!
Петък, 19 Юли 2024
21
апр
7

Д-р Цветана Даракчиева: Има моменти в операционната, в които са минали секунди, а имаш чувството, че са минали часове

Добрият анестезиолог предвижда и профилактира усложненията много преди да са се случили      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Цветана Даракчиева е възпитаник на Медицинския факултет при СУ "Св.Климент Оридски". Завършва медицина в през 2021 г.

От 2017 до 2021 г. е болногледач в Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Света Екатерина". От 2021г. е специализант в Отделението по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ "Софиямед".

Член е на българското дружество по анестезиология, ESRA (European society of regiоnal anaesthesia and pain therapy), ЕSICM (Еuropean society of intensive care medicine).

Участва в национални конгреси и конференции по специалността.

Д-р Даракчиева, как избрахте медицината за своя професионална съдба?

Винаги съм искала да бъда лекар. Не е било някакво спонтанно решение, мотивите ми да тръгна по този път са много. В училище много харесвах биологията и природните науки. Винаги ми е било интересно как функционира организма, каква е връзката му с околната среда и как протичат процесите в тялото. Освен това смятах, че това е една обществено значима професия, от която удовлетворението е много голямо. Много допринесе и фактът, че израснах сред лекари. Те насърчиха този мой интерес, показаха ми, че се изискват много качества, труд, себеотдаване, но крайната цел си заслужава. Благодарна съм им и до днес.

Кога решихте, че анестезиологията е Вашето призвание?

Изборът ми да бъда анестезиолог далеч не беше толкова категоричен, колкото изборът ми да следвам медицина. Още от началото на следването смятах, че ще специализирам вътрешни болести и в частност ендокринология или кардиология. В трети курс обаче започнах работа като болногледач в Сърдечна реанимация на УМБАЛ „Света Екатерина“. Просто там имаше свободни места за студенти, не е било някакъв съзнателен избор. В началото ходех със страх на работа. Целта ми беше да издържа шест месеца там. Цялата апаратура, монитори, апарати, спешността, всичко ме стресираше. Малко по малко обаче тази специалност все повече започваше да ми допада.

Изключително комплексна, свързваща всички медицински специалности, изискваща съобразителност и много обширни медицински познания. Не знаех дали притежавам необходимото, но страшно много ми харесваше идеята да съм анестезиолог. И така след като прекарах почти цялото си следване, работейки в реанимация, реших това да е и моята бъдеща специалност.

Разкажете за първите си стъпки в специализацията – кои са най-ярките Ви спомени от първите дежурства, какво научихте при първите критични ситуации?

Започнах да специализирам в разгара на COVID пандемията. Няма да крия – наистина ми беше много трудно. Пандемията и лечението на COVID  беше предизвикателство за много опитни анестезиолози, да не говорим за мен – аз бях специализант.

Специализацията ме научи на много неща. Не говоря само за практическите умения, а по-скоро как да реагирам в критичните ситуации, как да не позволявам на паниката да ме завладява, да оставам спокойна, за да мога да мисля трезво, да взимам бързи и адекватни решения.

За краткия си професионален път дотук видях наистина критични ситуации. Има моменти в операционната зала, в които са минали секунди, а имаш чувството, че са минали часове. В такива моменти човек се мобилизира и започва да действа. Без излишни емоции, като претегля рисковете спрямо ползите, като взима конкретни решения. И всичко това се случва много бързо. Добрият анестезиолог предвижда и профилактира усложненията много преди да са се случили.

Кои са Вашите учители в специалността?

Много хора през годините са допринесли за развитието ми като лекар и като бъдещ анестезиолог. Мисля, че от всеки може да се научи нещо. Благодаря на всички. Тук е моментът да благодаря и на всички колеги от Отделение по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Софиямед“, заедно с д-р Върляков, който освен началник е и ръководител на специализацията ми. Всеки един от тях ми е помагал, учил и обяснявал. Много съм признателна на всички и се надявам още дълго време да работим заедно.

Как бихте искали да се развивате, към кои теми и проблеми от анестезиологията и интензивното лечение проявявате най-голям интерес?

Все още съм в много начален етап на професионалното си развитие, затова считам, че е рано да се ограничавам в конкретна област от анестезиологията. Със сигурност обаче искам да придобия повече опит в локо-регионалните техники за обезболяване, анестезия при деца, TIVA (total intravenous anaesthesia) и други. Интересуват ме и доста въпроси, обект на интензивното лечение като лечение на септичните състояния, парентерално хранене, мястото на ултразвука в интензивното отделение, бъбречно – заместителна терапия.

Кои етични принципи – човешки и професионални, се стремите да спазвате в общуването с пациенти и колеги винаги и при всички обстоятелства?

Уважение и откритост, както към пациентите, така и към колегите.

Кое според Вас е най-важното, за да работи един екип пълноценно и без напрежение?

