Четвъртък, 01 Октомври 2020
10
ноем
1

Проф. Ангелина Киселова: Всеки ден уча медицина      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Проф. Ангелина Киселова завършва образованието си в Стоматологичния факулет в София, сега Факултет по дентална медицина при МУ – София (ФДМ).

Защитава докторска дисертация на  тема „Стоматогенни полета на смущения при някои хронични заболявания на организма“, автор е на многобройни научни трудове по различни проблеми от областта на денталната медицина. Особен изследователски интерес в работата й са проблемите на оралната клиничната алергология и имунология. Дълги години ръководи Катедрата по образна и орална диагностика във ФДМ, където в момента е гост-професор.

Проф.Киселова, винаги сте казвала, че сте сакрално свързана с родния Ви град Русе и го обичате с цялата си душа. Искам обаче да Ви попитам как избрахте денталната медицина – другата Ваша голяма любов?

Да, моят роден град е бил и продължава да бъде интелектуално средище с духовен блясък, съхранен и до днес. Връщам се в него често, дори и без повод.  Това за мен е начин да се докосна отново до онази атмосфера.

Израсла съм в семейство на театрали, театърът беше моят втори дом. Моите родители имаха много приятели, сред тях и лекари и зъболекари. Това беше елитът на града, интелектуалци от висока класа, уважавани и ценени от всички. Бях се посветила на музиката и балета – свирех на цигулка, бях балерина. По-късно избрах медицината, и се посветих на денталната медицина. Така влязох в тази професия и не съжалявам за този избор и до днес. Не само защото лекувам, а и защото обучавам млади хора.

И двете Ви деца имат професионална съдба, свързана с медицината синът Ви доц. Николай Янев е признат с постиженията си лицево-челюстен хирург, а дъщеря Ви – проф. Мариела Деливерска е юрист, посветил се на медицинското право. Ваша ли е била решаващата дума за този техен избор?

Не съм се намесвала в решенията им, те сами направиха своя избор. И това се отнася и за двамата. Радвам се, че вървят по професионалния си път уверено и с голямо чувство за отговорност.

Промени ли се през годините представата на българина за тази област на медицината?

Да, точно казахте, че денталната медицина е част от медицината. Това обаче не се знае и не се разбира. Повечето хора днес свързват нашата професия с думите „зъболекар“, „пломба“, „протеза“, „вадене на зъб“ и напоследък - „импланти“. А всъщност съвременното понятие е много по-широко – то е „орална медицина“, която включва много широк обем от знания. В системата на следдипломното образование у нас са включени 11 специалности от тази област, сред които най-търсената е ортодонтия ,вече има и обособена специалност дентална имплантология. Аз самата работя в една относително по-нова област – дентална клинична алергология и имунология.

Това, на което бих искала да обърна особено внимание е връзката ни с клиничните медицински дисциплини – кардиология, ревматология, дерматология, онкология, имунология, хирургия, на практика това са всички отделни медицински области. Известен факт е, че нелекуваните зъби могат да бъдат предпоставка за инфекции и алергии и да повлияят върху възникването, хода и изхода на сериозни системни заболявания.

Затова обичам да казвам: „Аз уча медицина всеки ден!“ и това е точно така. Няма разработка, няма проблем от оралната и денталната медицина, който може да бъде разгледан, анализиран или разработен изолирано. Знанието е единно, подходът е цялостен. Това е истината за съвременната дентална медицина. Това е истината за бъдещето. Заедно с непрекъснатото навлизане на новите технологии, разбира се. Старая се да предам този принцип на мислене и на работа и на моите студенти и специализанти.

На какво ниво е страната ни в развитието на денталната медицина? Не е тайна, че има хиляди българи с обеззъбяване, че децата ни още от ранна възраст са със сериозни проблеми. В същото време хората са склонни да упрекнат денталните лекари за високата цена на услугите. Как може да се излезе от този порочен кръг?

Ако има нещо, с което можем да се гордеем, това е развитието на нашите факултети по дентална медицина в София, Пловдив и Варна.  Проблемът е в това колко достъпно е денталното лечение за хората. И тук искам да внеса едно уточнение. Ние, денталните лекари влагаме огромни усилия и средства, за да се развиваме професионално. Семействата ни инвестират много в нас, а нашето развитие трае цял живот.

Хората трябва да разберат, че създаването и поддръжката на един дентален кабинет струва скъпо – в пъти по-скъпо от поддръжката на едно домакинство. Ние сами закупуваме оборудването и материалите си, а те не са никак евтини, заплащаме и работата на зъботехническата лаборатория. Спирам се на тези детайли, защото те имат отношение към изграждането на погрешни представи. Факт е, че денталната дейност е много скъпа, но хората трябва да са наясно, че голяма част от това, което заплащат отива за разходи. Истина е, за съжаление, че много българи не могат да си позволят да заплатят за дентални услуги.

В същото време за сравнение ще Ви дам пример. В Швеция денталните дейности за деца до 18 години са изцяло заплатени от държавата, същото се отнася и за високспециализираната диагностика, която се покрива от държавата за всички паценти – деца и възрастни.

Спрях се на този пример, защото попитахте как можем да излезем от този порочен кръг. Моето мнение е, че държавата трябва да разширява пакета от дентални дейности, като в него се включат и панели за диагностика.

Отдадена сте много на работата си, ще споделите ли как прекарвате свободното си време?

То не е никак много, за съжаление. Но когато имам тази възможност с удоволствие ходя на театър и на опера. Това ме поддържа емоционално.

И вместо финал, нека Ви попитам кое е най-голямото Ви удовлетворение? 

Дала съм много на хората и съм получила много. Това ми носи огромна радост и удовлетворение, разбира се.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PsSL

Един 17.12.2019 20:15:08

Уникален специалист и човек ,винаги е готова да помогне на всеки нуждаещ се


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Министър Ангелов: Електронната рецепта ще бъде готова до края на годината
01.10.2020 17:53:01 Надежда Ненова

Министър Ангелов: Електронната рецепта ще бъде готова до края на годината

Повече от 10 години чакаме единната интегрирана информационна система в здравеопазването да се сл ...

Министърът: Истината, която трябва да се казва на висок глас, е истината на науката
01.10.2020 17:18:33 Надежда Ненова

Министърът: Истината, която трябва да се казва на висок глас, е истината на науката

Коя е истината по отношение на COVID и кого трябва да слуша обществото се превърна в главната тем ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...