Събота, 02 Юли 2022
21
апр
8
 

Ананиев: МЗ ежедневно проследява наличностите от лични предпазни средства, за да реагира веднага, ако намалеят

Вторник, 21 Април 2020 | 18:17:30 Надежда Ненова
8

За координиране на действията по обезпечаване на лечебните заведения с необходимите изделия, със заповед на министър-председателя беше създаден Логистично-координационния център, който чрез Регионалните здравни инспекции прави разпределение на закупени

За координиране на действията по обезпечаване на лечебните заведения с необходимите изделия, със заповед на министър-председателя беше създаден Логистично-координационния център, който чрез Регионалните здравни инспекции прави разпределение на закупените, дарените и конфискуваните в полза на държавата, лични предпазни средства и средства за дезинфекция. Лечебните заведения подават заявки за необходимите им количества лични предпазни средства до Логистично-координационния център, а информацията за направените разпределения по дати и по видове продукти се публикува ежедневно тук. 

Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпроси на депутатите от БСП Антон Кутев и Кристиян Вигенин относно използваните защитни облекла и пособия за лечение на Гарантиране на сигурността на медиците, лекуващи болни от COVID-19 и подкрепа за техните семейства.

По думите на министъра МЗ чрез РЗИ ежедневно проследява наличностите от медицински изделия и лични предпазни средства във всички лечебни заведения за болнична помощ, с цел незабавно предприемане на необходимите мерки за обезпечаване на болници с критично ниски запаси. Паралелно с това продължават преговорите по нови споразумения за доставка на предпазни средства и дезинфектанти с български и чуждестранни производители и доставчици., така, че лечебните заведение да бъдат подсигурени с наличности в дългосрочен план.

„С оглед осигуряването на безопасни условия на труд са изпратени указания до центровете за спешна медицинска помощ и чрез РЗИ до лечебните заведения за безопасност при работа с пациенти и поведение при пациенти, които са суспектни или потвърдени носители на COVID-2019. Дадени са указания за координиране на дейността по оказване на медицинска помощ, с оглед осигуряване на безпрепятствен достъп за лицата, които имат нужда, както и за недопускане на личен контакт на служителите, предоставящи услуги, консултации и всякакви други дейности, свързани с пряк физически контакт“, казва министър Ананиев.

Министърът припомня, че на среща между премиера Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган на 2 март 2020 г. е сключен договор за доставка на 50 000 бр. - специализирани защитни маски; 100 000 бр. защитни очила; 100 000 бр. предпазно облекло за многократна употреба и 150 000 чифта калцуни. С решения на МС от 27 и 31 март е одобрено и сключването на договори с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия - Китай за доставка на 1 176 770 бр. предпазни маски за обща употреба, 1 000 000 бр. специализирани медицински предпазни маски и 50 респираторни апарата. До момента са сключени и четири споразумения за партньорство между Министерството на здравеопазването и български производители - фирма "Мак" АД фирма "Аполо" ООД, фирма "Аглика Трейд" ООД и фирма "ВМЗ- ПЕППЕР модна индустрия" ООД, с които производителите се ангажират да произведат приоритетно за системата на здравеопазването 133 900 бр. антибактериални защитни гащеризони за многократна употреба и 100 000 бр. предпазни маски за многократна употреба, като доставките ще се осъществяват чрез „Бул Био-НЦЗПБ“ ЕООД.

„На всички лечебни заведения в страната е предоставена достъпна информация за възможността и начина за заявяване и закупуване на лични предпазни средства от държавното дружество Бул Био НЦЗПБ ЕООД, където се подържат налични количества от тези продукти, а на интернет страницата на Логистично-координационния център е публикувана и информация и контакти на производители и доставчици на лични предпазни средства“, казва още министър Ананиев.

