Сряда, 29 Май 2024
31
май
1
 

БТК с редица предложения по Наредбата за задължителните медицински прегледи

Понеделник, 31 Май 2021 | 15:22:38 Надежда Ненова
1

Прегледите и изследванията на всички служители да се извършват в един и същи ден, а допълнителни прегледи да се насрочват само за тези служители, които имат отклонение в резултатите от лабораторните изследвания. Това предлагат от БТК в становището си&n

Прегледите и изследванията на всички служители да се извършват в един и същи ден, а допълнителни прегледи да се насрочват само за тези служители, които имат отклонение в резултатите от лабораторните изследвания. Това предлагат от БТК в становището си по проекта на Наредба за условията за извършване на задължителните предварителни и периодични медицински прегледи на работниците и служителите.

Общественото обсъждане на проекта приключи на 7 май, но все още не е ясно дали предложените от телекомуникационната компания промени са взети предвид от Министерството или не.

Според компанията изискването да се изчакват резултатите от задължителните изследвания и след това служителите да се явяват на преглед при отделните специалисти ще наложи удължаване времетраенето на самите прегледи, служителите ще се явяват два пъти за преглед, което е неудобство не само за работодателя, но и за служителите. „Моля да имате предвид, че в почти всички населени места, които не са областни градове, не се предлагат необходимите за провеждане на профилактика специалисти и се налага служителите да бъдат изпращани за преглед в по-големи населени места. Това от своя страна предполага влагането на средства за командировъчни и време за пътуване. При провеждането на прегледи в два различни дни ще се удвоят и съпътстващите разходи на работодателите за командировъчни, пътни и съответно загуба на работно време“, се казва още в становището.

От БТК настояват да отпадне изискването за описание на професионален маршрут, тъй като бъдещият работодател не винаги разполагал с точна информация за професионалния маршрут на кандидата и съответно няма как да отрази тази информация в карта за предварителен медицински преглед.

„Да се уточни, дали ще се изисква медицинска карта от предварителен преглед преди всяко полагане на нощен труд или ще е само преди назначаването на конкретна позиция, която предполага полагането на нощен труд. Така посочения запис е неясен и  създава предпоставка за тълкуването му по различни начини. Също така предлагаме да се отбелязва като риск от СТМ в картата за предварителен медицински преглед“, настояват още от компанията.

Предлага се да бъде добавено в картата за задължителен периодичен медицински преглед и дали заболяването е новооткрито или е хронично.

Свое становище са дали и от КНСБ. Синдикатът настоява работодателят да предоставя копие на документите за предварителни и периодични медицински прегледи на Службата по трудова медицина (СТМ), обслужваща предприятието. „Съхранението на оригиналните документи за медицинските прегледи от СТМ, при неустановените ясни правила за предаване на документи при смяна на СТМ от работодателя е необосновано“, смятат от КНСБ.

Синдикалистите смятат още, че изследванията, извършени от работодателя, трябва да са свързани конкретно с работното място и необходимостта от специализирани прегледи и да се различават от проведените профилактични медицински прегледи и изследвания, извършени по реда на Закона за здравето за съответната година, които се отнасят за населението като цяло.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UrJX

Гост 31.05.2021 16:56:29

Работническо колхозно здравеопазване от 1958 г. В нормалния бял западен свят всички минават на годишни прегледи при личния лекар по изискванията на здравноосигурителния фонд Цехови лекари няма нито в британската нито в германската здравна система. Там просто не могат да си позволят да плащат на лекар нито в училище , нито в университет, нито в предприятие. Само в зачуканата тоешево бочковска бананова република има такива ретроградни извратени форми в която плащащия прегледите работодател може да манипулира резултатите ,така ,че да няма професионални заболявания .Който плаща той казва. И по това няма да заприличваме на нормалния свят


Всичко за коронавируса
Още новини
Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система
29.05.2024 17:21:54 Надежда Ненова

Шарков: Здравният сектор носи стопанска полза и не трябва да бъде третиран като социална система

На здравния сектор трябва да се гледа като на такъв, в който се инвестира и съответно извлича сто ...

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава
29.05.2024 16:45:02

Над 56 600 случая на морбили в Европа само за първите 3 месеца на 2024 г., ръстът продължава

Случаите на морбили в Европа продължават да нарастват, като броят на регистрираните за тази годин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...