Събота, 17 Април 2021
07
март
4

Д-р Регина Хатър: За мен пластичната хирургия е най-вълнуващата хирургична специалност      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Регина Хатър, д.м., е специалист по пластично-възстановителна и естетична хирургия с призната специалност от Европейския борд по пластична, реконструктивна и естетична хирургия EBOPRAS. Включена в неговия списък с доверени европейски специалисти. В момента е началник на Отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия в Уни Хоспитал – Панагюрище.

Има призната специалност по пластична хирургия и от Френския колеж по пластична хирургия, който сертифицира чуждестранни специалисти. Притежава професионална квалификация по здравен мениджмънт.

Д-р Хатър има научно-образователна степен „доктор” в областта на пластично-възстановителната и естетична медицина, а темата на дисертационния труд е от областта на регенеративната хирургия - именно приложението на автоложната трансплантация на мастна тъкан (липофилинг). Автор на множество научни публикации, пълноправен член на Българската асоциация по пластична, реконструктивна и естетична хирургия (БАПРЕХ).

Д-р Хатър, в общите представи Вашата специалност се асоциира по-скоро с идеята за красота, отколкото за здраве. Кога хората Ви търсят по-често – когато имат здравен проблем или когато искат да станат по-красиви с помощта на скалпела?

Да, наистина, въпреки многообразните си индикации, пластичната хирургия все още се асоциира от обществото по-скоро с лековати разкрасителни процедури. Всъщност, естетиката е една много малка част от нашата работа. Занимаваме се изключително много с реконструкции след травми, изгаряния, злокачествени заболявания и вродени малформации. Аз съм щастлива, че имам от всички типове пациенти и никоя група не превалира. Различните индикации носят различен тип удовлетворение у хирурга. Радвам се както когато съм помогнала на някоя жена да превъзмогне комплекс по отношение големината или симетрията на бюста си, така и когато сме реконструирали гърда след онкологично заболяване.

Вярно ли е, че вече и мъжете, а не само жените, се престрашават по-лесно да легнат на операционната маса на пластичния хирург?

Да, все повече мъже се подлагат на подобни интервенции, но това е съвсем логично следствие от наложената култура напоследък на хранене, спорт и грижа към тялото и външния вид и при двата пола.

А кои са по-дисциплинирани – мъжете или жените?

Хората са различни, но като че ли жените са по-дисциплинирани. Поне сред моите пациенти е така.

Всъщност, как се решихте да се посветите на тази специалност?

За мен това е най-вълнуващата хирургична специалност. Всички реконструкции, трансплантации и естетиката в частност носят много видим ефект и променят както облика на пациента, така и самочувствието и качеството му на живот. Това ми носи голямо удовлетворение.

Кои интервенции от тази област преди години сте смятали за невъзможни, а сега, благодарение на напредъка в науката и технологиите, станаха напълно осъществими и дори рутинни?

Пластичната хирургия е една от специалностите с най-голямо развитие. В България новостите навлизат с малко закъснение, но все пак в отговор на въпроса Ви - може би регенеративната хирургия и някои направления на микрохирургията.

Какво Ви носи най-голямо удовлетворение в работата Ви като хирург?

Удовлетвореността на пациентите.

А кои са най-сериозните трудности, с които Вие и колегите Ви се сблъсквате най-често?

Това са проблемите на здравеопазването като цяло – недофинансиране на медицинските услуги на фона на високи очаквания от страна на пациентите. Друг проблем е липсата на информация за нашата дейност както и нерегламентиран път на пациента към нас. Не съществуват направления за консултация в доболничната помощ и пациентите се самонасочват.

Кои качества цените най-много у колегите си?

Аз имам щастието да работя с много добър екип и смея да кажа, че ние сме не просто колеги, а и близки приятели. Хирургията е отборна игра и, за да е печеливша, целият екип трябва да е една добре смазана машина. Наред с хирургическата сръчност и знанията най-много ценя откровеността и отборния дух.

Кои са любимите Ви занимания в свободното време?

Обичам да прекарвам свободното си време с децата и семейството ми.

Коя е най-голямата Ви мечта като човек и лекар след тази много трудна година на пандемия?

Да сме здрави!

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Rfqy

до ДПС и хакерите на ДПС 12.03.2021 13:11:08

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Гост 11.03.2021 11:42:12

Точно в УМРИ ХОСПИТАЛ е центъра на пластичната хирургия!!! Тази млада колежка, как се нави да търпи тези панагюрски прости селяни, смърдящата на пот Чачова и подобието на анестезиолог и прокурист Проданов?

Магьосника 08.03.2021 09:48:31

Не си продавайте гласа на ДПС за едно КИБАБЧЕ.

ПОСТРАДАЛ 07.03.2021 16:17:58

" Всички реконструкции, трансплантации и естетиката в частност носят много видим ефект и променят както облика на пациента, така и самочувствието и качеството му на живот."- ОСОБЕНО, КОГАТО СЕ ПОЛУЧИ ГАФ!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Николай Петров: Хемофилията не е опасна, когато се лекува
17.04.2021 10:58:51 Елена Цветкова

Николай Петров: Хемофилията не е опасна, когато се лекува

Николай Петров е на 25 години от Перник и има генетичното заболяване хемофилия, свързано с ли ...

2126 са новите случаи, починалите са 121
17.04.2021 10:04:45

2126 са новите случаи, починалите са 121

2126 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през изминалото денонощие, което е близо ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...