Кирил Ананиев припомня, че в подкрепа на медиците в България, Министерството на здравеопазването е разкрило и дарителска сметка, по която се набират дарения за подпомагане на лечебните заведения за лечение на пациенти с COVID-19. Също така са били разработени две проектни предложения за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и по Оперативна програма „Региони в растеж“.

„Чрез двата проекта ще се осигурят средства за допълнителни възнаграждения за стимулиране на персонала, пряко зает с изпълнение на дейностите по превенция, диагностика и лечение на COVID-19, осигуряване предпазни средства за безопасни условия на труд, закупуване на болнично оборудване, респираторни апарати и друго медицинско оборудване, лекарства, консумативи и тестове за диагностика. В допълнение към горното Ви уверявам, че ще продължат усилията на екипът на Министерството на здравеопазването за подкрепа на капацитета на всички лечебни заведения и работещите в тях медици, до окончателното предотвратяване и овладяване на епидемията от новия коронавирус“, допълва министърът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZBvU

Да Да 22.04.2020 09:50:35

Какво творение, може да измисли човек, който никога не е виждал болен? Като другаря Ананиев, отговорът е само простотии и тъпи заповеди!

Гот 22.04.2020 07:41:13

Ти на всеки вторичен преглед ли сменяш маските и престилкиъе бре ? За деня само един преглед ли правиш ? По-добре иди да носиш вар и тухли тогава !

Гост 22.04.2020 07:58:35

Идиот! Когато деца ти кихат и лигавят в дрехите и лицето си потенциален преносител за следващия пациент и риск.за околните. Препоръките по света са за еднократни екипи за всеки пациент, но поради ограниченията в момента да се работи само най- належащото. В български условия за да оцелееш трябва да “ чукаш” прегледи. Ела да прегледам твоето дете с престилката, в която се е изкихало предното или сестрата му е капала капки в очите, то си е бърсало сълзите ( с които се пренася вируса) и т.н.

Гост 22.04.2020 15:46:29

Дай адреса да те видя !

БГ 21.04.2020 18:49:08

А фурми няма ли да раздавате бе деде ? Какво ще ги правите тия 12 тона помощи от ОАЕ ?!

Dr_Doolittle 21.04.2020 21:01:21

Ще си ги ручат сушени в затвора след пандемията . Нещастниците от РЗИ нищо не са предоставили като ЛПС на ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ -щото според герберокомунистите са 'частници' и трябва всичко да си купуват -нищо ,че никакви плащания не покриват един медицински преглед за да може да си купим адекватни лични предпазни средства. Преглед левче респираторна маска 18 лева и повече Извънболниичната медицинска помощ тотално е изоставена кой както може да се оправя .И ни шият защитни костюми от 2 месеца, да не говорим тъпотията наречена костюм за многократна употреба нещо никъде на използвано в цивилизованата Европа. Контаминиран материал, който ще оставиш някъде за пране . Идиоти. Нарастващото заразяване на медицински персонал показва неадекватните лични предпазни средства -N95 вместо нужните N100 или поне FFP3 и тн и т.н

СИМП 21.04.2020 22:42:24

Затова и не работя и се държа за главата. Предпазноте средства за мен и сестрата надвишават прегледа. Особено ако е вторичен: две престилки 5-6 лв + другите предпазни средства- преглед 11 лв. Вижте статистиката на смъртността на мед. персонал в Италия: сред преобладаващите са общопрактикуващи, УНГ, офталмолози, зъболекари. Всички с продължителен близък контакт.

Гост 21.04.2020 23:09:19

Две престилки по 5-6 лв.


Всичко за коронавируса
Още новини
Здравният министър е получавал заплахи за здравето и близките й
02.07.2022 11:36:54

Здравният министър е получавал заплахи за здравето и близките й

Здравният министър проф. Асена Сербезова разкри в предаването „Събуди се” по Нова тел ...

Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция
02.07.2022 10:59:19

Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция

Робот, който ще осигурява медицинските нужди на екипажа по време на полет в космоса изобрети екип ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...