!
Събота, 27 Юли 2024
28
март
1
 

Барбалов: Общинските лечебни заведения в столицата отчитат добри финансови резултати

Част от тях се включват в кампании за безплатни профилактични прегледи през април и май

Понеделник, 28 Март 2022 | 13:58:34
1

„Няма задлъжнели общински болници, при общинските ДКЦ резултатите са различни, някои са били по-активни, други не толкова, но като цяло добрите финансови резултати за 2021 г. позволяват на общинските лечебни заведения да предприемат стъпки за ене

„Няма задлъжнели общински болници, при общинските ДКЦ резултатите са различни, някои са били по-активни, други не толкова, но като цяло добрите финансови резултати за 2021 г. позволяват на общинските лечебни заведения да предприемат стъпки за енергийна ефективност и закупуване на съвременно оборудване“. Това заяви пред БНР зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов.

В допълнение той поясни, че в някаква степен успехите на общинските лечебни заведения се дължат на активното им включване в COVID програмите през всичките вълни на пандемията.

„В някои моменти над 50% от леглата в нашите болници бяха обособени за COVID пациенти, в 9 ДКЦ-та бяха създадени COVID зони“, каза той.

По думите му сега те насочват усилията си към подобряване на условията на работа, постигане на енергийна ефективност и по-високо качество на лечебно-диагностичната работа.

„В Първа градска болница, 12-то и 22-ро ДКЦ ще бъдат поставени фотоволтаици, а в 8-мо, 11-то и 14-то ДКЦ ще бъде закупена нова апаратура“, уточни зам.-кметът.

Дончо Барбалов обясни също така, че след две години пауза поради пандемията, столичните лечебни заведения стартират традиционните кампании за безплатни профилактични прегледи.

„Нашите болници ще приемат желаещи за профилактични прегледи през април и май, по график след записване на регистратурите. Важно е да се знае, че прегледите ще бъдат организирани според това коя болница разполага с най-добрите специалисти в съответната област. Така например Втора градска болница ще осъществява профилактични прегледи с кардиолози, ендокринолози, невролози, педиатри, гастроентеролози, пулмолози. В Четвърта градска болница ще преглеждат кардиолози, ендокринолози, гастроентеролози, уролози, хирурзи. В общинската Втора АГ болница вече стартираха и прегледи за ендометриоза“, каза заместник-кметът. Той уточни, че се възстановява и практиката за профилактични кампании за рак на млечната жлеза.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UrqM

Говори ❤️ Київ 28.03.2022 14:11:22

Виталiй Кличко, кмет на Киев: - Специална военна операция! Не вярвайте на руската пропаганда! Това е война срещу украинския народ! Те вече унищожиха толкова много градове, сринаха сгради, убиха цивилни - жени, деца. Само в нашия град са убити повече от 300 човека, 4 деца, 16 деца са в болница. Повече от 1 000 души са ранени. Повече от 90 сгради са унищожени тук. Сравниха със земята Ирпен, той просто не съществува вече. Ирпен, Буча, Гостомел, Бородянка - те са изцяло разрушени. Половината Чернигов е разрушен, Харков, Мариупол. 80% от жилищните сгради са сринати. И те наричат това „специална операция“. Това е война срещу хората на Украйна, срещу цивилни граждани. Моля Ви, не вярвайте на руската пропаганда! Те казаха, че сме нацисти, че сме радикални, че сме екстремисти, че мразим руснаците. Това е лъжа! Всичко това е лъжа! Един пример - аз съм представител на Киевската общност, но моят първи език е руски, моята майка е рускиня и в половината ми тяло тече руска кръв! Как бих могъл да мразя майка си? Всичко това е лъжа. В Украйна съжителстват 17 националности, никога не сме били враждебни един към друг. Ние сме мирна страна, мирна нация. Бяхме! Сега взехме оръжията и искаме да защитим бъдещето си, семействата си, децата си. Ние вярваме в същите ценности, в които вярват в Европейския съюз и България!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...