Неделя, 27 Ноември 2022
25
ноем
4
 

Аркади Шарков: Би било грешка политиката по прехвърляне на перо в перо да се възобнови

Петък, 25 Ноември 2022 | 09:36:51 Надежда Ненова
4

Би било грешка политиката по прехвърляне на перо в перо да се възобнови наново, защото това има потенциал да доведе до ново нарушаване на диалога. Това каза пред Zdrave.net Аркади Шарков, здравен икономист и съветник на служебния министър на здравеопаз

Би било грешка политиката по прехвърляне на перо в перо да се възобнови наново, защото това има потенциал да доведе до ново нарушаване на диалога. Това каза пред Zdrave.net Аркади Шарков, здравен икономист и съветник на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, по повод предложението на НЗОК в проекта за НРД 2023-2025 неизразходвани средства по бюджета на Касата да се прехвърлят от перо в перо без съгласуване с Лекарския съюз.

„Тази практика бе преустановена преди години, за да има равнопоставеност между заинтересованите страни спрямо бюджета на НЗОК. Всеки трябва да знае с какъв бюджет разполага от началото до края на годината, това касае и прозрачността на бюджетния процес. Рисковете са това да има неконтролируем преразход при определяни пера, които да се компенсират от пера, които спазват бюджетната дисциплина и обикновено спестяват. Накратко всеки ще пожелае да преразгледа“, категоричен беше той.  

Шарков подчерта, че при подписването на анекса към НРД 2022 диалогът е бил подобрен благодарение на факта, че Министерството на здравеопазването и в частност д-р Меджидиев е влязъл в ролята, която му е отредена спрямо заложената нормативната рамка – да служи като мост, когато това се налага. „Ето защо и ефектите са видими – има подписан Анекс към НРД, както и диалогът между заинтересованите страни започна да се изглажда. По отношение на дългосрочната перспектива на преговорите е трудно да се даде оценка, понеже се намираме в изключително тежка политическа и икономическа обстановка, но съм оптимист по отношение медиаторските функции на Министерството на здравеопазването. Въпреки това всяка една от страните в договорния процес трябва да бъде готова на компромиси, за да се намери златната среда, разбира се в полза на българските медицински специалисти и пациентите“, каза Аркади Шарков.

От Zdrave.net го помолихме да коментира и предложението на работна група от представители на лечебни заведения в болничната помощ и експерти в областта на здравеопазването броят на леглата в лечебните заведения да се разпределя на национален, а не на регионален принцип.

„Въпросното предложение не е съгласувано нито с мен, нито с други участници в проведената неформална среща, където присъствието ми е било от ъгъла на експерт. Станало е объркване и подателят е допуснал грешка, като го е изпратил така оформено към БЛС. Считам тази глава за затворена, както и се надявам на по-добре оформена комуникация за в бъдеще“, отговори Аркади Шарков.

По отношение на етапа, на който се намира изграждането на Националната детска болница, съветникът на министъра каза, че са проведени неформални срещи с ръководителите на други подобни проекти като например този в Бургас. „Те са неразривно свързани, говорим за стратегически подход за детското здраве в национален мащаб. Това е с фокус не само към настоящите поколения, а и за тези, които ще се раждат в бъдеще. Целта е детската болница в Бургас да бъде неразривно свързана с Националната в София, както и комуникацията между звената и експертите да е в крак със съвременните дигитални технологии. В момента заданието за Националната детска болница е на етап съгласуване с Министерството на културата и Министерството на околната среда и водите“.

А по отношение на промените, необходими за преодоляване на недостига на лекарства, Аркади Шарков заяви, че заедно със Специализирания съвет по контрол на лекарствоснабдяването се работи по механизми за преодоляване на потенциалните липси, като в момента се провеждат срещи с отделите страни по казуса, в т.ч. и отговорната администрация от страна на държавата, за да може да се посочи срок за прилагането на подобен тип промени.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9UXL

Гост 26.11.2022 10:00:26

Както виждате здравеопазването е бюджетно. При това положение Касата и пътеките са не само излишни, но те създават проблеми. Трябва да се премахнат.

Гост 26.11.2022 10:00:24

Както виждате здравеопазването е бюджетно. При това положение Касата и пътеките са не само излишни, но те създават проблеми. Трябва да се премахнат.

ЛЕКАР 25.11.2022 11:00:40

Ами няма как да стане!Най-много да въведат с много"ТРУД" някоя глупост,която да се окаже прескъпо платена!Остойностява се продукт.

Гост 25.11.2022 10:06:15

А аз искам да обърна внимание на аудиторията и читателите тук ,че 10 дни отдавна изтекоха в който срок другарят Меджидиев обеща и трябваше да представи наредба за остойностяване на лекарския труд .Все още помним кой какво е казал и определено очакваме с насмешка и ярост новите сценки от цирка наречен кой знае защо 'Министерство на Здравеопазването' . Но , няма да забравим и това.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие
27.11.2022 11:02:16 Невена Попова

Д-р Славена Стоянова: Добрата комуникация с пациента е ключова за изграждането на доверие

Д-р Славена Стоянова е завършила медицина в МУ - София. Веднага след дипломирането си започва ...

50 са новите COVID случаи, няма починали
27.11.2022 09:39:43

50 са новите COVID случаи, няма починали

50 са новите случаи на коронавирус в България, показват данните на Единния информационен портал. ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...