Понеделник, 29 Ноември 2021
28
март
7

Д-р Светослав Йовчев: Мечтая да видя една по–добра здравна система и по-добри времена за България      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Светослав Йовчев завършва медицина през 2013 година, а през 2018 г. придобива специалност по крадиология. Работил е в МБАЛ "Хигия", МБАЛ Национална кардиологична болница, Втора МБАЛ – София. Сега е част от екипа на Отделението по кардиология на МБАЛ „Уни Хоспитал“ – Панагюрище.

Д-р Йовчев, Вие ли избрахте кардиологията за специалност или тя избра Вас?

Всъщност причината да избера кардиологията е изключително лична и може да се каже, че специалността ме избра. Когато бях студент по медицина, почина близък до мен човек от сърдечна недостатъчност. Това на практика промени моя житейски път.

Разкажете за първите си стъпки в специалността – за времето, което сте прекарали в лечебни заведения като Националната кардиологична болница - с богати традиции в тази област.

Първите си професионални стъпки в специалността направих още в пети курс по медицина в Кардиологичната клиника на УМБАЛ „Св. Георги’’ гр. Пловдив. Но най-важната спирка в изграждането ми като специалист беше Националната кардиологична болница в София - там човек, въпреки трудностите, се изгражда и като личност, и като професионалист.

Кои бяха първите Ви учители?

Съдбата ме срешна с първия ми учител още като студент. Това е д-р Янев - тогава специализант, изключително интелигентен, начетен и земен човек. Със своя ентусиазъм той запали искрата да стана добър специалист и добър човек като него. Останалите колеги в последствие доизградиха моята личност и професионалиста в мен.

Сега, когато сте част от екипа на една „млада“ болница, накъде вървите заедно с екипа отделението? Как виждате от тук нататък професионалното си развитие?

В момента съдбата ме събра с екип от изключителни професионалисти, които на първо място поставят пациента и грижите за него. Мисля, че вървим в правилна посока в развитието и покриването на медицинските нужди на населението в Панагюрище и региона - критерий за това е мнението на нашите пациенти. А относно моето професионално развитие - винаги е било и ще бъде в името на пациентите и помощта към тях. Това са основните причини, поради които един професионалист винаги трябва да се развива и да надгражда знанията си. Състраданието е важна част от професионализма и не трябва да се губи.

Страхуват ли се пациентите от инвазивните процедури в кардиологията и как Вие им помагате да преодолеят този страх?

Инвазивната процедура е важна част от диагностиката и лечението на ССЗ. Не бива да се прокрадва съмнение или страх в пациента за провеждането им, когато тя е изпълнена по показания. Селективната коронарна ангиография или СКАГ е златен стандарт в кардиологичната методика за диагностика и лечение на ИБС. Моята политика за преодоляване на страха в пациента се състои в навременно и изключително обстойно обясняване за същността на методиката и начина на провеждане на инвазвната процедура. Важно е да бъдат разяснени целите, ползите, и, разбира се - възможните усложнения.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Да прекарвам време със семейството си и с моята малка дъщеря.

А коя е най-голямата Ви мечта в човешки и професионален план?

Мечтая да видя една по–добра здравна система и по -добри времена за България.

Какво искате да пожелаете на колегите си, които са на първа линия в борбата с коронавируса?

Да останат здрави! Въпреки тежките условия на работа, да не губят надежда и кураж. Правите нещо важно и велико, колеги!Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
U$1Z

surg 20.05.2021 09:00:16

и аз мечтах 35 г, и ще си умра с отворени очи, не се самозалъгвайте, а гребете от живота и не чакайте, после много е лесно да си ИК с ХХ ХХХ приходи месечно и да бълваш фалшив оптимизъм...мда

Дочка Въжева 07.04.2021 20:04:38

Защо така злобеете,д-р Йовчев е много добър специалист и човек.Винаги е много грижовен за неговите пациенти.????

Гост 07.04.2021 20:02:13

Защо така злобеете,д-р Йовчев е много добър специалист и човек.Винаги е много грижовен за неговите пациенти.????

Гост 01.04.2021 14:06:51

Като център с лиценз за кардиостимулация, колко пейсмейкъра са били имплантирани в МБАЛ "Уни Хоспитал" за миналата година? Мисля, че някой трябва да зададе този въпрос на управителя на лечебното заведение. Отговорът ще обясни много неща.

Лекар 31.03.2021 00:36:39

Какво е да бъдеш със специалност по крадиология както е написано в статията - да можеш да крадеш ли?

Що за лекар 28.03.2021 21:25:54

От болница в болница. Всички викат много ценен кадър. Ти го вземи.

Завистлив, многокомпетентен Оценител 29.03.2021 15:50:30

Като пишете злобни коментари анонимно дано поне получите капка щастие в нещастието си ! Пазарна икономика му се казва на това или очаквате да работи на едно място на минимална работна заплата или още по- добре без заплата, щото той се е клел и в магазина ,сметките и т.н. Хипократовата клетва ги плаща ! Човекът е учил ,специализирал , ще се квалифицира още много години , което коства пари, много повече лични жертви и т. н. Това не е като да си на работа от 8 до 17 с регламентирана обедна почивка и да драскаш анонимно остроумни коментари.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Фон дер Лайен за варианта омикрон: Да се надяваме на най-доброто, но да се подготвим за най-лошото
29.11.2021 09:16:54

Фон дер Лайен за варианта омикрон: Да се надяваме на най-доброто, но да се подготвим за най-лошото

„ЕС се нуждае от време, за да оцени напълно последиците от новия вариант на коронавируса ом ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...