Четвъртък, 15 Април 2021
27
дек
3

Проф. Виктория Сарафян: Оценката на здравето като най-висша ценност е може би най-смисленият урок на 2020 г.      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?“

Проф. Виктория Сарафян е водещ учен изследовател в областта на медицинската биология и клиничната имунология. Университетски преподавател, ръководител на Катедрата по медицинска биология, доктор на медицинските науки, с интереси в областта на молекулярната биология, биологията на туморите и имуноонкологията, тя е вдъхновяващ учител на поколения млади лекари, зъболекари и фармацевти  - възпитаници на МУ - Пловдив, а така също често канен гост лектор в много медицински университети в чужбина. 

Разговаряме с нея за трудностите и уроците от отиващата си 2020 г., за перспективите и надеждата, с която посрещаме Новата 2021 г.    

Проф. Сарафян, с какво ще запомните отиващата си 2020 г., донесе ли Ви тя удовлетворение в професионален план – като учен, отдаден на научните изследвания и като преподавател, свързал съдбата си със студентите – бъдещи лекари?

За всички отминаващата година беше стресираща и ни сблъска с различни предизвикателства. Като преподавател на студенти по медицина, дентална медицина и фармация в първи курс тази година беше необичайно притеснителна. Нашите първокурсници не успяха физически да прекрачат прага на своя университет, да се срещнат лично с преподавателите си, да усвоят практическите умения, които са предвидени. За мен също е особено притеснително да не познавам лично студентите си и да не съм сигурна дали професионалните и човешките послания стигат до тях.

Като учен и изследовател съм изключително удовлетворена. Тази година беше много резултатна по отношение на спечелени за финансиране научни проекти, сериозен брой научни публикации в реномирани международни научни списания, нови учебници и ръководства, което показва високия потенциал на екипа, с който работя и ръководя. Гордея се с младите си колеги. Не случайно МУ-Пловдив тази година зае престижното четвърто място в класацията на българските университети по научноизследователска дейност.

Светът изпраща една трудна година, но може би на пандемията трябва да се погледне и като на едно голямо предизвикателство, от което ще се родят сериозни научни постижения в близките години. Какви са очакванията Ви за посоките на научните търсения в по-непосредствено и по-далечно бъдеще?

Убедена съм, че временното преориентиране на научните търсения към COVID-19 постепенно ще отстъпи място на други, не по-малко сериозни здравни проблеми като туморните заболявания, нови генни терапии и други.

Дистанционното обучение със сигурност е едно от областите, които са изисквали от Вас и от възпитаниците Ви много усилия и нови умения. Справихте ли се заедно – Вие и те?

Безспорно, голямо предизвикателство, в което ние, преподавателите, вложихме много повече енергия и ресурс, отколкото в традиционното преподаване. Това беше изпитание и за нашите студенти. Надявам се, че по отношение на теоретичните знания постигнахме максимума при тези условия, но за съжаление практическите умения изискват друга среда и непрестанни „тренировки“, за да се придобият трайни умения. В медицината са еднакво важни и двата типа знания.

Какви теми се разработват в момента в ръководената от Вас катедра – в сътрудничество с други катедри и с чуждестранни партньори? По какви критерии са определени те, как са подбрани участниците?

Научните направления са разнообразни и за всяко от тях има водещ изследовател от катедрата. Работим в интердисциплинарни колективи с учени от други медицински специалности – ревматология, онкология, хирургия, патология, дентална медицина, фармация, психиатрия, педиатрия и др. Наши партньори са научни институции от Италия, Германия, Румъния и др. Основните тематични направления са свързани с молекулната и персонализираната медицина в областта на аутизма, депресиите, автоимунни заболявания, черепномозъчни травми, различни тумори и др. 3D-биопринтирането и молекулно-генетичните анализи, които прилагаме, са нови методични подходи с висока информативна стойност.

И вместо финал, нека Ви попитам каква е Вашата прогноза за 2021 г. - кои уроци, които светът научи, ще се окажат полезни и градивни за човечеството?

Много се надявам светът наистина да е научил уроци и те да са останали като трайно знание, което няма се изтрие веднага с отминаването на пандемията. Оценката за здравето като най-висшата ценност е може би най-смисленият урок. Ролята на медиците, уважението, което заслужават и отговорността, която носят, би трябвало да са отчетени в тази екстремна ситуация. Смирението, търпението и потребността от близки хора, които ни подкрепят и са до нас, са неоценими добродетели. Дано човечеството (поне в по-голямата си част) стане по-мъдро и отговорно към себе си и към околния свят.

Пожелавам на всички здрава и хармонична, безпрепятствена 2021 година.Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
K5hm

Хакер 20.01.2021 00:19:14

Деее Пеее Сеее. Хванахте ли МАГЬОСНИКА? Мааа Гьооо Сниии Кааа

HACKEEEER 19.01.2021 13:55:03

Как изчезнаха имейлите на ДПС и Атака? https://www.xakep.bg/forum/topic/2176-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D1%8C%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5/

Хакер 17.01.2021 14:49:53

Как изчезнаха имейлите на ДПС и Атака? https://www.xakep.bg/forum/topic/2176-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D1%8C%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5/


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Едва 10 медици в новото Народно събрание
15.04.2021 12:52:23 Надежда Ненова, Ирина Пекарева

Едва 10 медици в новото Народно събрание

Днес новото 45-то Народно събрание провежда първото си заседание. Председател на заседанието по т ...

Франция ще прилага трета доза от РНК ваксините при имунокомпрометирани пациенти
15.04.2021 12:15:09 Полина Тодорова

Франция ще прилага трета доза от РНК ваксините при имунокомпрометирани пациенти

Френските здравни власти препоръчват прилагане на трета доза от РНК базираните ваксини срещу COVI ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...