Приемственост и толерантност. Важно е колегите с опит и знания да ги предават свободно на по-неопитните, да позволяват на младите лекари да се развиват професионално, без спънки. Да чуват мнението им и когато е необходимо да проявяват търпение и доверие. От друга страна по-младите членове на екипа да се вслушват в съветите, да задават въпроси, да не са самонадеяни, защото медицината е екипна работа, никой не може сам, всички сме зависими едни от други, а целта е обща – благото на пациента.

В личен план кои са любимите Ви занимания за свободното време? Коя е най-добрата почивка за Вас?

Доста активен човек съм. Карам ски, тичам, играя тенис, напоследък доста се запалих по въздушната йога. Освен това обожавам да пътувам, но дори и да съм у дома винаги си намирам нещо за правене. Не обичам да бездействам.

Коя своя мечта бихте искали да видите сбъдната в близко бъдеще?

Успешно взет изпит за специалност през идната 2025 година.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*QmR

Гост 19.05.2024 13:14:02

Памет за Ян Куцияк и Мартина Кушнерова - убити оt МАФИЯТА и останали завинаги на 27 г.!

Гост 22.04.2024 12:41:55

Млада, умна, амбициозна! Пожелавам на д-р Цвети Даракчиева да бъде все така любознателна, смела и всеотдайна в своя избор в медицинската професия.

Стара анестезиоложка 21.04.2024 22:39:24

ОТДАВНА ВЕЧЕ МЕ ВТРИСА ОТ ТАЗ ПРОФЕСИЯ, С КОЯТО ЩЕ СИ ВАДЯ ХЛЯБА, ДОКАТО СЕ ПРЕВЪРНА В БАБА! МОМЕ, НЕ ЗАТРИВАЙ МЛАДОСТ И ХУБОСТ, ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ, В БЕЗБРОЙНИ БДЕНИЯ КРАЙ НЕБЛАГОДАРНИ ПАЦИЕНТИ В УСЛУГА НА НАГЛАТА И БЕЗСКРУПУЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ НА НЗОК И ЗДРАВНОТО ЗАВЕДЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ ТЕ ЕКСПЛОАТИРА! ОТГОВОРНОСТИТЕ ЩЕ СА ИЗЦЯЛО ЗА ТВОЯ СМЕТКА! ПРИ ПРЪВ УДОБЕН СЛУЧАЙ ЗАПРАШВАЙ ЗА ЧУЖБИНА, КЪДЕТО ДОКТОРЪТ Е БОГ, А НЕ КАТО У НАС ПАРЦАЛ, С КОЙТО ВСЕКИ СИ ЗАБЪРСВА НАЙ-ДОЛНАТА ЧАСТ НА ГЪРБА!

Лекар от окопите 21.04.2024 22:58:41

"....ЗАПРАШВАЙ ЗА ЧУЖБИНА, КЪДЕТО ДОКТОРЪТ Е БОГ, А НЕ КАТО У НАС ПАРЦАЛ, С КОЙТО ВСЕКИ СИ ЗАБЪРСВА НАЙ-ДОЛНАТА ЧАСТ НА ГЪРБА!....." И заслугата за това е най-вече на тъпанарите от ръководството на БЛС, който се възроди в извратения вид на казионна организация защитаваща не интересите на членската си маса, а на НЗОК и управляващите които и да са те!

МНЕНИЕ 21.04.2024 23:45:26

За неспиращата емиграция на лекарите заслугата е най-вече на БЛС, който за тридесет години не успя да изгради на българския лекар достойно място в обществото и финансов статус адекватни на новите реалности! Отреченият и уж престъпен комунизъм остана да живее единствено в здравеопазването - всекиму според потребностите, без платност, общодостъпност, докторът вечно ти е длъжен и роб когото може дори и да набиеш.... За това и не спира потокът през терминал-2 от доктори устремили се на Запад към по-достоен живот. А в тях са инвестирани освен лични и много обществени ресурс и средства, които вместо в България, наготово се реализират за благото на други народи и нации, нахално и нагло обявили това за тяхно право!

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 19.05.2024 13:13:16

Tова Лекарите у нас да са смачкани и унижени основната заслуга е на мръсните, кагебистки, прокремълски МУТРИ и ЛАКЕИТЕ им, както и на присъдружните им, български МЕДИИ! Мръсни сикаджийски, кагебистки мутри, проклети! Комунистите от антибългарската партия ВГЪZZраждане изобщо не ги броя, както и "меките" кремъслки слуги от столетницата!

чичо 22.04.2024 13:25:59

докато управляват комуноидни мафиоти като борисофф и пееффски, така ще е


Всичко за коронавируса
Още новини
Министърът: Над 20 000 са забавените експертни решения в ТЕЛК
19.07.2024 17:15:50

Министърът: Над 20 000 са забавените експертни решения в ТЕЛК

Затрудненията на лекарите в ТЕЛК при работата с Информационната система за контрол на медицинскат ...

ВАС потвърди прекратяването на договори по клинични пътеки на „Пирогов“ с НЗОК
19.07.2024 16:48:05

ВАС потвърди прекратяването на договори по клинични пътеки на „Пирогов“ с НЗОК

Върховният административен съд (ВАС) потвърди наложената от НЗОК санкция на УМБЛАСМ „Пирого ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...