!
Четвъртък, 02 Май 2024
19
дек
4

Д-р Теодор Теофилов: Медицината е призвание и може би тя сама ни избира



      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Теодор Теофилов е завършил медицина в МУ – София през 2021 г. с пълно отличие. След дипломирането си започва работа като лекар в COVID отделението на УМБАЛ „Софиямед“. От 1 декември тази година започва специализация в Клиниката по ортопедия и травматология на болницата.

Д-р Теофилов, с какво ще запомните отиващата си 2021 година?

С една голяма палитра от разнообразни събития, които се случиха с мен в професионален и личен план. Ако трябва да ги подредя в хронологичен ред на първо място е дипломирането ми, което само по себе си беше доста различно като протичане от предходните години, заради COVID пандемията.

След това започнах работа като лекар, и, съответно започнах да имам и много повече отговорности и ангажименти. Безспорно, най-вълнуващо беше започването на специализация по желаната от мен специалност, което е едно основополагащо събитие за всеки млад лекар.

В личен план се запознах с много млади и позитивни колеги и тези запознанства ме изпълниха с много положителна енергия.

Случайността Ви отведе в COVID отделението, какво научихте там?

Работата в COVID отделението ме научи на много неща, и то за едно недостатъчно изучено заболяване, каквото беше COVID инфекцията в началото на годината, когато аз постъпих в отделението. Впоследствие, с напредване на времето и натрупването на наблюдения и опит, започнахме с колегите да придобиваме знания и умения и да ги прилагаме при лечението на пациентите, които бяха изключително много на брой. Сега смея да твърдя, че огромен процент от тях бяха излекувани успешно и работата с тях научи мен и колегите ми как трябва да бъдем адаптивни и да даваме всичко от себе си, за да помогнем на пациента. Медицината е призвание и резултатът, когато сме успели да помогнем на пациент и да го изпишем здрав, е безценен !

Как се отрази тази тежка и продължителна пандемия на колегите Ви – млади лекари?

Отрази ни се тежко, беше ни трудно, защото, както казах, COVID инфекцията е много коварно заболяване. Същевременно, този период ми донесе и удовлетворение, заради успешната работа, която свършихме. Тя нямаше да бъде възможна без нашите ръководители д-р Ценка Георгиева и д-р Василка Зарчева. Това са едни изключително опитни специалисти, които буквално ни приеха като свои деца и създадоха една атмосфера, която беше като семейна на работното място.

Това ни предразположи да работим, без да се притесняваме и страхуваме от тежката среда, каквато е в едно ковид отделение, защото това е една много сериозна инфекция. Благодарение на тях, работихме с огромно желание и мотивация, буквално „попивахме“ от техния опит. Аз лично винаги ще съм им благодарен за това отношение към нас и за споделения опит.

Ако обърнете поглед назад във времето, кое Ви накара да изберете медицината като професионална съдба?

Честно казано, не само аз, а и от други колеги съм чувал да казват, че не могат да кажат точно какво ги е накарало да я изберат. Това е, защото медицината е призвание и може би тя сама ни избира, и ние се впускаме неусетно в това безкрайно пътешествие от натрупване на знания, умения, опит.

Кои са Вашите учители в професията и в специалността?

На първо място това е ръководителят на специализация ми д-р Бисер Бончев. Един доказан специалист с дългогодишен опит, но още по-голям човек и ментор. Той е създал една малка школа в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Софиямед“, която е сред водещите в страната и всички, които работят там са големи професионалисти. Освен мен има и други специализанти, които той всекидневно обучава и ни предава от опита си.

Показателно е да спомена и двама млади, но изключително знаещи и можещи специалисти - д-р Цветослав Йорданов и д-р Теодор Иванов. Те, въпреки младата си възраст, поне според моите скромни наблюдения, няма нещо, което да не могат и да не практикуват в областта на специалността, а това много ме мотивира и вдъхновява. Вече споменах и д-р Георгиева и д-р Зарчева, с които професионалните ни пътища в бъдеще ще се разделят, но никога няма да забравя, защото наученото от тях ще остане и в бъдеще. Също и колегите от Отделението по съдова хирургия, където работех през част от студентските ми години, както и моите преподаватели в Медицински университет София .

