Вторник, 23 Април 2019
26
окт
8
 

БСК с критики към Бюджета на НЗОК за 2019 г.

Петък, 26 Октомври 2018 | 11:17:45
8

„Възможностите за увеличаване на приходите в Здравната каса са крайно ограничени и през следващата година. Не се очаква значително нарастване на публичните средства за здравеопазване през тази и следващите години. Публичните разходи за здравеопаз

„Възможностите за увеличаване на приходите в Здравната каса са крайно ограничени и през следващата година. Не се очаква значително нарастване на публичните средства за здравеопазване през тази и следващите години. Публичните разходи за здравеопазване като дял от БВП продължават да са в диапазона около 4.6 на сто, при средно за страните от ЕС - 11%. Запазването на сравнително нисък дял на публичните средства за здравеопазване не само не позволява развитие на българското здравеопазване, но и е фактор за постоянно влошаване на качеството на обслужване и за намаляване възможностите за оказване на адекватна медицинска помощ“. Това се отбелязва в становище на Българската стопанска камара по отношение на бюджета на НЗОК за 2019 г.

Според БСК не се създават възможности за мотивация и задържане на медицинския персонал и особено за повишаване на неговата квалификация, а осигуряването на медицинския персонал в средносрочен и дългосрочен план е критично.

„Отново са заложени диспропорции между вноските, които държавата прави за осигуряваните от нея лица, и разходите за тяхното здравно осигуряване“, се казва в становището и се уточнява, че за 2019 г. вноската от държавата за едно лице ще е около 24 лв. при средна вноска от бизнеса 77,8 лв.

Като силно оптимистична и надценена определят експертите на БСК прогнозата за събираемостта на средствата от осигурителни вноски. В същото време не се предвиждат мерки, с които да се промени подходът към лицата, които не правят здравни вноски, смятат от там. „Държавата продължава да не покрива разходите за медицинското обслужване лицата, които не правят здравни вноски, поради което лечението на този голям контингент е за сметка на здравноосигурените лица и води до натрупване на дефицити“, алармира БСК.

Като съществен недостатък на бюджета на НЗОК от Стопанската камара посочват и липсата на увеличение на средствата за извънболнична помощ, профилактика и превенция на заболяванията - техният дял е едва 12% при средно за ЕС около 20-25%. В същото време, делът на средствата за болнична помощ е почти 50% при средно за ЕС около 30%. Успоредно с това, не са изяснени редът и източникът за погасяване на задълженията на болниците (около 500 млн. лв.), които в голямата си част са държавни и общински, и има реална опасност погасяването на задълженията да е за сметка на предвидените средства за болнична помощ, което допълнително ще дебалансира бюджета на системата, смятат от там. БСК обръща специално внимание върху факта, че състоянието на общинските болници е изключително тревожно – голямата част от тях са пред фалит, а липсват мерки за запазването им като система, която пряко обслужва повече от 2 млн. души, главно с ниски доходи и възможности.

„Липсват радикални решения за ограничаване на разходите за лекарства, които достигат до 30% от бюджета, при средно равнище за страните от ЕС 15-18%. Отново се предвижда ръст на лекарствата за злокачествени заболявания, които достигат до 385 млн. лв., а това е около 8% от бюджета на касата“, се казва още в становището на БСК.

Не на последно място, БСК изразява силно недоволство от прилагания и в този бюджет подход чрез преходните и заключителни разпоредби на закона да се правят радикални промени в други закони, които преформатират системата по един непрозрачен и неподкрепен от заинтересованите страни начин.

„Посочените промени, които засягат основни аспекти на организацията, управлението и финансирането на здравеопазването, не са консултирани със заинтересованите страни в съответствие с изискванията на законовата уредба. Липсва и задължителната при подобни промени оценка на въздействието“, казва в заключение БСК.

Подробно със становището на Българската стопанска камара по всички бюджети за идната година можете да се запознаете тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8MY4

Гост 27.10.2018 19:33:04

А Григор Димитров защо тези въпроси не ги поставя остро след ВСЯКО заседание на Надзорния на НЗОК?

Гост 26.10.2018 19:42:21

Най-после едно изключително професионално и адекватно становище. Браво на БСК и Григор Димитров /не тенисиста/.

джекил и хайд 26.10.2018 23:13:20

А кой? Този дето е и дългогодишен надзорник на касата ли?

Гост 26.10.2018 12:42:15

Пратете това писмо на Бойче, да види и дай боже - разбере най-сетне какво му се случва в държавата.Алоо,ГЕРБ?!? Кво праим? Абе да спира тая мъка, ОСТАВКИ! По добре ДПС и Трифунов да поемат държавата!

Гост 26.10.2018 12:20:49

А смяната на касовите апарати?

Гост 26.10.2018 12:19:41

А престоящото прелицензиране, което ще натовари лекарите финансово и административно?

Гост 26.10.2018 11:48:36

Мизерията става още по-голяма, защото три сериозни болници очакват включване към чучура на НЗОК. А собствениците на тези болници не обичат да избиват инвестиции за по-дълъг период от три години.

Гост 26.10.2018 11:33:18

Прави са от Българска стопанска камара. Този бюджет ще задълбочи кризата в здравеопазването през 2019г.


Още новини
От пресата: Английски студенти лекуват в Родопите, сестрите се срещат с президента, Италия търси лекари и у нас
23.04.2019 08:57:21

От пресата: Английски студенти лекуват в Родопите, сестрите се срещат с президента, Италия търси лекари и у нас

18 студенти по медицина са направили профилактични прегледи за хематологични заболявания в 3 откъ ...

МЗ сформира Национален координационен съвет за контрол на морбили
22.04.2019 16:50:44

МЗ сформира Национален координационен съвет за контрол на морбили

Със заповед на министъра на здравеопазването е сформиран Национален координационен съвет за контр ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...