!
Вторник, 22 Октомври 2024
03
февр
5
 

Адв. Димитрова: Трябва да има 20% - 25% увеличение на цените на клиничните пътеки

Потребителската такса не е коригирана от 6 години, това също трябва да се промени, каза тя

Четвъртък, 03 Февруари 2022 | 09:54:13
5

Ако сметката на едно болнично заведение през януари 2021 г. е била 20 хиляди лв., то сега е над 55 хиляди лв., т.е. има около три пъти увеличение, но в зависимост от размера на болницата, ако тя например е на павилионен тип – ако сметката е била

Ако сметката на едно болнично заведение през януари 2021 г. е била 20 хиляди лв., то сега е над 55 хиляди лв., т.е. има около три пъти увеличение, но в зависимост от размера на болницата, ако тя например е на павилионен тип – ако сметката е била 200 хиляди лв., сега е 600 000 лв. Това каза пред Нова телевизия адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация. Трябва да има 20% - 25% увеличение на клиничните пътеки, посочи тя.

Тя бе категорична, че ще се наложи за втори път организацията да реагира, защото след първата им декларация, вместо отговор, Енергийната комисия на Народното събрание е излязла с решение, че болниците няма да се компенсират и те отново са били поставени в една обща група с другите субекти.

Адв. Димитрова подчерта, че е много съществено болниците да бъдат изведени и обособени в една отделна група, защото те не само се финансират по друг начин, но имат и различно значение за българите и националната сигурност на страната.

„Няма как да се реже от каквото и да е, проблемите се наслояват, защото в момента сме в процес на предоговаряне на клиничните пътеки. Ние борим тази инфлационна тенденция, която ни наложи увеличението на тока и газта, но ние имаме и множество други компоненти, които формират нашите разходи“, каза тя.

Цените на клиничните пътеки не са ревизирани сериозно вече почти 10 години, а медицинският персонал очаква добри възнаграждения. Освен това вече две години и половина сме в пандемична обстановка.

По думите й, не е редно да се оставят болниците под напрежение, че няма да могат да си платя сметките за ток и да нямаме ясен сигнал какво ще се случи оттук нататък.

„Чух неофициално, че ще има някакво решение, което ще компенсира цените на тока. Болниците трябва да бъдат чути“, категорична бе тя.

„Не може към нас да са поставени всички изисквания и в същото време никой да не се интересува какво казваме“, подчерта адв. Димитрова.

Коментирайки темата за цените на клиничните пътеки, тя обясни, че подходът при увеличението на цените трябва да бъде диференциран.

Според анализите на ББА най-недофинансирани са процедурите, трябва да се започне оттам, но като цяло трябва да има цялостен поглед върху проблема.

Размерът на потребителската такса също трябва да бъде променен, защото тя не е ревизирана от 6 години, допълни председaтелката на ББА.   

"Това са само малки примери за това, че здравеопазването е замразено", обобщи адв. Димитрова.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
R9vL

Гост 03.02.2022 10:31:41

Ако болните плащаха на лекарите както на адвокатите нямаше сега да има проблеми с пътеки, токове и газове!

Гост 03.02.2022 12:14:56

И нямаше да има бягащи с куфари доктори на Терминал 2. Консултация 30 минутна на адвокат е 60лв (ако няма пак актуализация на сайта на Министерство на Правосъдието). Значи там може да си определят минимални цени на консултация при това без да ги преследва Комисията за защита на конкуренцията, а глупавите доктори с техния овчи УС ще дремат на празна ясла тъпаците роби на комунизма и смрадливия пролетариат. Къде е равнопоставеността между тези две свободни професии ?!??!?

реалист 03.02.2022 10:10:12

Димитрова, в час ли си? Плащанията за болнична помощ се увеличават със 100 милиона или с около 4% спрямо миналата година? Как ще се увеличат цените на пътеките с 20%? Те могат да се увеличат, само че лимитите ви ще останат същите. Ще има много по-малко пациенти/пътеки, с което всички болници ще признаете, че надписвате пътеки? Малко по-умни бъдете. По-деликатно ги правете тези неща. Мисля, че другият човек на господин Тиков д-р Маджаров е доста по-умен. Вие с рехабилитатора Марков издишате.

Гост 03.02.2022 12:18:37

С доплащане на пациента 20-30-50% може да се регулират нещата. Така и никой няма да надписва с несъществуващ пациент на легло, защото няма откъде да дойде доплащането. Само ,че целта на политическата сган не е тази да не се надписва, а изобщо да не се плаща за лекарския труд. Ако бях министър щях да им разплача майките на всички консуматори ползващи повече отколкото са платили за здравни вноски.

Der Spiegel : "Прeмиeрът cъc злaтнитe кюлчeтa в нoщнoтo шкaфчe” 03.02.2022 15:01:14

Много точен коментар! Точно това е ИСТИНАТА и РЕШЕНИЕТО - доплащане с 50%! Но никой не иска да го въведе, защото след това алчната за безплатен лекарски труд мародерска тълпа никога няма да ГЛАСУВА за него!


Всичко за коронавируса
Още новини
Един е кандидатът за шеф на УМБАЛ „Лозенец“
21.10.2024 17:29:57

Един е кандидатът за шеф на УМБАЛ „Лозенец“

Само един е кандидатът за изпълнителен директор на УМБАЛ „Лозенец“. Това е д-р Олга М ...

Правят анализ на пазара на труда в здравеопазването у нас
21.10.2024 17:22:06

Правят анализ на пазара на труда в здравеопазването у нас

Стартира работата по изготвяне на анализ на пазара на труда, който е част от дейноститеq заложени ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...