!
Четвъртък, 18 Юли 2024
19
февр
6
 

Андрей Марков: Проблемите в сектора засягат националната сигурност

Не ни остава друго, освен тихомълком да затворим и да си отидем, оплака се д-р Тотев

Понеделник, 19 Февруари 2018 | 18:36:45
6

Моделът за финансиране на здравната система се нуждае от спешна промяна. Това заяви пред БНР председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков. По думите му е необходимо спешно въвеждане на допълнителни възможности за застраховане, тъй като

Моделът за финансиране на здравната система се нуждае от спешна промяна. Това заяви пред БНР председателят на Българската болнична асоциация Андрей Марков. По думите му е необходимо спешно въвеждане на допълнителни възможности за застраховане, тъй като средствата в сектора са крайно недостатъчни. „Ние знаем много добре, че парите, които харчим от наша страна, са далеч повече от публичните пари. За мен това е основният проблем – публичните пари не са парите за здравеопазване в нашата държава. Ние изразходваме два пъти повече от публичните пари“, коментира той.

Според Марков е нужен консенсус по отношение на здравеопазването между всички политически сили, тъй като проблемите в сектора засягат националната сигурност. „Стои проблемът с надлимитната дейност, проблемът с неразплатени задължения – той се натрупва и когато се стигне до крайности, тогава избухва. Най-важното, което трябва да се случи, е да се постигне консенсус по проблемите в здравеопазването между всички политически сили, тъй като проблемът става вече проблем на националната сигурност. Не са застрашени само общинските болници. Всички болници в България и всички пациенти страдат. Истината е, че страдат подрастващите, страдат пенсионерите, страда цялото общество – това е големият проблем“, заяви председателят на ББА.

С мнението му се съгласи и председателят на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев. „Ние повече от година тръбим, че системата е в крах, тя изчерпа и потенциала си, и резервите, които имаше“, посочи той. От думите му стана ясно, че общинските болници отново ще излязат на протест заради своите проблеми, но според него това няма да доведе до положителна развръзка, защото: „Изправяме се пред една машина, която няма как да променим, защото сме прекалено малки играчи в тази система, а явно и населението в регионите извън големите градове сякаш не представлява интерес и за държавата. Така че ние какво можем да кажем, освен тихомълком да затворим и да си отидем“.

Промяна в системата ще има, когато в нея влезе паралелният контрол, смята Андрей Марков. Той уточни, че има предвид контрол, осъществяван от всеки здравноосигурен. „Не можем да очакваме, че администраторите ще контролират системата. Вие знаете, че с административни мерки не се реализират правилни решения. Т.е. застрахованите трябва да са моментът на добрата организация в цялото здравеопазване. Те в момента нямат право да имат мнение и затова страдат и малките болници, защото техните пациенти са жителите на малките населени места. Те какво влияние биха могли да имат в системата, ако нямат възможност да контролират парите си“, коментира Марков.

По повод проблема между министър Ананиев и проф. Плочев пък шефът на ББА се спря на избора на управител на Касата по принцип. „Като че ли начинът на подбор на управителите на НЗОК е сбъркан от самото начало“, заяви той и отбеляза, че от един добър професионалист в областта си като проф. Плочев едва ли може да се очаква да бъде добър банкер и добър ръководител на една каса. „Аз лично смятам, че още когато се реализира тази стъпка към заемане на длъжността, това беше обречено рано или късно решение. Нека да си кажем – управителят на НЗОК е един изпълнител на Закона за бюджета на Касата, ние не можем да очакваме от него някакви идеи или някакви стъпки в посока на решаване на големите проблеми на нашето здравеопазване. В този смисъл това е един предизвестен край и ако утре имаме по същия начин избран нов човек, той ще има същия край“, каза Андрей Марков.

Д-р Неделчо Тотев от своя страна обобщи ситуацията в здравеопазването у нас с думите: „Трагично е да си пациент в българска болница, защото ситуацията е, че все повече е ограничен достъпът ти до тази помощ, и все по-трудно става да получиш нужната и в конкретното време помощ“.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
tsP8

Знаещ 20.02.2018 13:06:49

Общи приказки, от едно селянче, което с паричките на едни организации, натрупа първоначален основен капитал / милиони/ и сега се прави на почтен алтруист и меценат на здравната система! А по своята същност един обикновен нагъл крадец!

