!
Четвъртък, 22 Февруари 2024
24
дек
2

Д-р Симона Свиленова: Вярвам в максимата, че човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Симона Свиленова е специализант в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Лозенец“.

Завършва Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ през 2021 г. с отличие. Има засилен интерес към тази специалност още от студентските си години и от 2017 г. става доброволец към клиниката.

Преминала е обучение и притежава сертификат за работа по иновативна методика с апаратура за третиране симптомите на дискомфорт при вагиналните промени при жените Caress flow.

Д-р Свиленова е член на Българския лекарски съюз. Участва в конгреси и семинари по специалността.

Д-р Свиленова, как избрахте да се посветите на акушерството и гинекологията?

Избрах да уча медицина и да специализирам акушерство и гинекология, защото работата с бременни и родилки за мен е била вълнение и предизвикателство. Да усещам първата глътка въздух в ръцете си е едно незабравимо преживяване и да бъда част от това за мен е огромна привилегия. Неповторимо е чувството да посрещнеш новия живот с щастливите родители.

Разкажете за първите си стъпки като специализант в УМБАЛ „Лозенец“? Кой Ви посрещна, кой Ви въведе в работата?

Първите ми стъпки като специализант бяха плахи, имах толкова въпроси в главата си: "Ще се справя ли?", "Правилно ли избрах специалността си?", "Винаги ли е толкова динамично професионалното ежедневие на колегите ми?".

В Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ "Лозенец" работят изключителни специалисти, които имам удоволствието да познавам още от трети курс на следването ми, защото дойдох като доброволец. С добра дума и напътствия, с примера за работа в екип и високо чувство за отговорност, колегите, които ме посрещнаха дадоха отговор на моите въпроси и колебания. Разбрах, че съм правилното място, сред правилните хора и че съм направила правилния избор. Благодаря на целия екип под ръководството на доц. Дорина Асенова за огромната подкрепа- морална и професионална.

Имали ли сте вече тежки ситуации – сама или заедно с по-опитни от Вас колеги? Разкажете за първата Ви среща с трудностите на специалността.

В нашата специалност има спешни ситуации, които застрашават много често живота и на майката, и на плода. По време на моите първи срещи с тежки ситуации до мен са били колегите ми и, от висотата на техния многогодишен опит, са ме научили как да се справям. Щастлива съм, че работя в екип, който е една добре смазана машина и всеки знае, че отговорността за бъдещия живот е обща. С подкрепата си колегите ми нито за миг не са допуснали да се почувствам неуверена в това, което правя.

Доброто здраве на жената предполага и проактивно поведение, имате ли впечатление, че българката по-често проявява интерес и търси консултация със специалист преди да е станало късно?

Напоследък все повече се акцентира върху ролята на навременната профилактика и значението й за ранната диагностика на редица заболявания.

За мое огромно удовлетворение все по-голям брой жени обръщат внимание на проактивното поведение и грижата за здравето. Така се избягва закъснялата диагностика, а това има огромно значение.

Вече имате опит и с прилагането на нови технологии при гинекологични проблеми. Разкажете за методиката caress flow и предимствата й?

Caress flow е иновативна терапевтична система, чийто лечебен ефект е вследствие от синергичното действие на кислород и хиалуронова киселина. Методът е ефективен, напълно безболезнен, неинвазивен и пациентката след манипулация може веднага да се върне към ежедневните си дейности. Жените, които са преминали през процедурата не съобщават за странични ефекти. При голям процент от тях има подобрение на симптомите още след първата манипулация.

Радвам се, че мога да работя по този съвременен начин и да помагам на много жени, които имат необходимост от това щадящо и ефективно лечение.

В личен план какво Ви вълнува най-много в навечерието на Нова година?

Пожелавам си през 2024 година да постигам все повече от целите, които съм си поставила и да се радвам на професионални успехи.

В навечерието на коледните и новогодишните празници мечтая да срещам около себе си здрави, усмихнати и щастливи хора. Надявам се през следващата година да има повече родени здрави деца и раждаемостта в България да се повиши. Нека 2024 година за всички да бъде успешна, спокойна и изпълнена с положителни емоции.

Коя своя мечта искате да видите осъществена в близко бъдеще?

Мечтая аз и семейството ми да бъдем здрави, със същия ентусиазъм да продължа специализацията си и да я завърша успешно. Вярвам в максимата, която казва, че човек е толкова голям, колкото големи са мечтите му.

Кои ценности – професионални и човешки, искате да съхраните винаги и при всички обстоятелства?

В тази толкова хуманна професия на първо място смятам, че един лекар трябва да съхрани човечността, търпението да изслушва и да разбира пациента. Водещите професионални ценности за мен са постоянството, всеотдайността и стремежът към усъвършенстване.Други интервюта


Всичко за коронавируса
Още новини
УМБАЛ „Пълмед” откри Отделение по лъчелечение и радиохирургия с апаратура от последно поколение
22.02.2024 12:28:36

УМБАЛ „Пълмед” откри Отделение по лъчелечение и радиохирургия с апаратура от последно поколение

Модерно високотехнологично Отделение за лъчелечение и радиохирургия отвори врати в медицински ком ...

Доц. Спасков: Заплатите в болниците са ниски там, където обемът дейност е малък
22.02.2024 11:42:09

Доц. Спасков: Заплатите в болниците са ниски там, където обемът дейност е малък

„Отново започваме да се връщаме назад към „равните заплати“, за да спасяваме ня ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...