Вторник, 21 Март 2023
24
окт
 

Аркади Шарков: Намаляването на отстъпката води до по-рязко повишаване на цените на лекарствата

Понеделник, 24 Октомври 2022 | 13:37:03


„Имало е редакция на формулата, която касае забраната за износ на продукти, които са с по-малко от 65% налични на пазара за месец напред“. Това каза здравният икономист Аркади Шарков по повод изказването на служебния министър на здравеопазв

„Имало е редакция на формулата, която касае забраната за износ на продукти, които са с по-малко от 65% налични на пазара за месец напред“. Това каза здравният икономист Аркади Шарков по повод изказването на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, че ще бъде направена проверка на редакцията на формулата и тя ще се коригира, за да се подсигурят нуждите българските пациенти от онкологични медикаменти и лекарства за епилепсия, диабет, хипертония и чак след това да бъде мислено за паралелния експорт.

„Лекарствоснабдяването е един много сложно изграден и ценово регулиран процес, в който всяка стъпка може да бъде следена. СЕСПА касае само лекарствата от Позитивния лекарствен списък, но има много такива, които не са част от него. В много от европейските държави възможностите й са разширени, за да покрива целия лекарствен пазар, а не само тези медикаменти, които се реимбурсират“, каза Шарков. По думите му обаче това не може да се случи у нас без редовно правителство и работещ парламент.

„Лекарствата са строго регулирана стока. При тях прехвърляне на определена цена не може да има, защото техните цени са публични и има външно и вътрешно рефериране. За продуктите, които не се заплащат от Касата, но са с рецепта, има пределни цени и също са реферирани и имат възможност само веднъж в годината да увеличат цената си спрямо миналогодишния среден процент на инфлацията. И не на последно място са продуктите без рецепта, където има заявена максимална цена от производителя и която може да се променя през годината. Номинално повишението на цените на тези лекарствата не е голямо. То е голямо в процентово отношение, но говорим за продукти, чиято стойност е между 1 и 15 лева. Говорим за неголямо нарастване на сравнително евтини продукти“, каза още Аркади Шарков.

Той допълни, че в процеса на лекарствоснабдяването има още един елемент при лекарствата без рецепта. „Регламентираната отстъпка от търговците на едро към тези на дребно в години на икономически подем стига до пациента – за да привлече пациент, аптеката прехвърля тази отстъпка върху него. Сега обаче тази отстъпка много се скъсява заради нарастващите разходи за логистика, ток, за поддържане на продуктите в складовете. Именно скъсяването на тази отстъпка води до по-рязко от очакваното повишаване на цените“, заяви здравният икономист.

Той допълни, че никъде в Европа не може да се надхвърлят регулаторните механизми, но съществува риск от напускане на пазара от продукти, които се продават под себестойност. „Държавата трябва или да компенсира, или да облекчи регулаторното бреме на производителя, за да задържи тези продукти на пазара. Върху това обаче сега работи ЕК, а възможностите на България да повлияе на този процес са много малки“, каза Аркади Шарков.   

„В други страни лекарствата са разделени – има жизненоважни и евтини утвърдени лекарства, които трябва да получат своята специална закрила“, каза председателят на пациентски организации „Заедно с теб“ Петка Георгиева. Според нея трябва да се установи една сума и лекарствата под нея да бъдат в специален режим на защита.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
CFh4


Всичко за коронавируса
Още новини
7-годишната Сияна се нуждае от спешна бъбречна трансплантация
21.03.2023 16:46:00

7-годишната Сияна се нуждае от спешна бъбречна трансплантация

Седемгодишната Сияна от Варна се нуждае от спешна бъбречна трансплантация. Детето страда от вроде ...

Три пъти в рамките на година са вдигани заплатите в МУ Варна
21.03.2023 15:59:05

Три пъти в рамките на година са вдигани заплатите в МУ Варна

Ректорът на Медицински университет - Варна проф. д-р Валентин Игнатов представи отчет за дейностт ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...