Какво бихте искал да постигнете в професионалното си развитие в близките години?

Все още съм в началото на моето развитие като лекар и бих искал просто да натрупвам нови знания и умения, които с времето да надграждам и така да вървя напред в професионален план. Убеден съм, че Клиниката по ортопедия и травматология в болницата е перфектното място за развитие на един млад лекар. Затова съм и безкрайно благодарен за възможността, която ми бе дадена да специализирам там.

Какво е любимото Ви занимание за свободното време?

Определено спортът, въпреки че той остана на заден план през последната година. Той ми се отряза изключително добре, не само във физически, а и в психически аспект, така се освобождавам от напрежението. Също така обичам да пътувам и това ме зарежда допълнително с положителна енергия и красиви спомени.

Коя Ваша мечта бихте искали да видите осъществена през идващата 2022 година?

Бих си пожелал здраве за мен и всички мои близки, защото това е най-важното, особено, когато през предходната година ежедневно бях свидетел на борбата между живота и смъртта. Когато сме здрави, всичко останало е в нашите ръце, така че това е основното ми желание. Разбира се, бих се радвал и на малко повече свободно време и възможност да го прекарвам с близките ми хора.



Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
h9LE

Гост 22.01.2022 22:52:31

https://clinica.bg/19569-Tainata-na-razresheniqta-za-novi-bolnici

Гост 19.12.2021 12:46:35

Уф! Стига с тези алибали за призвание! Вредно е и деморализира пациентите, обезличава труда на лекаря и го превръща във вечен длъжник и слугинаж. Казвам го като човек, вярвал, че медицината е призвание. Медицината е отговорност, много труд и необходимост от много пари за да си на ниво.

ПОЗИЦИЯ 19.12.2021 23:48:08

Този сайт прекалява и става отвратителен с поръчковите си и явно дирижирани интервюта с млади, започвам да подозирам виртуални, лекари горящи от мазохизъм и желание бити, обругавани, демонизирани да слугуват за жълти стотинки! Реалността е доста по-различна! Медицината в момента се крепи на пенсионираните лекари! Всичко младо и кадърно запрашва веднага за чужбина , пак да слугува , но достойно и за много много повече ПАРИ!!!!!! Качественото здравеопазване се постига с много много пари - от здравни фондове и най-вече кеш, на момента! Това трябва хубаво да се набие в главите и манталитета на българина, който на всякакви простаци-"майстори"дава луди пари, а за здраве му се свидят!? Тогава почва да бръщолеви за право на безплатно здравеопазване, Хипократова клетва и комунизма с девиза му "Всекиму според потребностите"! Това устройства политиците и вече за 30 години се извъртяха през управлението всякакви, но комунизмът в здравеопазването не си отива! Платил неплатил и без това мизерните осигуровки - ползваш, и то с големи претенции!! Промяна няма да има и сега, още повече с узаконения овчи БЛС, чиято единствена и успешна роля е да предава и репресира своите членове! На всичко отгоре и членският внос им се вижда малък! Новопръкналите се адвокати по медицинско право са хиените, които надушиха голяма плячка, настройват пациентите срещу медиците и направиха отвратителни условията да се практикува медицина в Булгаристан! За това през Терминал-2 не спира, и няма да спре, потокът от всичко младо и кадърно заминаващо с еднопосочен билет!

Гост 20.12.2021 08:37:23

1000 плюса!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Премиерът разпореди да бъде отменено решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“
01.05.2024 17:47:07

Премиерът разпореди да бъде отменено решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“

Днес министър-председателят Димитър Главчев разпореди да бъде отменено приетото вчера  решен ...

Президентът: Правителството да преосмисли решението за създаването на частна детска болница
01.05.2024 12:45:08

Президентът: Правителството да преосмисли решението за създаването на частна детска болница

Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...