!
Сряда, 29 Ноември 2023
02
ноем
8

Заради липса на специалисти: 13 болници с договори с НЗОК по изключение13 са лечебните заведения за болнична помощ, на които Надзорният съвет на НЗОК разрешава сключване на договор с Касата по изключение за определени клинични пътеки, по които съответните болници не отговарят напълно на критериите: нямат достатъчен брой специалисти, нямат нужното ниво на компетентност на дадена структура или пък съответната апаратура.

Проблемът със специалистите не е от скоро и тези изключение вече се превърнаха в практика при решенията на Надзора, а причината е добре позната отдавна: медицинските специалисти у нас намаляват и застаряват, съответно болниците не могат да осигурят достатъчно персонал.

Затова лечебните заведения прибягват до наемането на специалисти на половин работен ден, а немалка част от медиците работят на няколко места. В голяма част от страната осигуряването на медицинска помощ в достатъчен брой направления за нуждите на хората се крепи именно на тази практика.

Проблемът бе обсъден отчасти на предходното заседание на Надзорния съвет, когато управителят на Касата Станимир Михайлов посочи, че ако на тези болници не се разреши поисканото изключение и те затворят, всички пациенти от съответните райони няма да има къде да се лекуват.

Този път болниците, които получават възможност да работят пълноценно благодарение на наети специалисти на четиричасов работен ден, са 11, като почти при всички нужните специалисти са анестезиолози.

Така на МБАЛ „Югозападна болница“ – Сандански е разрешено да сключи договор на четири часа с двама анестезиолози, МБАЛ „Света Петка“ – Видин получава възможност да наеме на половин ден четирима анестезиолози, МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово взима шестима анестезиолози на по 4 часа, МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ – Севлиево пък наема четирима, МБАЛ Ардино сключва договор с трима, МБАЛ „Живот+“ – Крумовград – с двама, МБАЛ „Д-р Параскев Стоянов“ – Ловеч – с четирима, МБАЛ „Проф. д-р Асен Шопов“ – Златоград – с двама, МБАЛ „Проф. д-р Константин Чилов“ – Мадан – с трима, МБАЛ Девин – с двама, а МБАЛ „Проф. Димитър Ранев“ – Пещера – с четирима, като също на четири часа в болницата ще работят и един специалист по детски болести, както и един инфекционист.

МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали пък наема на половин работен ден двама специалисти по детски болести и неонатология.

Останалите две болници не наемат специалисти, като при тях проблемът е различен.

На едната е разрешено да приложи друг прийом: сключване на договор с друго лечебно заведение, което отговаря на изискванията за апаратура, оборудване и специалисти. Става въпрос за столичната УСБАЛО, която по този начин си осигурява договор с Касата по две клинични процедури (КПр 3 и 4).

На белоградчишката МБАЛ „Проф. д-р Георги Златарски“ пък се разрешава по изключение да работи по шест клинични пътеки, за които е нужно по-високо ниво на компетентност на Клиничната лаборатория, макар болницата да разполага със структура от I ниво.

Всички решения от заседанието на Надзора на НЗОК можете да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3wrD

УСБАЛО 2 04.11.2023 00:07:54

Става въпрос за СБАЛО Бойчо Бойчев, прочетете решението на Надзора, а не за УСБАЛО Проф.Иван Черноземски. Спете спокойно и четете...

аз 03.11.2023 08:07:53

Днес 13 болници, догодина 130.

УСБАЛО 03.11.2023 06:56:06

Даскалов, вън! Отивай си заедно със свитата си. Скоро и клиники и отделения няма да имаш. Това, че ремонтираш не те прави мениджър. Просто Бизнес, нали?

Гост 02.11.2023 21:23:21

Ей недоучил толуп с голямо самочувствие, какво означава глагола фрапира? Не можеш ли да си изразяваш на български ? И стига с тази Русия. Какво общо има с темата? Да не си всъщност драгалевскя боклук, който блаботеше и гайда Русия?

аз 03.11.2023 08:06:50

Ами нали все за Русия плачете, вие комунягите.

Гост 02.11.2023 20:30:12

То верно в Газа имат повече специалисти. Може би защото им плащат...

tinka 02.11.2023 18:48:19

УСБАЛО ще работи дистанционно реанимационно болни? За какво ви е У то отпред бре Уй...ве!

Гост 02.11.2023 15:43:52

Крахът на фалшиввата НЗОК и цялата фалшива ЗОС е явен. Обаче за политкоректни цели ще оставят болници на командно дишане ,в критично състояние с кухи мерки като леки закърпвания на раните вместо да започнат да плащат като европейска държава (уж) този труд. Всичко това се прави не заради болниците ,лекарите и медсестрите , а за да не се фрапира плебса за края на здравната система и за да не валят оставки и падат правителствени тулупи от топлите местенца на канапетата. ОБАЧЕ НАСЕЛЕНИЕТО НЯКОЙ ДЕН ЩЕ РАЗБЕРЕ КАК СА ГИ ОСТАВИЛИ В БЛАТОТО С ЛЕКАР НА 80КМ ОТ НАСЕЛЕНОТО ИМ МЯСТО , А БОЛНИЦА НА 300КМ И ДАЖЕ БЕЗ СПЕШНА ПОМОЩ. АЛОО ПЛЕБСА ПО-ЗЛЕ СТЕ И ОТ СК@ПАНИТЕ АРАБИ В ГАЗА. ЗАЩОТО СИ ОСТАНАХТЕ С ПАЛИАТИВНА ПОСТ/ПАРАКОМУИНИСТИЧЕСКА КОЛХОЗНА ЗДРАВНА СИСТЕМА КАКТО ПРИ РУСКИТЕ ВИ ПИДОРИ. Фризьорки скоро ще ви инцизират циреите ,мда


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Румяна Янкова и екипът й в
29.11.2023 17:34:48

Доц. Румяна Янкова и екипът й в "Пълмед" ще преглеждат за кожни алергии на 4, 5 и 6 декември

Изтъкнатият дерматолог и алерголог доц. Румяна Янкова ще ръководи прегледите в рамките на XV-тата ...

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика
29.11.2023 17:06:39

Д-р Янко Колев е избран за президент на Международната асоциация по съдебна медицина и криминалистика

На 24 ноември в Сидни, Австралия, съдебният медик д-р Янко Колев беше официално избран за президе ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...