willy 20.02.2018 12:53:04

Ц."спешно въвеждане на допълнителни възможности за застраховане" ...Това е пак в духа: "дайте да увеличим солидарните пари". Така няма да променим нито поведението на пациента, който ще разходва със съзнанието за"чужди " и неограничени средства , нито ще го дисциплинираме да харчи когато наистина трябва и да дава на когото трябва , така че да стимулира качествената медицина. Проблемът е че Бг е бедна страна със затруднен и относително скъп транспорт и хората настояват до кварталното магазинче да има и лечебно заведение...Трябва внимателно да се претегли решението на каква територия каква здравна помощ се полага..и как да я осигурят. И остава въпроса-кое е по евтино-да обезпечиш по-удобен транспорт или да струпаш ресурси /апаратура, специалисти/ които относително да бездействат. А като цяло в горните мнения липсва полагащата се задълбоченост и изчерпателност. Мненията са от типа "не знам какво искам , но това не го искам"

Гост 19.02.2018 22:46:17

Дами и Господа, Другарки и Другари, всичко вече е изпуснато и това изобщо не е преувеличено . Допреди 10 години можеше нещо да се направи. Сега вече не. Заминалите лекари в чужбина няма да ги върнете НИКОГА, починалите тук също. Тази тъпа нация, правителство и партийци си затриха здравеопазването както никой в световната история. В алчността си да ползват всичко безплатно докато може просто си го начукаха яко в дългосрочен мащаб. След няколко години както вече много пъти се каза, тук здравеопазването ще е по-скъпо и от австрийското. Щото няма кой да дойде вече да преглежда. Социалната и хуманитарна катастрофа чука на вратата. Отива си това поколение лекари и медсестри и ще реват горко и неутешимо , гаранция давам, че ще си скубят косите за глупостта която подхранваха с десетилетия да чакат на незаплащано здравеопазане и да не променят комунистическата здравна система и на йота. Честита награда Дарвин на простия Андрешковец.

Потърпевш 19.02.2018 21:30:29

"....Според Марков е нужен консенсус по отношение на здравеопазването между всички политически сили....." ГОСПОДИН МАРКОВ, НЕ ВЯРВАМ ДА СТЕ ТОЛКОВА ПРОСТ И НАИВЕН СЛЕПЕЦ, НО ЗАЩО СЕ ПРАВИТЕ НА ТАКЪВ? НИМА НЕ ВИЖДАТЕ, ЧЕ КОНСЕНСУСЪТ ОТДАВНА ГО ИМА! В последните вече почти 30 години преход всички политически сили са твърдо обединени около консенсуса: "Здравният работник" е смачкан, безправен роб, 24 часа на разположение, бит, обругаван, с узаконени, предаващи го квесторски съсловни организации, натоварен с чудовищни отговорности срещу възнаграждение, колкото да не умре от глад, че няма да има кой да работи в болниците!" Ето го консенсусът, който отдавна е постигнат! ПОЛИТИЦИТЕ СА ЗАЕТИ ДА СЕ ДЖАВКАТ ЗА ГЛУПОСТИ И СЪВСЕМ НЕ ИМ Е ДО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, ОСВЕН АКО НЕ ТРЯБВА ДА ОТМЪКНАТ НЯКОЙ МИЛИАРД ОТ ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ!

ЛЕКАР ОТ НИЗИНИТЕ 19.02.2018 20:42:20

1."Българската болнична асоциация"," Сдружението на общинските болници в България", "Български лекарски съюз"..... и какви ли не още самопровъзгласили се защитници на интересите на работещите в здравеопазването -НИКАКВА ПОЛЗА ОТ ТЯХ! Все кухи и импотентни структури с алчни раздути администрации, на които не им пука, какво става в "низините" т.е. с непосредствено работещия с пациента лекар. ПРОДАВАТ ГО, КАТО НАЙ-ЕВТИНА ПРОСТИТУТКА! 2.Д-р Неделчо Тотев от своя страна обобщи ситуацията в здравеопазването у нас с думите: „Трагично е да си пациент в българска болница......." Д-р Тотев, ОЩЕ ПО-ТРАГИЧНО Е ДА СИ ДОКТОР В БЪЛГАРСКА БОЛНИЦА-ЕКПЛОАТИРАН, УНИЖАВАН, И ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕПРЕСИРАН ИКОНОМИЧЕСКИ, ПОЛИТИЧЕСКИ, ВЕРБАЛНО И ФИЗИЧЕСКИ.... За това спасението е през терминал - 2 към наистина свободния свят!!!

Гост 19.02.2018 22:31:15

А мисълта на деня е - " трябва да се премине към реални реформи " .


Всичко за коронавируса
Още новини
Износът на инсулини разрешен от днес
18.07.2024 13:27:27

Износът на инсулини разрешен от днес

Износът на инсулини и техни аналози, на други понижаващи кръвната захар лекарства, както и на ант ...

Бременност и раждане: на какво имаме право по Здравна каса?
18.07.2024 12:38:44

Бременност и раждане: на какво имаме право по Здравна каса?

Проследяване на бременността, прегледи и изследвания – какво могат да получат бременните ср ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...