Понеделник, 01 Юни 2020
20
ноем

ДПС с корекции по бюджета за здраве за 2018 г.

Д-р Нигяр Джафер: С административни ограничения не се стига до резултати

Не е толкова важно дали здравният министър е лекар или финансист, а дали ще има подкрепа за непопулярна реформаПроектобюджетът на НЗОК за догодина вече бе приет на първо четене от депутатите. По време на дебатите в пленарна зала той обаче срещна сериозни критики от страна на опозицията. Какви корекции по така предложените средства за здраве за 2018 г. преди окончателното му гласуване имат от ДПС попитахме заместник-председателя на парламента и член на здравната комисия д-р Нигяр Джафер.

Д-р Джафер, при гласуването на бюджета на НЗОК за 2018 на първо четене в парламента го определихте за бюджет на отложената реформа и на безизходицата. Какви са причините за тези констатации?

Нашата оценка е, че формално повечето средства от 407-те милиона лева в бюджета ще доведат до задълбочаване на дисбалансите в системата, а, както сме заявявали многократно, те са повсеместни. Те са междурегионални – между големите градове и другите области, между лечебните заведения – по специалности и съответно клинични пътеки, както и по отношение на болнична и извънболнична помощ. Има един и един сериозен дисбаланс, който е свързан със заплащането на медицинска дейност спрямо заплащането на лекарства и медицински изделия. Тоест, налице са повсеместни дисбаланси, които при тази ситуация ще се задълбочат и няма да се стигне до решаване на нито един от съществуващите проблеми в здравната система. Ето защо ние неведнъж сме заявявали какви мерки трябва да се предприемат. Остава да видим дали новият екип  в Министерство на здравеопазването ще предприеме стъпки в посоката, в която са очакванията ни.

Отбелязвате, че има дисбаланс при заплащането на медицинската дейност спрямо заплащането на лекарства и медицински изделия. В тази връзка какво  е мнението ви за мораториума за новите лекарства за период от една година?

Мораториумът за създаването на нови лечебни заведения, новите дейности, както и по отношение на заплащането на новите молекули няма да реши нито един от проблемите в системата. На този етап механизмите, които могат да се приложат за договаряне на отстъпки за лекарствата, не са изчерпани. Друг е въпросът, че тази година сумата от един милиард лева за заплащане на лекарствени продукти вече действително достига до граници, които са изключително високи. На практика в България 40% от средствата отиват за лекарства. В европейските страни този процент е между 17-20. В същото време, според Евростат и редица други авторитетни източници, българският пациент доплаща най-много от джоба си за лекарства, независимо че е здравноосигурен. Ето ви парадокс, който се очаква да се задълбочи с този бюджет, независимо, че има 407 милиона лева повече. Сегашните действащи механизми за ефективно използване на разходите за лекарства и гъвкаво договаряне на отстъпки не са изчерпани. Административното налагане на ограничения, каквито и да са, не води до желания резултат – пример за това е надлимитната дейност, ограничаването на достъпа до нови лекарства, ограничаването на възникването на нови лечебни заведения. Д-р Москов беше въвел текст, с който се забраняваше сключването на договори с нови доставчици на здравни услуги. Опитът показва, че тази забрана беше заобиколена фрапантно и то от Министерството на здравеопазването, защото министърът в крайна сметка разрешава дейност. Така че с подобни административни ограничения не се стига до резултати.

Едно такова ограничение са съществуващите от години лимити на болниците, срещу които се обяви целият болничен сектор. Какво е мнението ви за тях?

Надлимитната дейност трябва да бъде разплатена. Тя се натрупва за трета поредна година. В същото време няма никакви признаци нито от страна на касата, нито от страна на Надзорния съвет, нито от страна на Министерство на здравеопазването, че те искат да направят каквото и да е било в тази насока. Ето това е един пример за административно налагане на мерки, които не водят до нищо съществено, а просто водят до увеличаване на напрежението в системата. Подобно администриране не води до желаните резултати. Аз мисля, че дори когато се предлагат и въвеждат подобни предложения, тези които ги предлагат, нямат представа точно какъв ще бъде резултатът и просто изчакват да видят какво ще се случи, а често резултатът е точно обратен.

С оглед на всичко това, какви са предложенията на ДПС за корекции в бюджета на касата за догодина?

