Събота, 04 Декември 2021
31
май
1
 

БТК с редица предложения по Наредбата за задължителните медицински прегледи

Понеделник, 31 Май 2021 | 15:22:38 Надежда Ненова
1

Прегледите и изследванията на всички служители да се извършват в един и същи ден, а допълнителни прегледи да се насрочват само за тези служители, които имат отклонение в резултатите от лабораторните изследвания. Това предлагат от БТК в становището си&n

Прегледите и изследванията на всички служители да се извършват в един и същи ден, а допълнителни прегледи да се насрочват само за тези служители, които имат отклонение в резултатите от лабораторните изследвания. Това предлагат от БТК в становището си по проекта на Наредба за условията за извършване на задължителните предварителни и периодични медицински прегледи на работниците и служителите.

Общественото обсъждане на проекта приключи на 7 май, но все още не е ясно дали предложените от телекомуникационната компания промени са взети предвид от Министерството или не.

Според компанията изискването да се изчакват резултатите от задължителните изследвания и след това служителите да се явяват на преглед при отделните специалисти ще наложи удължаване времетраенето на самите прегледи, служителите ще се явяват два пъти за преглед, което е неудобство не само за работодателя, но и за служителите. „Моля да имате предвид, че в почти всички населени места, които не са областни градове, не се предлагат необходимите за провеждане на профилактика специалисти и се налага служителите да бъдат изпращани за преглед в по-големи населени места. Това от своя страна предполага влагането на средства за командировъчни и време за пътуване. При провеждането на прегледи в два различни дни ще се удвоят и съпътстващите разходи на работодателите за командировъчни, пътни и съответно загуба на работно време“, се казва още в становището.

От БТК настояват да отпадне изискването за описание на професионален маршрут, тъй като бъдещият работодател не винаги разполагал с точна информация за професионалния маршрут на кандидата и съответно няма как да отрази тази информация в карта за предварителен медицински преглед.

„Да се уточни, дали ще се изисква медицинска карта от предварителен преглед преди всяко полагане на нощен труд или ще е само преди назначаването на конкретна позиция, която предполага полагането на нощен труд. Така посочения запис е неясен и  създава предпоставка за тълкуването му по различни начини. Също така предлагаме да се отбелязва като риск от СТМ в картата за предварителен медицински преглед“, настояват още от компанията.

Предлага се да бъде добавено в картата за задължителен периодичен медицински преглед и дали заболяването е новооткрито или е хронично.

Свое становище са дали и от КНСБ. Синдикатът настоява работодателят да предоставя копие на документите за предварителни и периодични медицински прегледи на Службата по трудова медицина (СТМ), обслужваща предприятието. „Съхранението на оригиналните документи за медицинските прегледи от СТМ, при неустановените ясни правила за предаване на документи при смяна на СТМ от работодателя е необосновано“, смятат от КНСБ.

Синдикалистите смятат още, че изследванията, извършени от работодателя, трябва да са свързани конкретно с работното място и необходимостта от специализирани прегледи и да се различават от проведените профилактични медицински прегледи и изследвания, извършени по реда на Закона за здравето за съответната година, които се отнасят за населението като цяло.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$Csz

Гост 31.05.2021 16:56:29

Работническо колхозно здравеопазване от 1958 г. В нормалния бял западен свят всички минават на годишни прегледи при личния лекар по изискванията на здравноосигурителния фонд Цехови лекари няма нито в британската нито в германската здравна система. Там просто не могат да си позволят да плащат на лекар нито в училище , нито в университет, нито в предприятие. Само в зачуканата тоешево бочковска бананова република има такива ретроградни извратени форми в която плащащия прегледите работодател може да манипулира резултатите ,така ,че да няма професионални заболявания .Който плаща той казва. И по това няма да заприличваме на нормалния свят


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
СЗО: Омикрон е вече в 38 страни, но няма информация за смъртен случай
04.12.2021 13:12:17

СЗО: Омикрон е вече в 38 страни, но няма информация за смъртен случай

Вариантът омикрон на коронавируса е открит засега в 38 страни по света, но няма информация за нит ...

Проф. Христова: Омикрон може да стане доминиращ у нас в рамките на месец
04.12.2021 10:45:17

Проф. Христова: Омикрон може да стане доминиращ у нас в рамките на месец

Все още в България няма доказан случай на омикрон. Националният център по заразни и паразитни бол ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...