!
Вторник, 23 Април 2024
24
апр
19
 

Близо 3/4 от страната с по-малко общопрактикуващи лекари от необходимото

Това сочат данните от новата Национална здравна карта

Вторник, 24 Април 2018 | 17:29:58 Ирина Пекарева
19

Повсеместен недостиг на общопрактикуващи лекари – това отчита новата Национална здравна карта, публикувана на сайта на З

Повсеместен недостиг на общопрактикуващи лекари – това отчита новата Национална здравна карта, публикувана на сайта на Здравното министерство за обществено обсъждане.

В 22 от всички 28 области общопрактикуващите лекари са по-малко от необходимото, макар и на места недостигът да е минимален. Най-сериозен е проблемът в област Кърджали, където при потребност от 66,6 семейни лекари на 100 000 души (обща за цялата страна) реалната осигуреност е 40,44 на 100 000 души, сочат данните от НЗК. Сериозен недостиг на джипита има и в Разградска област, където общопрактикуващите лекари са 41,59 на 100 000 души население, както и в област Търговище, която разполага с 43,10 на 100 000 души.

На другия полюс са шест области в страната, сред които – изненадващо – не фигурира столицата. С най-много общопрактикуващи лекари може да се похвали област Плевен, където те са 80,60 на 100 000 души население. Следват я Видинска област, където джипитата са 69,77 на 100 000 души, и област Ловеч с 68,87 семейни лекари.

Средната осигуреност с общопрактикуващи лекари в страната е 60,01, при заложена в здравната карта 66,6 на 100 000 души население, сочат още данните от НЗК.

С данните от анализа на здравната карта за другите медицински специалисти ще ви запознаем в следващите дни.

Припомняме, проектът на здравна карта бе приет от Националната комисия с председател министърът на здравеопазването и одобрен преди седмица от ръководството на МЗ. От първоначалното му представяне стана ясно, че проектът залага с около 6000 болнични легла за активно лечение по-малко от наличните към момента, което означава, че НЗОК или ще сключи договор с всички болници, но с орязани легла - вариант, който бе предпочетен от Касата през 2015 г. при приемането на предишната здравна карта, или пък въобще няма да сключи договор с някои лечебни заведения за болнична помощ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
N52M

Гост 26.04.2018 09:40:52

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност да доплати за лечението си. Според новите цени на медицинските изделия, въведени от настоящото ръководство на Здравното министерство, Здравата каса заплаща 2600 лева за животоспасяваща аортна клапа. Цената на изделието обаче е между 15 000 и 20 000 лева. Тъй като жената не е имала възможност да доплати разликата, поставянето на клапа е било отложено, докато се намерят средства. Пациентката обаче не дочакала този момент. Жената постъпила преди четири дни в кардиологична клиника с тежка сърдечна недостатъчност, със задух и отоци по ръцете и краката. Състоянието ѝ не позволявало да бъде оперирана, затова следвало да се постави клапа по неоперативен път. Необходимите за целта клапи обаче се покриват в много малка степен от Здравната каса, обясни пред Дарик председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. „Това са клапи, които се поставят с катетър, без операция. Те са животоспасяващи за хора като тази жена, която е на възраст, с редица придружаващи заболявания. Тя няма как да издържи сърдечната операция. Но, за тези изделия, които се поставят без операция, Здравната каса заплаща 2600 лева, а те струват между 15 000 и 20 000 лева. От болницата са отложили поставянето им, докато се намери някакво решение. Жената обаче не е могла да чака”, обясни Кацаров.

Elf 26.04.2018 11:26:56

Mnm,klaneto na balgarite varvi s palna sila.Samo lekar-kreten moje da raboti tazi rabota na palach na sobstvenia si narod.

Гост 26.04.2018 09:59:32

Жената е починала,защото е била в тежко състояние. А ти като си толкова впечатлен и хуманен защо не отиде да ѝ платиш клапата.

Гост 25.04.2018 08:44:57

Даже и Ананиев ще е изненадан от ефекта, който ще предизвика прилагането на здравната карта.