Нашите предложения са свързани с разбирането ни, че трябва да се дадат повече средства за извънболничната помощ, за да може да се спре темпът на свръхоспитализация. 2,3 млн. хоспитализации годишно са твърде много за броя население в България и по някакъв начин тази тенденция трябва да бъде спряна. Затова и ние сме предложили повече средства за първичната и специализираната извънболнична помощ, както и за медико-диагностичните дейности в извънболничната помощ, общо в размер на 20 милиона лева. Смятаме, че е редно първо пациентът да бъде диагностициран и ако може, да бъде лекуван в извънболничната помощ. Влизането в болницата трябва да става при ситуации и състояния, които не могат да бъдат овладени в извънболничната помощ.

Вие лично често повдигате темата за нуждата от електронно здравеопазване. Подготвили ли сте предложения в тази насока?  

Внесли сме и предложения, които регламентират въвеждането на електронната здравна карта. Мислим, че в такъв важен документ, какъвто предстои да гласуваме, трябва да бъде отбелязано, че това е цел на ръководството на здравните институции. Не може вече 12-та, 13-та и повече години да си говорим, че трябва да има единна информационна система и електронна здравна карта и това да не се случва. Тоест, правим опит да разпишем текст, с който да насочим вниманието както на касата, така и на министерството, че трябва да се работи в тази насока. Дали ще бъде приет текстът, предстои да видим.

Ще настоявате ли за отпадане и на текстовете, свързани с мораториума за нови лекарства и дейности догодина?

Предлагаме отпадане на параграфи 6 и 11 от преходните и заключителни разпоредби (текстовете в тях се отнасят именно за забраната за реимбурсиране на нови лекарства, сключване на договор между касата и нови болници, както и нови дейности – бел.ред). Това е решение на нашата парламентарна група и на централното ни оперативно бюро. Специално обсъдихме дали трябва да внесем тези текстове за отпадане и получихме мандат да го направим след много дълги обсъждания. Чухме аргументите „за“ и „против“, отчетохме най-вероятните обвинения в лобизъм и в какво ли не, но именно защото смятаме, че не са изчерпани механизмите държавата и институциите да намалят със сегашните изисквания на закона разходите за лекарства, сме на мнение, че трябва да се възползват от това. Смятаме, че това, което се предлага, е грубо администриране в системата, а ние принципно сме против подобен подход, защото той няма да доведе до нищо съществено. Нужна е сериозна, непопулярна реформа и управляващите трябва да поемат отговорност за това.

Новият здравен министър Кирил Ананиев ще успее ли да проведе именно такава реформа?

Господин Ананиев има много опит специално във финансирането и финансовия контрол в системата. Това е човекът, който е направил най-много бюджети в държавата ни. Аз мисля, че той ще навлезе бързо в чисто финансовите проблеми и ще се ориентира. Какви стъпки обаче ще предприеме не зависи само от него. Притесненията ми са за подкрепата, която ще има от тези, които го предложиха и които го подкрепиха за поста. Опитът в близкото и недалечно минало показва, че обикновено всички, които искат нещо да променят, биват стопирани  и не получават политическата подкрепа на политическите сили, които са ги предложили. Има много такива примери, да видим какво ще се случи сега.

При настоящото състояние на системата, според вас по-добър избор ли беше начело й да застане финансист, отколкото лекар?

Не мисля, че трябва да се абсолютизира това дали един човек е лекар или финансист. Той трябва да бъде мениджър, да има волята и подкрепата на хората, на политическите сили, които стоят зад него, особено имайки предвид, че много от мерките са непопулярни и няма да се приемат добре.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$GJ3

Гост 12.05.2018 22:33:56

Извънболничната помощ е инвалид I-ва категория! "Благодарение" на нея и на несъществуващата профилактика "пестеливо" се изчаква до задълбочаване на заболяването, когато вече лечението става много трудно и скъпо, а често и ненужно - изходът е фатален. Защото сме пестили средства, или са отишли не там, и не за това, което е било необходимо. Или т. нар. лекари просто не са си свършили работата, НЕ СА ИСКАЛИ ДА ВНИКНАТ в оплакванията, не са поставили въпросите си компетентно, НЕ СА ТЪРСИЛИ ПРИЧИНИТЕ за симптомите или просто не са ги познавали, а и НЕ СА ИСКАЛИ ДА СИ "СЪЗДАВАТ РАБОТА".

ПИЧ 11.02.2018 11:42:13

Aбе тоя ананънму къФ е на Норчето АнанънаИ...

гост 11.02.2018 11:33:08

бюджет на отложената реформа и на безизходицата. MNOGO TOЧНО КАЗАНО !!! А Иван Костов, Илко Семерджиев и Петър Москов ПЛЮС пиендето Игнатов - ГРОБОКОПАЧИТЕ на здравеОПАЗВАНЕТО!!!

