?

Скоро предстои да взема специалност по обща и коремна хирургия. Постепенно навлизам и в роботизираната хирургия, която много бързо се развива и обхваща все по-голям брой заболявания.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Обичам да прекарвам време с близките ми приятели и семейството. Опитвам да го правя повече, защото ежедневието ми е много натоварено и не винаги това ми се отдава. Обичам да прекарвам време на спокойни и красиви места, където можеш да се усамотиш с мислите си и да се наслаждаваш на пейзажа.

Кои са принципите – лекарски и човешки, които се стараете да отстоявате винаги и при всички обстоятелства?

Както вече споменах, добротата, честността, коректността, добрата комуникация и разбирането са много важни за изграждането на стабилни и ползотворни взаимоотношения между хората. Затова винаги се стремя да ги спазвам.

Какво искате да пожелаете на колегите си, с които работите заедно?

Искам първо да им благодаря, че са едни прекрасни хора и професионалисти, научих много от тях и продължавам да го правя. Искам да им пожелая да са живи и здрави и да могат да прекарват повече време с близките си хора. Най-добре разбрахме, че тези неща са важни през последните години на COVID пандемията. Дано това не ни застига отново. И, съвсем накрая, искам да им кажа: Бъдете здрави!Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u*W5

BioXX 09.10.2023 14:48:27

Уникално лекарство, което взриви интернет: то е многократно по-хладно от ви.агра и е напълно безопасно на всяка възраст. С него ще имате силна и дълга ер.екция, много спе.рма и повишена издръжливост и тестостерон. Прочетете го сами------> mub.me/medik

Дост 09.10.2023 09:24:40

По-скоро БЕЗ тези качества е гаранция, че ще успееш....младо момче !!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание
10.12.2023 09:46:22 Невена Попова

Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание

Д-р Наташа Цекова - Трайкович се дипломира в Медицински университет - София през 2009 г. През ...

Над 12% положителни проби, няма починали
10.12.2023 09:23:48

Над 12% положителни проби, няма починали

51 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 417 теста, което прави 12,23% по ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...