БЛС-Въоръжено Крило 25.04.2018 10:01:18

Ами опитите да орежат още раходите за здравеопазване с тази карта , при това в страна с най-ниския бюджет за здраве в Северното полукълбо ще претърпи фиаско ,защото медицинският персонал намалява с 6 души на 24 часа (2 лекари и 4 медсестри) най-малко) и просто ще блесне продъненото здравеопазване в резултат на десетилетията подли комунистически експерименти. Всъщност с тази Национална здравна карта комунетата от властта ще се саморазобличат за това какво е нужно за нормално здравеопазване. каво те смята ,че е нормално здравеопазване и какво е останало всъщност налично оглозгано от политическата класа червени и сини другари. Перфектна снимка на комунистическата кочина - това е Националната им здравна карта

Д-р 25.04.2018 08:42:39

По сметките на здравната карта за страната излиза че за столицата не достигат поне още 200 семейни лекари?

Гост 24.04.2018 23:48:09

Личните лекари в съвременната ера на дигитализация и компютъризация са просто излишни. Самото понятие трябва да отпадне ,а цялата пасмина ОПЛ -та да вземе и да се потруди на свободния пазар на лекарски услуги.Кой като Вътрешен,Кардиолог, Педиатър и т.н. Голяма работа ,боже опази ,щели да свършат Личните лекари. Хич и да ги няма.Смешници.

БЛС-Въоръжено Крило 25.04.2018 09:49:16

Какво е противоречието между дигитализацията и личните лекари бе кретеноид ? Това ,че може да си напишеш оплакванията в интернет и някаква система да те лекува ли ? Без да те е прегледала ли ? Много четеш ненаучна фантастика ,а най-вече марксичестки книжлета в които пролетариатът мрази интелигенцията защото трябва да и плаща високоспециализирания труд. А и тук сто пъти се каза ,че не е задъжително всички да ходят при дипломиран лекар . Ходи се лекувай където и както си искаш. Никой няма да маха личните лекари,заради скудоумното мнение на идиоти , защото това е практика от почти 200 години и тя е най-оптималната създадена от западната цивилизация за здравеопазването и като съотношение цена/качество/разходи. А и повечето имаме И тесни специалности и лесно аз мога да си работя само вътрешни болести и да си плащаш за това , а когато става въпрос за кожно забоялване да те футболизирам при кожен лекар и там да си плащаш още въпреки, че знам с какво да те лекувам и за кожното ти заболяване и бих могъл и да не те разкарвам. Затова внимавайте какво си пожелаввате ,защото с тъпите си идеи ще си плащате двойно -обещавам ти.

Elf 25.04.2018 09:02:41

Mi te sa na svobodnia ,,pazar ..ve kreten.Pacientite gi izbirat dobrovolno.Drug e vaprosa che edna kas ne e pazar i che niama demokracia .Ama si oshte malak imtelektualno da go razberesh.

Гост 25.04.2018 07:05:34

Лекувай се компютърно дигитализирано. От Гугъл, където съвети дава комшийката Минда. Наблегни на мозъка.

БЛС с изненада за лекарите 24.04.2018 20:42:34

Златица Петрова е основен лектор в предстоящата конференция на БЛС, която ще се проведе през уикенда на едно хубаво място край морето. Първи въпрос: Кой я покани и кой плаща престоя й? Втори въпрос: Нейното присъствие точно в този момент на конференцята не е ли знак за съгласие на ръководството на БЛС с порочните практики в ръководената от нея агенция, които станаха достояние на обществото чрез някои медии? Трети въпрос: Да очакваме ли, че ако евентуално тя напусне поста си, вратите на централата на нашата организация са отворени за нея, както се случи преди няколко години?

