Неделя, 28 Ноември 2021
11
ноем
5
 

БЛС и НЗОК се разбраха:

Без прехвърляне на пари за догодина, всичко ще се изплати на участниците в системата

Четвъртък, 11 Ноември 2021 | 12:13:11
5

„Благодарение на общите усилия на Регионалните лекарски колегии и ръководството на съсловната организация и след близо четиримесечна последователна работа и отстояваната непреклонна позиция от страна на Български лекарски съюз за справедливо разп

„Благодарение на общите усилия на Регионалните лекарски колегии и ръководството на съсловната организация и след близо четиримесечна последователна работа и отстояваната непреклонна позиция от страна на Български лекарски съюз за справедливо разпределяне на икономиите от здравноосигурителни плащания, исканията на съсловието бяха изпълнени, а борбата увенчана с успех“. Това заявяват от Българския лекарски съюз в съобщение, изпратено до медиите.

„В крайна сметка: средствата, които са гласувани от Народното събрание в Бюджета на НЗОК за 2021 г. по отделните направления, ще бъдат изплатени на всеки участник без да се позволи прехвърлянето им в следващата година. Това е записано в подписаната днес от Български лекарски съюз и Надзорния съвет на здравната каса Методика за разпределяне на оставащите средства за здравноосигурителни плащания към края на годината на изпълнителите от първична и специализирана извънболнична помощ“, информират от съсловната организация.

Припомняме, Лекарският съюз от седмици настоява да не се прехвърлят средства за следващата година, а оставащите неизразходвани пари по перата в бюджета на НЗОК да бъдат изплатени на участниците в здравната система. За целта БЛС беше предложил в съвместни разговори с Касата да се определят коефициенти, спрямо които това да се случи.

„Принципът, заложен в Методиката, е базиран на извършената дейност от всеки изпълнител в извънболнична помощ от началото на годината до края на месец ноември. 

Разпределянето на средствата става чрез комплексен подход, при който е дадена различна тежест на дейностите, извършвани в първичната и специализирана извънболнична помощ, в съответствие с приоритетите, по които работи здравната система към момента“, обясняват още лекарите.

От БЛС призовават всички свои колеги лекари внимателно да се запознаят със сроковете в настоящата Методика, за да имат готовност да реагират своевременно и да получат полагащите им се средства.

Подробно разписаната Методика и тежестта на отделните коефициенти може да видите тук.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
93VH

Qwero 20.11.2021 09:27:57

Докато доходите на лекарите зависят от болните и им се подаряват пари без да са работили ... управия няма да има...стават злобни, алчни ...опг...прочетете коментарите им на саита здраве нет !

един 14.11.2021 06:28:30

При над 15000 амб листа до сега , общо взето бонуса ще е около 1500 лв ,при това с много ковидни болни и над 2200 ваксини само за ковид до тук , само техническите лица ,които назначихме за да подреждаме увеличения брой досиета вземат по над 1000 лв месечно с осигуровки ,което показва ,че пак всичко става само за сметка на лекарите ,въпреки опитите на касата и БЛС да разпределят определени средства ,същите реално не покриват вече разходите за заплати и осигуровки ,и ако изобщо извършваме някаква дейност в джипи практиките ,то е благодарение на НУР овете ,които покриват някакви загуби ,ако се спрат или спре пандемията всички отиват във фалит при това ниско заплащане ,просто заплатите отдавна изпреварват покриването на разходите от касата и капитацията , при нас капитация около 5400 лв ,разход за заплати и осигуровки над 10000 ,това е .

6666 26.11.2021 17:56:31

До "Един". Голям си неграмотник! Няма ново изречение и то с главна буква, няма вметнати иречения, няма точка и препинателни знаци, запетайки безпорядъчно натряскани...... Ти граматика и правопис учил ли си? Сигурно и медицината толкова си научил! Горко им на пациентите ти!!! През декември е моментът да се отърват от тебе! Е,гати простака!?!? Иначе лаком за пари! Бил недооценен!

Съгласен 26.11.2021 18:21:57

"Един" сигурно е Джи-пи. Те вижда се са най-прости, но най нахални, нагли, алчни и с голямо самочуствие! Всички станаха милионери, но нямат насищане! При предстоящата здравна реформа да се премахнат крепостните листи и капитационните и потребителские такси, за които никой не издава касови бележки. Джипитата във всеки момент да се конкурират помежду си и със специалистите за всеки пациент. Същият да не чака благоволението на явните неграмотници, а свободно да избира къде да си решава здравния проблем!

БЛС екскурзионна фирма 11.11.2021 14:03:58

Комунизъм в действие - всичко за благото на тулупите от УС на БЛС , а редовите лекари дето опъват каиша , със заплати от 1500 лв! маджаровците сега сигурно и бонуси ще си раздадат


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно
28.11.2021 10:57:53 Невена Попова

Д-р Ивелина Петрова: Обичам професията си безкрайно

Д-р Ивелина Петрова е завършила медицина в МУ - Плевен. Специализира хирургия и онкологична х ...

5% са положителните случаи, 47 са починали
28.11.2021 10:11:37

5% са положителните случаи, 47 са починали

1218 са новите случаи на коронавирус у нас, установени за последното денонощие при направени 25 0 ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...