Вторник, 28 Септември 2021
25
юли
4

Д-р Цветелина Вачкова: Всеки може да стане доктор, но не всеки - лекар      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

 Д-р Цветелина Вачкова завършва медицина през 2007 г. в Медицински университет – София. Провежда тримесечен стаж в Париж, Франция, при д-р Дарина Кръстинова.

От 2008 г. работи в УМБАЛ „Александровска“ в Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия, от 2009 г. започва специализация в тази област.

През 2015 г. придобива специалност „Пластично-възстановителна и естетична хирургия“. Усъвършенства професионалните си умения във водещи европейски клиники в Манчестър и Мадрид. Д-р Вачкова има многобройни участия в конгреси и симпозиуми в Европа и САЩ, Член е на Българската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия.

Д-р Вачкова, как се чувствате като жена, направила смелия избор да се реализира професионално в една област, която по традиция се счита по-скоро за мъжка?

Чувствам се точно на мястото си. Но най-важното е да си човек. Това е от значение за пациента. Медицината като цяло е призвание. Всеки може да стане доктор, но не всеки – лекар.

Какво показват наблюденията Ви – кои естетични интервенции са най-търсените сега?

Най – желани остават интервенциите, които подмладяват лицето и тялото.

А мъжете ли са по-суетни или жените?

Бих казала, че и мъжете, и жените са еднакво суетни. И ценят и здравето, и красотата.

Има ли според вас разбиране в обществото, че пластично-възстановителни интервенции се прилагат не само по естетични, но и по медицински показания в определени случаи?

През последните години действително се наблюдава по-добра информираност на обществото (както в България, така и в чужбина), че пластичната хирургия не е само силикон и кубици, а става въпрос за реконструктивни и възстановителни, понякога животоспасяващи интервенции.

Разкажете за някои случаи от практиката Ви, когато такава операция е помогнала за възстановяването на пациента и неговото пълноценно функциониране?

През Клиниката по пластична хирургия в УМБАЛ „Александровска“ са преминали стотици пациентки, чиито гърди са били реконструирани вследствие на ампутация по повод на злокачествени образувания. Лечението им е един дълъг път, през който преминаваме заедно, рамо до рамо.

Кои са Вашите учители в специалността?

Специализирала съм и в България, и в чужбина. Смело мога да твърдя, че специалистите в България не отстъпват по знания и умения на колегите си навън. Научих най-доброто от доц. Евстатиев, доц. Роман Романски, доц. Тепавичарова, проф. Хаджийски, проф. Мая Аргирова и разбира се от майка ми, д-р Красимира Вачкова, която работи като пластичен хирург от 1989 г. и досега ми дава ценни съвети. От нея съм научила, че пациентът е преди всичко човек и към него трябва да се отнасяме с внимание и зачитане на личността му. Всъщност, аз съм четвърто поколение лекари в семейството ни – дядо ми, родителите ми, сестра ми също са лекари. Така че това е атмосферата, в която съм израсла.

Навлизат ли нови технологии в нея, кои са хитовете в оперативните техники?

Постоянно навлизат нови и модерни техники, което кара нас, лекарите, непрекъснато да се учим и усъвършенстваме. Пластичната хирургия се развива с много бързи темпове. В последно време тенденциите са за по-щадяща интервенция, с минимални разрези и бърз възстановителен период.

В личен план какво Ви носи най-голямо удовлетворение в работата?

Когато усетя доверието на пациента към мен и успея да оправдая това доверие.

Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Обожавам да пътувам. Сигурно звучи като клише, но това е нещото, което ме зарежда най-много. Живеем в един много красив свят и той трябва да се види.

А коя е най-голямата Ви мечта?

О-о-о мечти имам безброй. И всичките са големи....

И, вместо финал - кое е най-ценното качество на екипа, с който работите?

Работя със страхотен екип в Александровска болница. Ние сме като едно хубаво семейство, обичаме се и се подкрепяме във всичко. А пациентите стават наши приятели. Най-много ценя факта, че всички в екипа ми обичат работата си и я вършат с любов. Не се правят компромиси с качеството и резултатите са щастливи и още по-красиви пациенти.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zdQt

ПЕНСИОНЕР/ дърт пръч/ 27.07.2021 11:26:58

1.Момето е много симпатично, нежно и финно! Не е за тежка специалност, като хирургия пък била и пластична или естетична! По-ще и прилягат естетична дерматология или офталмология! 2.Когато се е подбирала снимката би трябвало да се огледат внимателно всички детайли! "Художник-фотографът" не е бил на ниво, щом не е забелязал, че ракурсът на дясната ръка разваля доброто впечатление от чудната миловидност на младата козичка!

ЖРИЦА 26.07.2021 23:36:12

ТАЗИ ХУБАВИЦА ВМЕСТО ДА ЛЪСКА БАСТУНА НА ГРОХНАЛИ ДОКТОРСКИ ВЕЛИЧИЯ И ДА ЗАТРИВА ХУБОСТ НА НОЩНИ ДЕЖУРСТВА ВЪВ ВМИРИСАНА БОЛНИЦА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИТНКИ, ДА ДОЙДЕ В НАШИЯ БЛЕСТЯЩ НОЩЕН КЛУБ! МНОГО БЪРЗО ЩЕ ЗАРАБОТИ ЗА ЛУКСОЗНИ АПАРТАМЕНТИ И ПОРШЕ! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТОВА Е РЕАЛНОСТТА В БУЛГАРИСТАН!

Другата гледна точка 31.07.2021 20:01:37

И с какво увисналите съсухрени мъдури на дъртите вмирисани дрогирани мутри мислиш че са по-привлекателни??

66 04.08.2021 23:27:46

Мушкат в жартиерчето стотачка след стотачка! И то в евра!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Pfizer тества перорален медикамент за превенция на COVID при хора, изложени на вируса
28.09.2021 09:18:45

Pfizer тества перорален медикамент за превенция на COVID при хора, изложени на вируса

Pfizer обяви, че започва проучване за ефекта на свой перорален антивирусен препарат за превенция ...

10,55% положителни проби, 149 починали
28.09.2021 08:41:31

10,55% положителни проби, 149 починали

2536 са новодиагностицираните с COVID-19 при общо 24 032 теста, което прави 10,55% положител ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...