запознат 2 22.11.2017 08:32:38

Абе толкова си вършиш работата,че повече стоиш в хотела време е за пенсия айде отивай да работиш другаде и ще видим дали ще те търпят бабушкерка селянка

Гост 21.11.2017 17:12:40

Хората, които си вършат работата са конфликтни, нали?

запознат 21.11.2017 08:43:39

Тази колко хора е назначила в НЗОК има една контрольорка която се изживява като най кадърната а е страшно конфликтна като сестра си

Компетентен 20.11.2017 20:29:42

ДПС като управляваха преди години що не направиха реформи ? Само Иван Костов, Илко Семерджиев и Петър Москов имат право да приказват. Другите нямат морално право да говорят за реформи в здравеопазването.

Патриот-майтапчия 21.11.2017 14:52:20

Пепи Левото и реформи?? Бу ха ха ха ха хааааа

Гост 21.11.2017 12:27:37

Хех драскач, какви реформи е направил Московеца,че никой не разбра. Всичките му административни актове бяха анулирани , а и фактически не представляваха никакви реформи , а прокомунистически брътвежи. Точно този не изпълни обещаното остойностяване на лекарския труд без което никакви реформи не са възможни.

Некомпетентен 20.11.2017 23:04:45

Бегай се лекувай! Точно пешко и реформа. Неговото си беше кражби и контрабанда.

Компетентен 24.11.2017 20:31:00

Москов беше провален поради недостатъчна политическа подкрепа и витиевато, коварно "одобрение" от ГЕРБ - тъпандурите. Иначе той замисляше да изгони частните болници от здравната карта или тези от тях които останат да им предложи да работият без доплащания от пациентите по пътеките на НЗОК . Провалиха го и затова кочината продължава и ще продължава до окончателното откриване на 739 - тата болница ! Да живей !

Гост 12.05.2018 22:47:23

Пешо се провали, защото част от идеите му бяха фантасмагории, друга част криеха дребна злобица в себе си, трета част си бяха просто несъстоятелни. Четвртата част обаче беше ЧОВЕКОМРАЗКА. Най-важното той НЕ ПОСТАВИ В ЦЕНТЪРА ЧОВЕКА, БОЛНИЯ, СТРАДАЩИЯ. Нашите здравни "началници" не могат и не искат да разберат СТРАДАНИЕТО НА БОЛНИТЕ, СЪЗНАТЕЛНО ИЛИ НЕ ГИ ИЗМЪЧВАТ. Началниците в здравеопазването не ходят да видят, какво става в здравните заведения, какво е отношението към болните, в какво унизително положение са поставени те. Разбира се, не от всички лекари и мед. сестри. Има прекрасни хора в здравеопазването, знаещи, можещи, ласкави, състрадателни, скромни, просто добри, и на тях се дължи, че все още българинът оцелява. Когато има късмет да попадне при тях. Хвала на тези медици.

Гост 20.11.2017 19:35:05

'Новият здравен министър Кирил Ананиев ще успее ли да проведе именно такава реформа' Ама как може да питате смешни неща. Киро се слага за да въведе още по-големи ограничения и окастряне на финансирането , а не да прави реформи. Реални реформи значат европейско финансиране тоест 10-20 пъти повече средства. Киро да не би да слезе в мазето да ги печата или пък ще каже на Боко Тиквето да не бара повече от парите на НЗОК за да има за здравеопазване вместо за лентички. Именно защото при реаслни реформи мерките са непопулярни АМА ЗА НАСЕЛЕНИЕТО , не за докторите именно за това РЕФОРМИ НЯМА ДА ИМА , електоратът трябва да се котка с думички 'безплатно' и 'на корем' и те така .

още по запознат 23.11.2017 14:33:27

ти откъде знаеш кой стои по хотелите...............


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Млад лекар от МБАЛ-Пазарджик спаси жена, изпаднала в клинична смърт пред болницата
01.06.2020 12:24:35

Млад лекар от МБАЛ-Пазарджик спаси жена, изпаднала в клинична смърт пред болницата

Млад лекар от Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик е спасил жена, изпаднала в клин ...

Проф. Салчев: Трябва да се премахне частичното реимбурсиране на лекарствата за най-масовите заболявания
01.06.2020 11:42:01

Проф. Салчев: Трябва да се премахне частичното реимбурсиране на лекарствата за най-масовите заболявания

От първи ми ден като управител на НЗОК се наложи да се взимат решения във връзка с епидемията от ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...