!
Четвъртък, 28 Март 2024
07
март
5

Д-р Регина Хатър: За мен пластичната хирургия е най-вълнуващата хирургична специалност



      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Регина Хатър, д.м., е специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия с призната специалност от Европейския борд по пластична, реконструктивна и естетична хирургия EBOPRAS. Включена в неговия списък с доверени европейски специалисти. В момента е началник на Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия в Уни Хоспитал – Панагюрище.

Има призната специалност по пластична хирургия и от Френския колеж по пластична хирургия, който сертифицира чуждестранни специалисти. Притежава професионална квалификация по здравен мениджмънт.

Д-р Хатър има научно-образователна степен „доктор” в областта на пластично-възстановителната и естетична медицина, а темата на дисертационния труд е от областта на регенеративната хирургия - именно приложението на автоложната трансплантация на мастна тъкан (липофилинг). Автор на множество научни публикации, пълноправен член на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия (БАПРЕХ).

Д-р Хатър, в общите представи Вашата специалност се асоциира по-скоро с идеята за красота, отколкото за здраве. Кога хората Ви търсят по-често – когато имат здравен проблем или когато искат да станат по-красиви с помощта на скалпела?

Да, наистина, въпреки многообразните си индикации, пластичната хирургия все още се асоциира от обществото по-скоро с лековати разкрасителни процедури. Всъщност, естетиката е една много малка част от нашата работа. Занимаваме се изключително много с реконструкции след травми, изгаряния, злокачествени заболявания и вродени малформации. Аз съм щастлива, че имам от всички типове пациенти и никоя група не превалира. Различните индикации носят различен тип удовлетворение у хирурга. Радвам се както когато съм помогнала на някоя жена да превъзмогне комплекс по отношение големината или симетрията на бюста си, така и когато сме реконструирали гърда след онкологично заболяване.

Вярно ли е, че вече и мъжете, а не само жените, се престрашават по-лесно да легнат на операционната маса на пластичния хирург?

Да, все повече мъже се подлагат на подобни интервенции, но това е съвсем логично следствие от наложената култура напоследък на хранене, спорт и грижа към тялото и външния вид и при двата пола.

А кои са по-дисциплинирани – мъжете или жените?

Хората са различни, но като че ли жените са по-дисциплинирани. Поне сред моите пациенти е така.

Всъщност, как се решихте да се посветите на тази специалност?

За мен това е най-вълнуващата хирургична специалност. Всички реконструкции, трансплантации и естетиката в частност носят много видим ефект и променят както облика на пациента, така и самочувствието и качеството му на живот. Това ми носи голямо удовлетворение.

Кои интервенции от тази област преди години сте смятали за невъзможни, а сега, благодарение на напредъка в науката и технологиите, станаха напълно осъществими и дори рутинни?

Пластичната хирургия е една от специалностите с най-голямо развитие. В България новостите навлизат с малко закъснение, но все пак в отговор на въпроса Ви - може би регенеративната хирургия и някои направления на микрохирургията.

Какво Ви носи най-голямо удовлетворение в работата Ви като хирург?

Удовлетвореността на пациентите.

А кои са най-сериозните трудности, с които Вие и колегите Ви се сблъсквате най-често?

Това са проблемите на здравеопазването като цяло – недофинансиране на медицинските услуги на фона на високи очаквания от страна на пациентите. Друг проблем е липсата на информация за нашата дейност както и нерегламентиран път на пациента към нас. Не съществуват направления за консултация в доболничната помощ и пациентите се самонасочват.

Кои качества цените най-много у колегите си?

Аз имам щастието да работя с много добър екип и смея да кажа, че ние сме не просто колеги, а и близки приятели. Хирургията е отборна игра и, за да е печеливша, целият екип трябва да е една добре смазана машина. Наред с хирургическата сръчност и знанията най-много ценя откровеността и отборния дух.

Кои са любимите Ви занимания в свободното време?

Обичам да прекарвам свободното си време с децата и семейството ми.

Коя е най-голямата Ви мечта като човек и лекар след тази много трудна година на пандемия?

Да сме здрави!

 



Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dTNk

Пациент 19.04.2022 14:20:52

Отделението е прекрасно, грижите и отношението са на ниво, нетипично за други здравни заведения в страната. Д-р Хатър и екипа й са първо хора и после лекари с отношение към всеки пациент, нещо изключително рядко.

до ДПС и хакерите на ДПС 12.03.2021 13:11:08

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Гост 11.03.2021 11:42:12

Точно в УМРИ ХОСПИТАЛ е центъра на пластичната хирургия!!! Тази млада колежка, как се нави да търпи тези панагюрски прости селяни, смърдящата на пот Чачова и подобието на анестезиолог и прокурист Проданов?

Магьосника 08.03.2021 09:48:31

Не си продавайте гласа на ДПС за едно КИБАБЧЕ.

ПОСТРАДАЛ 07.03.2021 16:17:58

" Всички реконструкции, трансплантации и естетиката в частност носят много видим ефект и променят както облика на пациента, така и самочувствието и качеството му на живот."- ОСОБЕНО, КОГАТО СЕ ПОЛУЧИ ГАФ!


Всичко за коронавируса
Още новини
Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в
28.03.2024 17:19:22 Невена Попова

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в "Софиямед" усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ „Св. Климент Охридски“ с бакал ...

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес
28.03.2024 16:43:35

Рекорд на млади кръводарители в Бургас днес

Днешният ден е рекорден по брой младежи, които даряват кръв за първи път в Бургас, съобщават от У ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...