Понеделник, 29 Ноември 2021
07
март
4

Д-р Регина Хатър: За мен пластичната хирургия е най-вълнуващата хирургична специалност      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Регина Хатър, д.м., е специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия с призната специалност от Европейския борд по пластична, реконструктивна и естетична хирургия EBOPRAS. Включена в неговия списък с доверени европейски специалисти. В момента е началник на Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия в Уни Хоспитал – Панагюрище.

Има призната специалност по пластична хирургия и от Френския колеж по пластична хирургия, който сертифицира чуждестранни специалисти. Притежава професионална квалификация по здравен мениджмънт.

Д-р Хатър има научно-образователна степен „доктор” в областта на пластично-възстановителната и естетична медицина, а темата на дисертационния труд е от областта на регенеративната хирургия - именно приложението на автоложната трансплантация на мастна тъкан (липофилинг). Автор на множество научни публикации, пълноправен член на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия (БАПРЕХ).

Д-р Хатър, в общите представи Вашата специалност се асоциира по-скоро с идеята за красота, отколкото за здраве. Кога хората Ви търсят по-често – когато имат здравен проблем или когато искат да станат по-красиви с помощта на скалпела?

Да, наистина, въпреки многообразните си индикации, пластичната хирургия все още се асоциира от обществото по-скоро с лековати разкрасителни процедури. Всъщност, естетиката е една много малка част от нашата работа. Занимаваме се изключително много с реконструкции след травми, изгаряния, злокачествени заболявания и вродени малформации. Аз съм щастлива, че имам от всички типове пациенти и никоя група не превалира. Различните индикации носят различен тип удовлетворение у хирурга. Радвам се както когато съм помогнала на някоя жена да превъзмогне комплекс по отношение големината или симетрията на бюста си, така и когато сме реконструирали гърда след онкологично заболяване.

Вярно ли е, че вече и мъжете, а не само жените, се престрашават по-лесно да легнат на операционната маса на пластичния хирург?

Да, все повече мъже се подлагат на подобни интервенции, но това е съвсем логично следствие от наложената култура напоследък на хранене, спорт и грижа към тялото и външния вид и при двата пола.

А кои са по-дисциплинирани – мъжете или жените?

Хората са различни, но като че ли жените са по-дисциплинирани. Поне сред моите пациенти е така.

Всъщност, как се решихте да се посветите на тази специалност?

За мен това е най-вълнуващата хирургична специалност. Всички реконструкции, трансплантации и естетиката в частност носят много видим ефект и променят както облика на пациента, така и самочувствието и качеството му на живот. Това ми носи голямо удовлетворение.

Кои интервенции от тази област преди години сте смятали за невъзможни, а сега, благодарение на напредъка в науката и технологиите, станаха напълно осъществими и дори рутинни?

Пластичната хирургия е една от специалностите с най-голямо развитие. В България новостите навлизат с малко закъснение, но все пак в отговор на въпроса Ви - може би регенеративната хирургия и някои направления на микрохирургията.

Какво Ви носи най-голямо удовлетворение в работата Ви като хирург?

Удовлетвореността на пациентите.

А кои са най-сериозните трудности, с които Вие и колегите Ви се сблъсквате най-често?

Това са проблемите на здравеопазването като цяло – недофинансиране на медицинските услуги на фона на високи очаквания от страна на пациентите. Друг проблем е липсата на информация за нашата дейност както и нерегламентиран път на пациента към нас. Не съществуват направления за консултация в доболничната помощ и пациентите се самонасочват.

Кои качества цените най-много у колегите си?

Аз имам щастието да работя с много добър екип и смея да кажа, че ние сме не просто колеги, а и близки приятели. Хирургията е отборна игра и, за да е печеливша, целият екип трябва да е една добре смазана машина. Наред с хирургическата сръчност и знанията най-много ценя откровеността и отборния дух.

Кои са любимите Ви занимания в свободното време?

Обичам да прекарвам свободното си време с децата и семейството ми.

Коя е най-голямата Ви мечта като човек и лекар след тази много трудна година на пандемия?

Да сме здрави!

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
JH7r

до ДПС и хакерите на ДПС 12.03.2021 13:11:08

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Гост 11.03.2021 11:42:12

Точно в УМРИ ХОСПИТАЛ е центъра на пластичната хирургия!!! Тази млада колежка, как се нави да търпи тези панагюрски прости селяни, смърдящата на пот Чачова и подобието на анестезиолог и прокурист Проданов?

Магьосника 08.03.2021 09:48:31

Не си продавайте гласа на ДПС за едно КИБАБЧЕ.

ПОСТРАДАЛ 07.03.2021 16:17:58

" Всички реконструкции, трансплантации и естетиката в частност носят много видим ефект и променят както облика на пациента, така и самочувствието и качеството му на живот."- ОСОБЕНО, КОГАТО СЕ ПОЛУЧИ ГАФ!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Фон дер Лайен за варианта омикрон: Да се надяваме на най-доброто, но да се подготвим за най-лошото
29.11.2021 09:16:54

Фон дер Лайен за варианта омикрон: Да се надяваме на най-доброто, но да се подготвим за най-лошото

„ЕС се нуждае от време, за да оцени напълно последиците от новия вариант на коронавируса ом ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...