Гост 24.04.2018 18:38:55

Няколко дни след влизането в сила на НРД 2018, НЗОК и БЛС са се договорили да подпишат анекс, който в петък бе обнародван в Държавен вестник. Изменението на НРД обхваща значителен брой членове, променени са имената на част от клиничните пътеки, както и 8 от общо 22 приложения към договора. Обект на промяна са изискванията за сключване на договори с лечебните заведения и първичните медицински документи. Предварителна информация за водените преговори не бе дадена нито от БЛС, нито от НЗОК. Анексът към договора е подзаконов нормативен акт и законът изисква в такива случаи същият да се поставя за обществено обсъждане за срок от 30 дни, заедно с мотивите за извършената промяна. Анексът към НРД 2018 няма мотиви, не е публикуван изобщо за обществено обсъждане, а се оказа, че дори част от членовете на Управителния съвет на БЛС не са били информирани нито за съдържанието му, нито дори за подписването. Предстои да се разбере защо е тази тайнственост и какво поражда необходимост да се поставят всички пред свършен факт. Според информирани източници, сега се подготвя съвместно указание на Председателя на БЛС и Управителя на НЗОК за прилагане на анекса към НРД. Изменените изисквания, особено тези за сключване на договори, вероятно ще наложи всички лечебни заведения да преработят и внесат отново документите си в РЗОК, тъй като договорите за 2018 година все още не са сключени. Голяма част от измененията засягат общопрактикуващите лекари, но те самите и организациите им са били в пълно неведение за приетите промени в условията на работа.

Аха! 24.04.2018 23:01:53

Интересно.....За пореден път изненада!И то каква.А бъркотията става все по-голяма.Анекси, изменения,тълкувания....И защо така?Ами много просто-защото като не разбираш от нещо-увърташ,мотаеш се,почесваш се, дето не те сърби,пък после промениш нещо, колкото да не е без хич.Отново яко прецакване!

Гост 24.04.2018 21:17:37

А забелязахте ли че са изредени само като име и отбелязани само номерата на отделните приложение в този анекс например 2 става 2а, но НЕ ПОСОЧВАТ КАКВО ЩЕ СЕ СЪДЪРЖА В ТЕЗИ ПРИЛОЖЕНИЯ. Тоест другарят ви Венци и глупавият УС на БЛС са подписали ПРАЗЕН ЧЕК НА КИРО ТЕФТЕРА с който МЗ и НЗОК може да си запишат каквито си искат простотии и гадости В ПРИЛОЖЕНИЯТА и да ги треснат за изпълнение от наивните договорни партньори каквато и сексуална перверзия да се крие зад това догооворни партньори...

Гост 24.04.2018 20:55:48

Ами просто и ние ОПЛ можем да провлачим подписването до юли месец, ако поправките са гадни и Киро Шушумигата и сие са влошили още повече условията...

Elf 24.04.2018 18:31:30

Po logikata na UBIEZA na balgarite -Zdravna kasa lekarite ne sa malko-pacientite sa mnogo.Ne rabotete s UBIICI I KRADCII-Imaite MORAL !Koito pomaga na prestapnicite sam e prestapnik !!!!!!!!

Гост 24.04.2018 18:19:32

Всяка закрита практика на личен лекар е пирон в ковчега на другаря Семашко. Понеже мелето на пациентелата да се запише все пак някъде ще стане неистово ,прогнозирам ,че и останалите ОПЛ практики ше им писне на фара и няма да подпишат за другата година пак договор с изнудвача НЗОК. Това предстои , смърт на Семашко ,свобода за лекарите !

Гост 24.04.2018 18:00:51

О, това е още нищо. Тепърва ще блуждаят пациенти без личен лекар, просто защото не може да запишеш 5000 души в една практика след като 18 години държавните управници проспаха без реформа на Семашко и гледаха само да грабят лекарския труд по стар комунистически обичай . Я стоматолози защо не липсват а ?

Гост 24.04.2018 17:40:59

Това 66,6 няма да е случайно.


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш
23.04.2024 13:47:12 Невена Попова

Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш

Предстои служебният здравен министър д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш и да издаде зап ...

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен
23.04.2024 13:14:42

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен

УНГ специалистът доц. Александър Вълков застава начело на плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Стр ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...