Вторник, 17 Май 2022
10
апр
2

Д-р Таня Цочева: Често хемодиализата е от критично значение      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Таня Цочева завършва медицина в МУ – София. От 2011 г. работи в Клиниката по нефрология на УМБАЛ „Александровска”, където специализира нефрология и защитава дисертационен труд на тема: „Контраст-усилена ехография в диагностиката на бъбречните тумори”. Придобива образователна и научна степен „доктор”.
От 2018 година работи в Отделението по диализно лечение при УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.

Д-р Цочева, как избрахте да се посветите на нефрологията и в частност – на хемодиализата?

Като студентка имах интерес към гастроентерологията, дори работех като доброволец в такова отделение. Бях забравила да се запиша за държавния стаж по вътрешни болести и ме разпределиха служебно в Клиниката по нефрология в Александровска болница. Там отначало започна да ме обучава д-р Атанас Кундурджиев, който вече е професор. Той ми показа, че бъбрекът заема централно място в човешкото тяло - освен бъбречните заболявания, влошаване на бъбречната функция може да има и при редица други „извънбъбречни“ заболявания – например при миокарден инфаркт. От него научих при всеки пациент да търся причинно-следствената връзка за заболяването. Това ми помага много и днес, особено при по-трудни и сложни случаи.

По-късно в клиниката се откри възможност да запиша докторантура, зачислих се за специализация. Така професионалната ми реализация се насочи в областта на нефрологията.

Когато получих покана да се присъединя към екипа на отделението по нефрология и хемодиализа в „Пирогов“ не се колебах много, тъй като в нашата специалност има три основни стълба, които са важни за един специалист – нефрология, хемодиализа и трансплантация, а тук имах възможността да се усъвършенствам и в хемодиализната дейност.

Често ли се налага пациенти от други отделения и клиники на болницата да се лекуват с диализа?

Хемодиализата е животоспасяваща в голям брой случаи и ние работим в много тясно сътрудничество с другите клиники и отделения в болницата. При много от пациентите „изчистването на кръвта“ от токсини чрез хемодиализа е от критично значение.

Има ли сред тях и деца?

- За съжаление, понякога ни се налага да провеждаме и диализа на деца. Това обаче се случва по-рядко, тъй като по стандарт при подобна процедура трябва да присъства детски нефролог.

С какво Ви привлича работата в Отделението по хемодиализа?

На първо място ще поставя микроклиматът в отделението. На второ място е възможността да правим спешни хемодиализи. Успяваме да реагираме при доста сериозни и спешни случаи. А удовлетворението от добре свършената работа е изключително силен мотиватор.

Кои са Вашите учители в специалността?

Изключително съм признателна на проф. Богов и целият екип на Клиниката по нефрология. На доцент Джераси, която ме пое буквално от студентската скамейка. Винаги ще й бъда признателна за времето, което ми отделяше, за вниманието с което ме насочваше и учеше, за гласуваното доверие. Огромна благодарност към доц. Кръстева, д-р Николова и д-р Илиев. Това са уникални професионалисти и прекрасни хора.

Как виждате професионалното си развитие в близко и по-далечно време?

Това, което би ми се искало е в близко бъдеще да успеем да разкрием и стационар в отделението. Много ми се иска в „Пирогов“ да успеем да засилим „тежестта“ на нефрологията, за да може хемодиализата да стане краен вариант в провеждането на едно лечение. Няма да открия топлата вода, ако кажа, че превенцията и ранната диагностика на заболяването са много по-добър вариант от крайните инвазивни процедури.

Кое е любимото Ви занимание извън професията?

Свободното си време прекарвам със семейството си. Разпускаме с разходки сред природата. Обожавам да ходя на театър и опера.

Кои качества цените най-много у колегите си, с които работите?

Имам чудесни колеги, с които сме си формирали много добър екип. При нас понятия като колегиалност, компетентност и инициативност са дълбоко вплетени в ежедневието ни. Радвам се, че във всички тях има желание за развитие, че не се плашат от трудностите и че мога да разчитам на всеки един от тях, дори и в тежки и критични ситуации, когато се налага да се борим за човешки живот.

Коя е най-голямата Ви мечта – като лекар и човек?

Бих искала обществото да разбере, че ние не сме „убийци в бели престилки“, а хора, отдадени на професията. Както цяла България видя по време на COVID пандемията, всички ние рискувахме живота и здравето си, както и здравето на нашите близки, защото това е работата ни.

Много ми се иска държавата да погледне сериозно на проблемите в сектора – обучение, мотивация и условия за работа и не на последно място – достойно заплащане. Защото с отминаването на COVID-19 българският лекар, като че пак ли излиза извън фокуса на общественото внимание. И ако не се вземат спешни мерки, просто следващия път няма да има кой да ни лекува...Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5Q9e

Гост 10.04.2022 11:20:39

Банално и първосигнално. Обществото ще промени отношението си, когато престанат да му втълпяват, че сме слуги, а пациентът е пълноправен клиент в голям ресторант.

Гост 10.04.2022 17:40:30

И си плаща като в луксозен ресторант! Който няма пари яде шкембе чорба в кварталната шкембеджийница!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани
17.05.2022 19:01:31 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: Хартиената рецепта ще изживее времето си, но това не може да стане със забрани

Само в една държава в Европа е забранена изцяло употребата на хартиената бяла рецепта, навсякъде ...

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва
17.05.2022 17:19:37 Надежда Ненова

Антон Тонев: Хартиената рецепта може да е изключение, но в никакъв случай не бива да се премахва

На първо място съм лекар и няма как да съм на различно мнение от колегите на Събора, че в определ ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...