Събота, 04 Февруари 2023
25
септ
1
 

Безплатна патронажна грижа за всички новородени

Събота, 25 Септември 2021 | 11:35:51
1

Провеждане на допълнителни здравни дейности при новородени до 14 дни след изписване от родилното отделение в дома на детето ще се покрива от НЗОК. Това става възможно с промени в Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гаран

Провеждане на допълнителни здравни дейности при новородени до 14 дни след изписване от родилното отделение в дома на детето ще се покрива от НЗОК. Това става възможно с промени в Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, които предстои да бъдат обнародвани, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

За да се осигури по-добро опазване и подобряване на детското здраве в най-ранна възраст се осигуряват допълнителни здравно-информационни и здравно-промотивни дейности в първите дни след изписване на детето от родилното отделение.

Въвежда се пакет за здравни грижи в дома на новороденото до 14 дни след изписването му от лечебното заведение. По този начин ще се подобри здравната информираност на родителите и другите лица, полагащи грижи за детето.

Дейностите ще се изпълняват самостоятелно или по назначение на лекар от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти в амбулаторията за първична медицинска помощ, в която работи общопрактикуващият лекар на детето.

С новите текстове на Наредбата се премахва и досега съществуващото възрастово ограничение и на лицата над 18 г. с психични заболявания вече ще може да бъде провеждано дентално лечение под обща анестезия. Тази възможност ще се ползва след преглед от психиатър при всички лица, независимо от възрастта им. По този начин ще бъде подобрено както денталното, така общото здравословно състояние на лицата.

С друга промяна се допълва Наредба № 26 от 2007 г. за предоставяне на акушерска помощ на здравно неосигурени жени и за извършване на изследвания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване на деца и бременни жени. Категорично се определя ангажиментът на лекаря, установил бременността, да насочи бъдещата майка за извършване на изследванията за оценка на риска от раждане на дете с най-честите хромозомни болести, спина бифида, аненцефалия и дефекти на коремната стена в съответствие с изискванията и в медицински определените срокове. Промяната ще осигури възможност за подобряване на обхвата и качеството на пренаталната диагностика и ще намали риска от раждане на дете с увреждания.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xCrR

БЛС-Въоръжено Крило 27.09.2021 11:01:17

Ха, мръсната касичка досега не плащаше на личните лекари за посещенията у дома защото видите ли детето било без ЕГН още и като не се въведе ЕГН в информационната система на мръсната касичка нямало как да се плаща за тези посещения. ХИЛЯДИ ОПЛ не са получили пукната стотинка за реално проведени прегледи при посещения на новородени в къщи и са системно ощетявани с десетилетия при това за суми от 10-12 лева , които мръсната политическа касичка НЗОК трябваше да плати. И сега хитро и нагло се предлагат също неработещи неща. Например поне едно 30% от личните лекари нямат назначени медсестри , повечето са ги освободили ,защото никой реално не заплаща за тях за да има такива назначения и длъжности. И сега кой ще провежда патронажни прегледи при липсващ медицински персонал а ? Този персонал е оставен на гърба на здравното заведение на ОПЛ като заплати и осигуровки, при условие ,че 96% от дейността на личния лекар не е заплатена от никого , нито от нзок, нито от пациента за да има такива средства и за персонал Ако лекарят титуляр на практиката издържа и медицински персонал, а листата му е под 2000 пациенти, то ще трябва да отделя ОТ СОБСТВЕНОТО СИ МИЗЕРНО ЗАПЛАЩАНЕ и да получава колкото медсестрата реално след всички удръжки. Мръсната политическа класа и нейното недоносче фиктивната здравна каса със символичните 'плащания' под себестойността на здравната услуга иначе ще се бие в гърдите ,че е осигурила грижи за новородените. Мръсници.


Всичко за коронавируса
Още новини
Социолози: 74% от българите никога не са ходили на профилактичен онкологичен преглед
04.02.2023 14:01:59 Невена Попова

Социолози: 74% от българите никога не са ходили на профилактичен онкологичен преглед

Близо 74% от българите никога не са провеждали профилактичен онкологичен преглед, а само 3,2% вяр ...

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент
04.02.2023 13:37:14

Извадиха кост от пиле, заседнала преди 4 месеца в бронхи на пациент

Пациент с четири бронхопневмонии за четири месеца се оказа със заседнала в дихателните пътища кос ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...